,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C

Grip aşısı kalp krizi riskini azaltıyor

Grip aşısı kalp krizi riskini azaltıyor
Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz, grip aşısı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Uzmanlar, grip aşısının, gribe yakalanma riskini azaltarak grip olunsa bile hastalığın hafif geçirilmesine olanak sağladığını belirtiyor.

Grip aşısının, gribe yakalanma riskini azaltarak grip olunsa bile hastalığın hafif geçirilmesine olanak sağladığını belirten Yavuz, bu aşının kalp krizi riskini yarı yarıya düşürdüğünü söyledi.

Yavuz, "Grip vücutta akut enflamasyona neden olur, koroner damarlardaki aterosklerotik plakların stabilizasyonunu bozabilir ve bu durum pıhtı oluşumunu kolaylaştırarak kalp krizine yol açabilir. Grip aşısı yaptırmak kalp krizinin önlenmesinde en az sigarayı bırakmak ve kolestrol ilaçları kullanmak kadar etkilidir. Ayrıca, kalp hastalarına kalp krizinden korunmada grip aşısı önerilmeli ve bunun önemi vurgulanmalıdır. Aşı yaptırmamız durumunda kendimizin yanı sıra çevremizde bulunan ve hastalığı ağır geçirme riski olan küçük çocukları, kalp hastalarını, akciğer hastalarını ve yaşlı yakınlarımızı da gribe karşı korumuş oluruz." dedi.

Her yıl grip aşısı yapılması öneriliyor

Grip aşısının gripten korunmada en etkili ve güvenli yöntem olduğunu anlatan Yavuz, şunları söyledi: " Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi ile Amerikan Pediatri Akademisi 6 aydan büyük tüm bireylere her yıl grip aşısı yapılmasını önermektedir. Gripten korunmada başka genel öneriler de bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla; gripli insanlardan uzak durmak, grip salgını başladığında aşısız iseniz kalabalıktan uzak durmak, elleri sık yıkamak ve yüzden uzak tutmaktır. Grip olduğunuzu düşündüğünüzde hemen doktorunuza müracaat ederek erken tedaviyle hastalığın uzun sürmesi önlenebilir."

Kimler grip aşısı olmalıdır?

Yavuz, gebeler, 5 yaşından küçük çocuklar, 50 yaşın üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar, bakım evlerinde yaşayanlar, yüksek riskli hastalarla birlikte yaşayanlar ve sağlık hizmeti sunanların mutlaka grip aşısı olmaları gerektiğini kaydetti.

"Gebeye aşı yapılması hem anneyi hem de bebeği gripten korur"

Gebelerin grip hastalığını ağır geçirme ve hastaneye yatırılma oranının, yaşıtlarından 4 kat daha fazla olduğunu bildiren Yavuz, "Bu nedenle tüm gebeler ve grip sezonunda hamilelik planlayan tüm kadınlar aşı olmalıdır. Aşı yapılan gebenin bebeği de 6 ay süreyle ve en az yüzde 50 oranda gripten korunmaktadır. Gebeye aşı yapılması bir taşla iki kuş vurarak hem anneyi hem de bebeği gripten korur." ifadelerini kullandı.

Grip aşısı ne zaman vurulmalıdır?

Türkiye'de grip sezonunun aralık ayında başlayıp nisan ayına kadar devam ettiğini ifade eden Yavuz, aşı için en uygun zamanın ekim ile kasım ayları olduğuna değindi.

Kesinlikle aşı yapılmaması gereken durumlar

Günümüzde en yaygın kullanılan aşının adaleye yapılan inaktif aşı olduğunu belirten Yavuz, kesinlikle aşı yapılmaması gereken durumları şöyle sıraladı: "Grip aşısına bağlı daha önce gelişmiş tehlikeli alerjik reaksiyon (anaflaksi). Orta ya da ağır şiddette hastalık durumunda (aşının yan etkileriyle mevcut hastalığın bulguların karıştırmamak için iyileşme beklenmelidir). Grip aşısından sonraki ilk 6 hafta içinde Guillain-Barre sendromu denilen nörolojk bir hastalık geçirmiş olmak." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55