,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C

Batman'da 350 tonun üstünde bal rekoltesi bekleniyor

Batman'da 350 tonun üstünde bal rekoltesi bekleniyor
Batman'ın Sason ilçesinde bal hasadına katılan Batman Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, yıl içinde 350 tonun üzerinde bir rekolte beklediklerini söyledi.

 

Sason'a bağlı Derince (Kağkik) köyünde bal hasadına katılan bölgede yapılan arı yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi.

Kentte arı yetiştiriciliği yapan toplam 420 kişiden 333'nün Sason'da olduğunu belirten Aydın, Sason'un dağlık ve engebeli olmasından dolayı çiçek çeşitlerinin çok olmasına ve kaliteli bal üretmesine neden olduğunu ifade etti.

Arı yetiştiricilerine sürekli destek olduklarını ve yakın zamanda planladıkları projenin onaylanmasıyla karakovan desteğinde de bulunacaklarını vurgulayan Aydın, yıl içerinde 350 ton bal rekoltesinin üzerinde bir hasat beklediklerini belirtti.

Batman'da 350 tonun üstünde bal rekoltesi bekleniyor

"Sason'da son derece doğal çiçek balı elde ediliyor"

Aydın, "Sason ilçemiz dağlık ve engebeli bir yer olmasından dolayı arıcılığa müsait bir yer. Bu bölgede son derece değerli çiçek çeşitleri var. Dağlık olması nedeniyle endemik bitkilerimizin yoğun olduğu bir bölgemiz. Burada tarımsal alan az olduğu için ilaçlama da olmaması balının son derece doğal bir çiçek balı elde ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlı olarak geçen sene il genelinde arıcılarımıza 1 milyon lira destek verdik ve destek alanların yüzde 60'ı Sasonlu arıcılarımızdı." dedi.

“Sason balı tercih edilen bir baldır”

Sason balının kaliteli olmasından dolayı ülkenin birçok kentine, hatta yurt dışına kadar ihraç edildiğini belirten Aydın,  "Batman'da toplam 420 arıcımız var bunun 333 tanesi Sason’dadır. Arıcılarımıza yaklaşık 660 bin lira daha desteğimiz oldu. Şu anda son derece bir bal hasadı yaptık. Yörede tercih edilen ve diğer illerinde tercih ettikleri bir baldır. Bu sene bal rekoltesinde 350 tonu geçmesini bekliyoruz. Arıcılarımız inşallah güzel bir bal hasadı elde ederler. Bal fiyatı ise biz karışmıyoruz. Bunu serbest piyasa belirliyor. Fakat Sason balı tercih edilen bir bal olduğu için diğer ballara göre fiyatı biraz daha fazladır. Burada üretilen ballar İstanbul başta olmak üzere Bursa, Ankara hatta yurt dışına gönderildiğim bile oluyor. Arıcılığın geliştirilmesi için bakanlığımızın yeni çalışmaları vardır. Sayın Valimizin öncülüğünde yerel ajanslarla çalışmalarımız. Projelerimiz Bakanlık tarafından onaylanırsa arıcılığın geliştirilmesi için kovan dağıtımımız olacaktır." diye konuştu.

Bal hasadına, Batman Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın'ın yanı sıra Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Veli Bağır ile Sason İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eyüp Aktaş da katıldı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55