,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

İş adamları Diyarbakır'da yatırım kararı aldı

İş adamları Diyarbakır'da yatırım kararı aldı
"Diyarbakır İş Adamları Buluşması" programına katılan iş adamları, yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırım kararı aldıklarını belirttiler.

Türkiye'nin farklı illerinden gelen iş adamları "Diyarbakır İş Adamları Buluşması" programına katıldılar. Program sonrası basın mensupların sorularını cevaplayan iş adamları, Diyarbakır'da yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırım kararı aldıklarını söylediler.   

"Diyarbakır İş Adamları Buluşması" toplantısına katılmak üzere Türkiye’nin farklı illerinden gelen iş adamları, Diyarbakır’ın yatırım potansiyeli yüksek olan ve birçok ülkeye merkez teşkil eden bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çektiler.

Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan iş adamlarından Nihat Özdemir, "Diyarbakır’ın şansı çok yüksek. Çünkü Diyarbakır alt yapı yönünden kendisini hazır hale getirmiş illerimizden biridir. Hepimizin bildiği gibi Diyarbakır duble yollarıyla, uluslararası havalimanına sahip bir şehrimizdir. Demiryolu bağlantısı var ve dolayısıyla alt yapılar yönünden Diyarbakır’ın çok önemli derecede yatırımları yapma yönünden büyük bir avantajı var." dedi.

Özdemir, "Diyarbakır bütün Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin merkezi bir yeridir. İran, Irak ve Suriye’yi de düşündüğümüz zaman, yine merkez bölgelerden biridir, her yere bağlantısı var. Yalnız Diyarbakırlı iş adamının burada yatırım yapması söz konusu değil… Bence bütün Türkiye’deki büyük yatırımcı grupların da bundan sonra eğer yatırım yapacaklarsa bu cazibe merkezi projesi içerisinde Diyarbakır’ı düşünmelerinin önemli derecede kendilerine büyük fayda getireceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Cazibe merkezi programının önemine vurgu yapan ve maddi kaynağın artırılmasını isteyen Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, "Hükümet Diyarbakır’a getirdiği bu cazibe merkezinde 23 ille beraber bir milyar üzerinde kaynak ayırdığını belirtti. Bir milyar TL’lik kaynağı artırmalarını istiyoruz." diye belirtti.

"Türkiye’deki iş adamlarını da Diyarbakır’da yatırım yapmaya davet ediyoruz"

Sadece şu anda Diyarbakır’da yaklaşık 400 yatırımcının başvuruda bulunduğuna dikkat çeken Yeşil, "Hem Karacadağ Kalkınma Merkezinde hem de Kalkınma Bakanlığı aracı ile başvurmuşlar. Onlarda şu anda Diyarbakır’da yatırım yapmayı düşünüyorlar. 2015’te bir tane Kahramanmaraş firması Diyarbakır’da 35 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Şu anda 330 işçi çalıştırıyor. Diyarbakır’da tekrar 100 milyon dolarlık üzerinde yatırım kararı aldı. Diyarbakır’da yaşanan bu son olumsuzluklara rağmen yatırım kararı aldılar. Bundan dolayı sadece Güneydoğu bölgesi iş adamları değil bütün Türkiye’deki iş adamlarını da Diyarbakır’da yatırım yapmaya davet ediyoruz. Diyarbakır genç bir nüfusa sahip, onlarda burada istihdamı bekliyorlar." diye konuştu.

"Bu program ile fabrika açmak isteyen destekleniyor"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise "Bu program ile fabrika açmak isteyen, sanayi alanında bir yatırım yapmak isteyen destekleniyor. Alınacak makinalar faizsiz ve 2 yıldan sonra geri ödemeleri başlıyor. Bu ödemelerin 4 yıl içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor. Ham madde almak isteyen işletme kredisi alabilir. Yüzde 50 faizsiz, ancak ilk dönem sonunda taksitle ödeyebileceklerdir. Baktığımız zaman bu program dâhilinde bir fikri olan, üretim alanında yatırım yapmak isteyenlere iyi bir destek veriliyor. Bu program açıldığı ve ilan edildiği zaman gerek şehrimizde gerekse şehir dışındaki hemşerilerimizle bir toplantı yapıp bu program hakkında kendilerine bilgi verdik. Bugün de başka illerde yaşayan Diyarbakırlı iş adamlarımızın çoğu zaten Türkiye kamuoyu tarafından tanınıyor. Onlar da bugün bu programımıza davetlidirler. Bu program hakkında onlara da bilgi verilecek. Amacımız şehir dışındaki iş adamlarımız, bu programımızı görüp imkân ve projelerini burada değerlendirsinler." dedi.

"İşsizlik burada çok fazla ve üretim ile ihracatımız ileri bir düzeyde değil"

Sayar konuşmasının devamında, "İşsizlik burada çok fazla ve üretim ve ihracatımız ileri bir düzeyde değil. Baktığımız zaman rakamların bu şekilde olmaması gerekiyordu. İşsizliğin daha da azalması gerekiyor. İhracatımızın ve üretimimizin fazla olması gerekiyor. Çünkü şehrimizin bu potansiyeli de var. İnanıyorum ki bu programa iş adamları da çok ilgi gösterecekler." şeklinde konuştu. ( İLKHA)

 

 

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55