,
  • BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

KPSS adayları: "Bu sistemde bir şeyler başarmak gerçekten zor"

KPSS adayları: "Bu sistemde bir şeyler başarmak gerçekten zor"
ÖSYM tarafından yapılan KPSSı sona ererken adayların birçoğu eğitim sisteminde yaşanan aksaklıklar nedeniyle geleceğe umutla bakamadıklarını söylediler.

Diyarbakır’da, Kamu Personeli Seçme Sınavı sona ererken adayların birçoğu eğitim sisteminde yaşanan aksaklıklar nedeniyle geleceğe umutla bakamadıklarını söylediler.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Lisans Genel Yetenek ve Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumları gerçekleştirildi.

İlk sınav olan Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna 1 milyon 234 bin 617 aday katıldı. Adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı. 

10.15'te başlayan sınavda adaylara 120 soru için 130 dakika süre verildi.

Adaylar bu süre içinde hazırlanan soruları yanıtlamaya çalıştı. KPSS’nin genel yetenek ve genel kültür oturumları saat 12.25’te sona erdi. 

İlk oturumların ardından gözler öğleden sonra gerçekleşecek olan eğitim bilimleri sınavına çevrildi. Bu sınava ise 440 bin 324 aday katıldı.

Eğitim Bilimleri oturumuna katılanlar saat 14.30'dan sonra sınav binalarına alınmadı. Adaylara 80 soru için 100 dakika süre verildi. 

Gecikenler sınavlara alınmadı

Her sınavda olduğu gibi bu sınavlarda da gecikenler oldu. Sadece 1-2 dakika geciken adaylar bile ısrarlı taleplerine rağmen salonlara alınmadı. 

Adaylar salonlara üstleri arandıktan ve kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra girebildi. Sınava, üzerinde salona alınması yasak olan eşyalarla gelenler, eşyalarını emanetçilere bırakmak zorunda kaldı. 

Bazı adayların sınava eşleri ve çocukları ile birlikte geldikleri görülürken bazı adaylara ise anne ve babaları eşlik etti.

Adaylar sınavda sorulan sorular ve sınavın zorluk derecesi hakkında farklı açıklamalarda bulundu. Bazı adaylar sınavın çok kolay olduğunu belirtirken bazıları da soruların zorluğundan yakındı.

"Sınav çalışan için zor değildi"

Sınavın zor olmadığını söyleyen Nurullah Güler "Eskiye oranla daha iyiydi. Maalesef eğitim sistemi çok kötü, boşuna sınava giriyoruz. İki defadır giriyorum ama hiçbir alım olmadı. Ne yapacağımı bilemiyorum. En azından her bölümden atama yapılması lazım." dedi.

Atilla Öcel ise "Sınav çalışan için zor değildi. Bana göre basit bir sınavdı. İyi geçti. Bizim okuduğumuz bölümle ilgili işe alım yok. İktisat mezunu olduğumuz için özel sektöre yönelmemiz gerekiyor.  Eğitim sisteminin kalitesiz olduğunu hepimiz biliyoruz. 15 yılda 18 defa değiştirilmiş bir eğitim sisteminin başarısından söz edemeyiz." ifadelerini kullandı. 

"Sınıflar çok sıcaktı sınava konsantre olmakta zorlandık" 

Çektar Gülen ise "Açıkçası ben fazla hazırlanmadım ama iyiydi. İnsanları pek zorladığını düşünmüyorum. Çalışan insan çok rahat bir şekilde yapar diye düşünüyorum. Önceki sınavlara göre sorular çok zorlayıcı değildi. Ben psikoloji mezunuyum. O kadar yıl okumama rağmen asgari ücretle bile iş bulamıyorum. Hepimiz memurluğun peşine düşmüşüz ama memurluğun da bir garantisi yok. Şu anda insanlar herhangi bir gerekçeyle işten atılabiliyorlar. Sistem başlı başına bir çöp kutusu, işe yarar bir yanı yok. Çünkü eğitim sistemi üzerinde çok oynanıyor. Ne kadar oynanırsa o kadar kötü oluyor. İyiye gitmiyor. Bir de içerisi gerçekten çok sıcaktı, sınava konsantre olmakta zorlandık, buna da bir çare bulsalar çok iyi olur." şeklinde konuştu. 

Sınavın iyi geçtiğini söyleyen İbrahim Tarhan "Yine de bir önceki sınava göre daha zordu. Yeni Milli Eğitim Bakanı'mızdan umutluyuz. Verdiği demeçler bizi umutlandırıyor." diye konuştu. 

İdris Bulut ise "Sınav çok zordu, beklediğimiz gibi olmadı. Matematik de Türkçe de çok zordu. Bu soruları hazırlayanlar acaba bu soruları çözebiliyor mu? İlk defa böyle sorular görüyoruz. Sınavda aklımız sorularda değildi. Bu soruları hazırlayanlardaydı." dedi.

"Bütün meslekler dallarında alımlar artırılırsa bizim için daha iyi olacak"

"Sınav soruları gerçekten de açıklayıcı ve basit sorulardı."diyen Doğan Yürek "Eski sisteme göre şu an iyileştirilmiş bir haldeyiz. Çünkü daha önce KPSS sorularında soru caydırma ve kaçırtma gibi pozisyonlar vardı. Şu an KPSS’nin gerçekten ideal bir şekilde yapıldığını düşünüyorum."ifadelerini kullandı. 

Zozan Osmanoğlu ise "Önceki sınavlara göre bu sınav daha iyi geçti. Türkçe soruları çok uzun değildi. Ben daha önceden de sınava girdim. 2 yıldır mezunum, boşta bekliyorum. Sürekli sınava girmek istemiyoruz. Bütün meslekler için  alımlar artırılırsa bizim için daha iyi olacak." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55