,
  • BIST 9883.92
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C

TRT World, İran’da 15 Temmuz’u anlattı

TRT World, İran’da 15 Temmuz’u anlattı
TRT World Araştırma Merkezi, başarısız darbe girişiminin birinci yılı anmaları kapsamında düzenlediği paneller serisinin sonuncusunu İran'da "15 Temmuz Başarısız Darbe Girişimi Anatomisi ve Türkiye-İran Bölgesel İlişkileri" başlıklı seminerde gerçekleştir

Türkiye’nin ilk İngilizce yayın yapan uluslararası haber platformu TRT World, dünya çapında gerçekleştirdiği paneller serisi ile 15 Temmuz darbe girişimini dünyanın dört bir tarafında anlatıyor.

 

TRT World bünyesinde kurulan TRT World Araştırma Merkezi, başarısız darbe girişiminin birinci yılı anmaları kapsamında düzenlediği paneller serisinin sonuncusunu İran'da "15 Temmuz Başarısız Darbe Girişimi Anatomisi ve Türkiye-İran Bölgesel İlişkileri" başlıklı seminerde gerçekleştirdi.

 

Başkent Tahran'da İran Dışişleri Bakanlığına Bağlı Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ile ortaklaşa düzenlenen seminere, Mehmet Mehdi Eker, AK Parti Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, TRT World Araştırma ve Vizyon Direktörü Pınar Kandemir, TRT World Program Direktörü Resul Serdar Ataş ve El-Şark Forumu Araştırma Direktörü Galip Dalay konuşmacı olarak katıldı. Seminerde Tahran'ın Türkiye Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mohammed Kazem Sajjadpour’un yanı sıra Dışişleri Bakanlığından diplomatlar hazır bulundu.

 

Seminerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan AK Parti Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkanı Eker, "Ortadoğu'da haritaların değiştirilme çabaları var. Bölgede kargaşa ve istikrarsızlık olması durumunda iki ülkede zarar görecektir. O nedenle iki ülkenin bölgedeki olaylarla ilgili görüş alış verişinde bulunması, diplomatik kanalları iyi kullanması önemlidir." dedi.

 

Hem PKK ve terörle mücadelenin, hem de Ortadoğu'daki diğer Suriye, Irak ve Körfez'deki gelişmelerin tamamının Türkiye ve İran'ı yakinen ilgilendirdiğini belirten Eker, bölgedeki sorunların bölgenin iki önemli ülkesi Türkiye ve İran'ın diyaloğu artırmasıyla çözülebileceğini söyledi. Eker,"Birbirine komşu, tarihi, iktisadi, siyasi ve kültürel bağlarla birbirine bağlı iki ülkede bu konuda böyle bir seminerin düzenlenmesi iki ülke ilişkilerinin de gelişmesine katkı sağlaması açısından çok faydalı olmuştur." ifadelerini kullandı.

 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) tüm ülkeleri ilgilendiren bir mesele olduğunun altını çizen Eker, örgütün sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya zarar verebilecek bir yapılanma olduğuna dikkati çekti.

 

Eker, "İslamın arkasına saklanıp modern bir yüz gibi görünerek, aslında kanlı ve zorba, dünyayı ele geçirmeyi hedefleyen çok sinsi bir terör örgütü olma sebebiyle Fetö, sadece Türkiye'yi değil tüm ülkeleri ilgilendirmektedir. 160 ülkede örgütlenmiş olması bunların hedeflerini belirlemede bize yardımcı oluyor." açıklamasında bulundu.

 

Örgütün İslam ülkeleri tarafından bilinmesinin önemine değinen Eker, "Fetö, örgütlendiği ülkelerde vitrini başka, ardında ise derinlemesine çalışmalar yapan bir terör örgütüdür. Bunu Türkiye'de ağır bir bedelle önledik. Bunun tüm İslam ülkelerinde bilinmesi ve tanınması gerektiğine inanıyoruz. İran'da bu konuda bir seminerin düzenlenmesi önemlidir. Bölgedeki olumsuzluklardan her iki ülke de zarar görüyor." ifadelerini kullandı.

 

Bölgede kargaşa ve istikrarsızlık olması durumunda iki ülkenin dezarar göreceğine değinen Eker: "Diyaloğun arttırılması, yakın bilgilendirilme ve temas çok mühimdir. Üzerinde bulunduğumuz coğrafya çok önemlidir. Burada olabilecek bir problem Türkiye ve İran'a zarar verir. O halde olan biten hakkında fikir alış verişinde bulunmamız, muhtemel anlaşmazlık ve ihtilafları iki aktör el ele vererek çözmemiz gerekir. Ortadoğu'daki hesapların arttığı, PKK, Fetö, DEAŞ ve bunların ilişki içerisinde bulunduğu terör örgütlerinin bu bölgeye tebelleş olduğu bir süreçten geçiyoruz. Bölge ülkeleri bunlara yönelik tedbirleri müşterek alırsa bu sorunla daha kolay baş ederiz" diyerek iki ülke arasındaki diyaloğun arttırılmasının önemini vurguladı.

 

TRT World Araştırma Merkezi tarafından Temmuz-Ağustos-Eylül ayları arasında dünya çapında 10 farklı ülkede düzenlenen paneller serisinde darbe girişiminin Türkiye politikasına, gündelik yaşama ve Türkiye iç ve dış politikasına etkilerinin yanı sıra, FETÖ ile mücadele anlatılıyor.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55