,
  • BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 27 °C

Gaziantep’in "yemeni"si Ahlât’ta yoğun ilgi görüyor

Gaziantep’in "yemeni"si Ahlât’ta yoğun ilgi görüyor
Gaziantepli Yemeni Ustası Adil Keskinsoy, yöresel el yapımı deri ayakkabıları, Malazgirt Zaferinin 947’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Bitlis’in Ahlât ilçesinde kurulan obada halkın beğenisine sundu.

Gaziantepli Yemeni Ustası Adil Keskinsoy, el yapımı deri ayakkabıları, Malazgirt Zaferinin 947’nci yıldönümü için Bitlis’in Ahlât ilçesinde kurulan obada halkın beğenisine sundu.

Gaziantepli Yemeni Ustası Adil Keskinsoy, yöresel el yapımı deri ayakkabıları, Malazgirt Zaferinin 947’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Bitlis’in Ahlât ilçesinde kurulan obada halkın beğenisine sundu. Gaziantep’e has yöresel yemenilerin ayak sağlığı için çok faydalı olduğunu belirten Keskinsoy, artık Avrupa ülkelerine de satılmaya başlandığını söyledi.

Keskinsoy, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamen el yapımı ve deriden yapılan yemeni ayakkabıların bölge halkı tarafından kullanıldığını, son zamanlarda ise yerli ve yabancı turistlerin ilgi göstermeye başladığını belirtti.

“Ayak sağlığına faydalı”

Keskinsoy, “Tamamı deri olup, el yapımıdır. Ter ve koku yapmaz. Mantara faydalıdır. Vücudun elektriğini alma özelliği vardır. Şeker hastalığına doktor tavsiye eder. Yemeni’nin ismi Yemen’den gelmiştir. Gaziantep’e özgü, yöreseldir. Ama şimdi turistik oldu. Avrupa’ya ihracatı başladı. Bölge halkı tarafından bilinip kullanılıyor.” dedi.

“Sağlıklı olması nedeniyle ilgi büyük”

Yemeni yapımında eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Keskinsoy, yemeninin yapımında kullanılan malzeme hakkında şu bilgileri verdi: “Keçi, dana, manda başta olmak üzere tüm deri çeşitleri kullanılır. Yemeni iki günde çıkar. Bir gün mutlaka kalıpta kalması lazımdır. Şimdi eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Fazla kimse bilmiyor. Gaziantep’te benimle beraber 6 ustamızla bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Sağlıklı olması nedeniyle bayağı ilgi var. Gaziantep dışında bir de Kilis’te var. Maraş’ta çarık yapılır. Onun bizimle ilgisi yok. Gençler heves eder, devlette destek verirse bu meslek ölmez. Pek bilinen bir şey değil. Fakat giyen biliyor.”

Daha öncesinden de Ahlat ilçesinde müşterilerinin olduğunu hatırlatan Keskinsoy, Ahlat halkının ilgisinden dolayı teşekkür etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55