,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 24 °C

Suriye'de avukattı Türkiye’de kebapçı oldu

Suriye'de avukattı Türkiye’de kebapçı oldu
Suriye'nin Haseki kentinde avukatlık yaparken 5 yıl önce iç savaş nedeniyle mesleğini ve ülkesini geride bırakarak Mardin'e yerleşen Şeho Yusuf, hayatını sürdürebilmek için kebapçılık yapıyor.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle Mardin’e yerleşen Suriyeli Avukat Şeho Yusuf, hayatını sürdürebilmek için kebapçılık yapıyor.

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş, emperyalistlerin müdahalesiyle büyük bir yıkıma dönüştü. Savaş nedeniyle yüzbinlerce insan öldü, milyonlarca insan muhacir oldu. Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelere sığınan bu insanlar için hayat her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Suriye'nin Haseki kentinde avukatlık yaparken 5 yıl önce savaş nedeniyle mesleğini ve ülkesini geride bırakan Şeho Yusuf da ailesiyle önce İstanbul'a yerleşti.

Bir lokantada bulaşık yıkayarak geçimini sağlamaya çalışan Yusuf, bir süre sonra Irak Kürdistanı’na yerleşti. Bir buçuk yıl burada kalan Yusuf, 3 yıl önce de Mardin'in Kızıltepe ilçesine geldi.

Burada kiraladığı evde eşi ve 2 çocuğu ile yaşamını sürdüren Yusuf, geçimini sağlayabilmek için iş aradı ancak iş bulamayınca Urfa Caddesi'nde seyyar arabada kebapçılık yapmak zorunda kaldı.

Geçimini kebap satarak sağlamaya çalışan Yusuf'un en büyük arzusu; savaşın bitmesi ve ülkesine dönerek çok sevdiği mesleğini sürdürmesi.

“Mesleğimi de vatanımı da çok özledim”

Ülkesine ve mesleğine duyduğu özlemi dile getiren Yusuf, şunları söyledi:

“Çalışmak kötü bir şey değil ancak o kadar okuduktan sonra çok sevdiğim mesleğimi yapamamak bana zor geliyor. Mesleğimi de vatanımı da çok özledim. İnşallah Suriye'de savaş biter, memleketimize geri döneriz. Ama imkân verilirse mesleğimi burada da yapmak isterim. Hükümet bize bu imkânı sağlarsa burada da çalışabiliriz. Mesleğimi Türkiye’de yapmak isterim.” diye konuştu.

“Lokantada bulaşık yıkıyordum”

Suriye’deki iç savaştan dolayı yaklaşık 5 sene önce Türkiye’ye geldiklerini belirten Yusuf, şunları söyledi:

“Suriye’nin Haseki kentinde ikamet ediyorduk. DAİŞ Haseki’ye geldikten sonra oradan ayrıldık ve ilk önce İstanbul’a geldik. Bir lokantada bulaşık yıkıyordum. Suriye’de avukattım ama İstanbul’da bulaşık yıkıyordum. Daha sonra İstanbul’dan Irak Kürdistanı'na gittik. Orada da bir buçuk sene kaldıktan sonra tekrar Türkiye’ye geçiş yaparak Kızıltepe’ye yerleştik.”

“İşten utanmıyorum ama avukatlıktan sonra kebap yapmak biraz tuhaf geliyor”

Yaklaşık 3 yıldır Kızıltepe’de ikamet ettiğini ve kışın döner yazın ise kebap yaparak ailesini geçindirmeye çalıştığını belirten Yusuf, “Bazen iş var bazen yok, idare ediyoruz. Elhamdülillah çok şükür çalışabiliyoruz. Suriye’de avukatlık yapıyordum ama burada avukatlık yapamıyorum. Avukatlığı yapabilmem için ilk önce Türkiye vatandaşı olmam gerekir ama şimdiye kadar bana vatandaşlık verilmedi. Bende niçin verilmediğini bilmiyorum. Suriye’de avukatlık yapıyordum, Kızıltepe’de kebap yapıyorum. İşten utanmıyorum ama Suriye’de yaptığım avukatlık mesleğimi burada devam ettirmek istiyorum. Çünkü o kadar okul okudum, diploma aldım, avukatlık yaptım. Avukatlıktan sonra kebap yapmak biraz tuhaf geliyor. Kendi mesleğimi burada da yapmak istiyorum. Eğer bana vatandaşlık verilirse 6 ayda okuma yazmayı öğrenirim ve burada mesleğime başlarım.” dedi.

“İnşallah savaş biter ve bizde vatanımıza geri döneriz”

 Suriye’deki savaşın biteceği umuduyla yaşadıklarını kaydeden Yusuf, vatan özleminin de artık ağır basmaya başladığını söyledi.

Yusuf, “İnşallah Suriye’deki savaş bir an önce biter ve bizde memleketimize geri döneriz. İnsanın kendi memleketi gibisi yoktur. Tüm akrabamız orada, evimiz barkımız orada. İnşallah savaş biter ve bizde vatanımıza geri döneriz.” diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55