,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C

Batmanlılar: “Anız yakanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı”

Batmanlılar: “Anız yakanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı”
Anız yangınlarına tepki gösteren Batmanlı vatandaşlar, çiftçi ve yetkililere seslenerek anız yakılmasına son verilmesini istediler.

Tüm uyarılara rağmen son zamanlarda artış gösteren anız yangınlarıyla ilgili İLKHA’ya konuşan Batmanlı vatandaşlar, anız yakanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Birçok insanın nefes almakta bile zorlandığı pandemi sürecinde anız yangınlarının da eklenmesinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten vatandaşlar, nefes alamaz hale geldiklerini kaydettiler.

Anız yangınlarına tepki gösteren çiftçi Faysal Gönülaçar, Batmanlı çiftçilerin anız yangınlarına karşı duyarlı olduklarını fakat Diyarbakır ilçelerinde anızların yakılmasından dolayı büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

“Duman kokusu doğrudan ciğerlere iniyor”

Anız yakmanın büyük bir vebal olduğunu belirten Gönülaçar, “Yaklaşık 20 yıldır çiftçilik yapıyorum. Yıllardır dile getiriyorum anız yakmak çok kötü bir şeydir. Yakılan toprak ile beraber içindeki hayvanlar ve toprağın lezzeti bile yakılıyor. Bu çok büyük bir vebaldir. Özellikle bu pandemi döneminde anız yangınının dumanı insanları inanılmaz derece olumsuz etkiliyor. Bu süreçte insanlar maskeli olarak zaten zor nefes alıyor. Bunun yanında o duman kokusunu aldıkları zaman o koku doğrudan ciğerlere iniyor.” ifadelerini kullandı.

“Cezayı verirsiniz biter ama insanlık bitmez”

Anız yakmaya karşı olduklarını vurgulayan Gönülaçar, “Çiftçi meslektaşlarımdan ricam hiçbir zaman arazisini yakmasınlar. Yakanı gördükleri zaman da müsaade etmeyerek müdahalede bulunması gerekir. Biz kendi imkânlarımız dâhilinde gördüklerimize müdahale ediyoruz ama her zaman yetişemeyebiliyoruz. Batmanlı çiftçilerimiz özellikle anız konusunda çok duyarlılar. Fakat çevre ilçelerinde inanılmaz bir anız yakma olayı var. Onlardan da bu duyarlılığı bekliyoruz. Her şey ceza ile bitmiyor, cezayı verirsiniz biter ama insanlık bitmez.” diye konuştu.

“Anız yakanlar ne bu dünyada, ne de öbür dünyada hesap veremezler”

“Her yıl anız yangınlarının yaşanması bizi bıktırdı” diyen esnaf İbrahim Ekinci ise şunları söyledi: “Her yıl anız yangınlarını konuşmaktan, şikâyet etmekten bıktık. Yaşlılarımız, hastalarımız, çocuklarımız var. Yeter artık bıktık. Anız yakanlar ne bu dünyada, ne de öbür dünyada hesap veremezler. Yazık günahtır. Yetkililerden ricamız anız yakanlara en ağır ceza ve müeyyide neyse uygulasınlar. Her yıl bu mevsimde gece pencerelerimizi açmaya korkuyoruz. Bir de bu pandemi sürecinde insanlar zaten nefes alamazken bu anızlar yakılması bizi bıktırdı. Rica ediyoruz artık anız yakma işinden vazgeçin.”

“Yaşlı ve kronik hastalarımız nefes almakta zorlanıyor”

Her gün anız yangınlarının Batman’ın üstüne kara bulut gibi çöktüğünü belirten vatandaş Resul Acar, “Anız yakılmalarından memnun değiliz. Anız yakanlara verilen ceza caydırıcı değil, şayet caydırıcı olsaydı kimse yakmazdı. Sayın Batman Valimizin bu konudaki duyarlılıklarını takip ediyoruz. Sabahları kalkıyoruz balkonlarımız toz içinde, anız ve buğday parçaları evimizin içine kadar geliyor. Yaşlı ve kronik hastalarımız nefes almakta zorlanıyor. Mevcut cezaların artırılıp caydırıcı hale getirilmesini sayın valimizden talep ediyoruz.” dedi.

“Gerekirse hapis cezası da vermelidir”

Cezaların yetersiz olduğunu ifade eden vatandaş Veysi Özmen, “Anızların yakılması Batman halkını çok ciddi bir şekilde rahatsız ediyor. Bir kişinin işini görmesi için binlerce insanı rahatsız ediyorsa kesinlikle cezaların azlığından kaynaklanıyor. Yetkililerin de bu cezalar konusunda en ağır yaptırımlara başvurarak anız yangınlarının önüne geçmeleri gerekir. Gerekirse hapis cezası da verilmelidir.” şeklinde konuştu.

“Anız yakanların tarlalarını ellerinden alsınlar”

Anız yakılan tarlalarda çok sayıda hayvanın telef olduğunu belirten Ömer Karadaş da şu ifadeleri kullandı: “Köylülerin tarlalarını yakmaması gerekir. Yakılan tarlada milyonlarca canlı var. Anız yangınlarından çok etkilenen astım hastalarımız var. Başımıza bela olan Covid-19 hastalığı nedeniyle milletin zaten nefes alma sıkıntısı var. Bu hava kirliliğinden dolayı hastalarımız kötü oluyor. Bu bir kul hakkıdır. Anız yakanlara ufak tefek ceza değil, öyle cezalar verecekler ki bir daha böyle bir işe girişmesinler. Anız yakan bölgelere denetimlerin artırılmasını ve gerekirse anız yakanların tarlalarını ellerinden almalarını istiyoruz ki, bir daha halkın sağlığını tehlikeye atmasınlar.”

“Hasta olan insanları düşünsünler”

Babasının astım hastası olduğunu, anız dumanlarından dolayı nefes almakta çok zorlandığını ifade eden Hamza Bozkurt, “Son zamanlarda anız yangınları çoğalmaya başladı. Anız yakanlara müeyyide var ama ceza az olduğundan kimse önemsemiyor. Bu konunun biraz daha ciddiye alınmasını istiyoruz. Babamın kronik rahatsızlığı var. Dışarı çıktığında çok etkileniyor. Zaten pandemi sürecindeyiz, anız yakanlar kendilerini düşünmüyorlarsa hasta olan insanları ve toplumu düşünsünler.” dedi.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55