,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı
Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği yayımladığı bir mesajla, "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı"nı kutladı.

Kısa adı BAB-GED olan Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” nedeniyle bir mesaj yayımladı.

24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri üzerine o günden itibaren basına uygulanan sansür konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Demir, “24 Temmuz 1908'de yeni anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle birlikte o günkü gazetelerin sansür memurlarına baskı kalıplarını vermeyi reddetmeleri olayı nedeniyle 1971 yılından beri 24 Temmuz sansürün kaldırıldığı gün olarak Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanıyor.” Dedi.

Sansür kalkmadı her dönemde var olmaya devam etti

24 Temmuz 1908’de basında sansürün kaldırıldığının söylenmesine rağmen sansürün fiili olarak her dönemde devam ettiğine dikkat çeken Demir, “O dönemde kaldırıldığı belirtilen sansür her dönemde var olmaya devam etti. İktidarların değişmesiyle gücü eline geçirenler basına sürekli sansür uygulamaya devam etti.” İfadelerini kullandı.

Sansürün günümüzde şekil değiştirerek devam ettiğine işaret eden Demir, “Aslında kaldırılmış dediğimiz sansür hiçbir şekilde kaldırılmamıştır. Mahalle baskısı, kurumların baskısı, patron baskısı, lobiler, güç odakları ve basına reklam verenlerin oluşturduğu baskı nedeniyle sürekli bir otokontrol şeklinde basın üstünde sansür devam ediyor ve bu sürekli de devam edecektir. Basında sansür kalkacak demek hayalcilik olur." dedi.

Tasarruf Tedbirleri yerel medyayı kapsamamalı

Yerel medyanın yaşadığı sıkıntılara da değinen Demir, yerel medyanın son yıllarda çok ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığının yayımladığı tasarruf tedbirlerinin basına büyük bir darbe vurduğuna dikkat çeken Demir şöyle devam etti:

"Tasarruf tedbirlerinin bu şekilde uygulanmasıyla kurumların aboneliklerini iptal etmeleri söz konusudur. Ekonomik olarak zor günler geçiren yerel basın çalışamayacak noktaya gelecek ve kapanan gazeteler olacaktır. Bu yüzden hükümetin yerel gazeteleri bundan istisna etmesini talep ediyoruz ki, yerel gazeteler rahat bir nefes alabilsinler."

Mesajın sonunda ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ dolayısıyla, görev yapan meslektaşlarının basın bayramını kutlayan Demir, “Görevini hakkıyla yapmaya çalışan ve   kamuoyunu aydınlatmak amacıyla sorumluluk bilinciyle toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren meslektaşlarımızın ve medya çalışanlarının bayramını kutlar, görevlerinde başarılar dileriz.” dedi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55