,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 19 °C

İbadetin Beyni Duâ

İbadetin Beyni Duâ
Vuslat Dergisi Mayıs Sayısında “Dua” dosyasıyla çıktı. Dergi, söylemden eyleme dua bilinci üzerinde duruyor.

Sözlü ve Fiili Bir Eylem Duâ

Yeryüzünde yaşayan bütün insanların duâ ettiği bilinmektedir.  Duâ, bütün insanlığın ilgi alanına giren fiilî ve sözlü bir eylemdir.  Duâ üzerinde birçok kitap, birçok bilimsel makale, birçok tez yazılmıştır. Duânın nasıl yapılacağı, duânın kime yapılacağı, duâ yaparken birilerini anmak gerekiyor mu,  duânın yapılacağı bir mekân var mı, yok mu? Soruları gündemi daima meşgul etmiştir.

 

Duâ, Mutlak Gücün Farkına Varmaktır

Konuyla ilgilenen şahsiyetler, duânın psikolojik ve sosyolojik boyutları üzerinde derinlemesine durmuşlar, insanların doğru bir şekilde duâ etmeleri konusunda beyin fırtınaları yapmışlardır.  Bu neticeler sonucunda, her inanç ve hayat biçimi, kendine has bir duâ üslubu ortaya koymuştur.  Her inanç sisteminin bir duâ şekli vardır. İslâm’ın da kendine has bir duâ şekli ve ilkesi vardır. Biz Müslümanlara düşen görev, Kur’ân ve Sünnet’ten yola çıkarak, Rabbimize niyazda bulunacağımızı doğru bir şekilde öğrenmek ve bunu hayatımıza yansıtmaktır. Duâ, Âlemlerin Rabbine tam bir teslimiyetle bir boyun eğiştir. Duâ, mutlak gücün farkına varmaktır. Duâ, bilinçli bir şekilde Allah’tan istemektir.

 

Duâyı Yapan Kul, Kabul Eden İse Ancak Allah’tır

Bütün Peygamberlerin hayatlarında ve şeriatlarında duâ olduğunu, Kur’ân’dan öğrenmekteyiz.   Kur’ân’da, duâ ile ilgili birçok ayet mevcuttur.

Hayat kitabımız Kur’ân-ı Kerim, bütün duâların yalnızca Allah’a yapılacağını bize haber vermektedir:

“De ki: Ben gerçekten, yalnızca Rabbime duâ ediyorum ve O'na hiç kimseyi (ve hiç bir şeyi) ortak koşmuyorum.” ( Cin, 72/20)

Duâyı yapan kul, kabul eden ise ancak Allah (c.c.)’tır. Duâ yaparken, şirke bulaşmamaya dikkat etmek gerekiyor.  İslâm’ duâya çok önem veren bir dindir. Duâsız hayat, ibadetsiz bir hayattır. Duâsız hayat, bereketsiz hayattır. Duâ’nın ne kadar önemli olduğunu, Kur’ân ve Sünnet’ten öğrenmekteyiz.

Rasulullah (s.a.s.)’in hayatında birçok duâ örneği vardır.  Rasulullah (s.a.s.),  duânın önemine işaret ederek şöyle buyurmuştur:

“Duâ, mü’minin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.” (Hâkim, en- nîsaburî, el- Müstedrek, çev. M.Beşir Eryarsoy, İst. 2013, C. 3, sh 322, hds. 1855)

İslâm âlimleri, Kur’ân ve Sünnet’ten hareketle duânın önemi üzerinde durmuş ve Müslümanları bol bol duâ etmeye teşvik etmişlerdir. Her zaman ve her yerde, iyi günde, kötü günde, huzurlu günde, huzursuz günde, bollukta, açlıkta, darlıkta ferahlıkta, felakette yalnızca Allah’a duâ ederek, O’na niyazda bulunmalıyız.

Vuslat Dergisi 8. Uluslararası Dergi Fuarında

Türkiye Dergiler Birliği Derneği’nin öncülüğünde Türkiye’de yedi yıldır dergi fuarı düzenlenmektedir. Bu yıl da, 04-09 Mayıs tarihleri arasında tarihî Sirkeci Tren Garı’nda sekizincisi düzenlenecektir.  Vuslat Dergisi de her yıl olduğu gibi, yine bu yıl da dergi fuarındaki yerini alacaktır. Bu vesileyle vakti ve imkânı olan okurlarımızı dergi fuarını ziyaret etmeye, farklı dergileri incelemeye, farklı dergilerin yayın çizgileri hakkında bilgi almaya davet ediyoruz.

Dergide Yazısı Olan Yazarlar

Abdullah Yıldız, Muhammed Emin Yıldırım, Dr. Arif Arslan, Hüseyin Kerim Ece, Ahmed Kalkan, Abdullah Dai, Ahmet Varol, Mehmet Fırat, Süleyman Gülek, Seyfulislam Çapanoğlu…

Dergi Hakkında Detaylı Bilgi İçin: 0 (216) 612 78 22 web: www.vuslatdergisi.com

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55