,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 21 °C

Diyanet İşleri Başkanlığından Charlie Hebdo dergisine tepki

Diyanet İşleri Başkanlığından Charlie Hebdo dergisine tepki
Diyanet İşleri Başkanlığı, Fransız Dergisi Charlie Hebdo’nun Hazreti Muhammed’e (Salallahu Aleyhi Vesellem) hakaret içerikli provokasyon barındıran sözde “karikatür” küstahlığına tepki gösterdi.

Charlie Hebdo’nun yayınladığı çirkin karikatürlere ilişkin yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Akl-ı selim sahibi insanları bu açık çirkinliğe ve hak ihlallerine karşı tepki göstermeye ve inisiyatif almaya çağırıyoruz.” denildi.

“Avrupa’da İslam’a ve Müslümanlara yönelik hakaret ve saldırıların çok ciddi boyutlara ulaştı”

İslam’ın barış dini, Hazreti Muhammed’in de rahmet peygamberi olduğunu belirtilen açıklamada, “Müslümanlar, insan haklarını, özgürlükleri ve evrensel insani değerleri benimseyen, her türlü şiddeti ve kötülüğü reddeden bir inanca sahiptir. Ancak son zamanlarda Fransa başta olmak üzere Avrupa’da İslam’a ve Müslümanlara yönelik hakaret ve saldırıların çok ciddi boyutlara ulaştığını görmekteyiz. Charlie Hebdo isimli bir dergi de aşağılık yayınlarıyla adeta bu duruma öncülük etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

“Yalan, iftira, hakaret, aşağılama, hedef gösterme, provoke etme gibi tutum ve tavırlar asla özgürlük kavramıyla izah ve kamufle edilemez”

Açıklamada, “Söz konusu karanlık dergi, son baskısında yine Peygamber Efendimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konu edinen çok çirkin bir karikatür yayınlamaktadır. Açıkça ifade ediyoruz ki bu yayın ve yapılanlar dünyadaki iki milyara yakın Müslümana yönelik tarifi imkânsız bir saygısızlıktır. Kutsala ve vicdana karşı işlenmiş bir insanlık suçudur. İnsani değerleri hiçe sayan korkunç bir ahlaksızlıktır. Hukuku ayaklar altına alan büyük bir düşmanlıktır. İnsan onuruna ve inanç özgürlüğüne kast eden aşağılık bir politikadır. Uluslararası sözleşmeleri ihlal eden yobaz bir barbarlıktır. Toplumsal ve küresel barışı zedeleyen sorumsuz ve pervasız bir davranıştır. Kişi ve kitleleri ajite eden bilinçli ve acımasız bir provokasyondur. Önemle ifade ediyoruz ki yalan, iftira, hakaret, aşağılama, hedef gösterme, provoke etme gibi tutum ve tavırlar asla özgürlük kavramıyla izah ve kamufle edilemez.” denildi.

“İnsana ve inanca değer veren tüm din ve inanç mensuplarından tepki bekliyoruz”

“İnsanlığın yüz karası menfur dergiyi şiddetle lanetliyoruz” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Fransa’nın yargı organlarından derhal hukukun gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz. İlgili ülkelerin yöneticilerini, Müslümanların değerlerini ve kutsallarını korumak, her türlü güvenliklerini sağlamak, vatandaşlık haklarının gereklerini temin etmek için sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Avrupa’nın hukuka ve insan haklarına inanan, inanca saygıyı ve toplumsal barışı önemseyen tüm entelektüellerini, akademisyenlerini, aktivistlerini, sivil toplum kuruluşlarını, medya mensuplarını ve akl-ı selim sahibi insanlarını bu açık çirkinliğe ve hak ihlallerine karşı tepki göstermeye ve inisiyatif almaya çağırıyoruz. İnsana ve inanca değer veren tüm din ve inanç mensuplarının tepki göstermesini bekliyoruz. Aksi halde söz konuşu kişi, grup ve kurumlar Müslümanlar nezdinde inandırıcılığını yitirecekler ve derin bir hayal kırıklığına neden olacaklardır.”

Açıklamada sonunda, “Şunu da tüm dünya kamuoyuna açıkça ilan ediyoruz ki bu sistematik tahriklere karşı Müslümanlar asla hukuk dışı yollara başvurmayacak, sağduyu ve akl-ı selim ile hareket ederek haklarını, inançlarını ve evrensel değerleri savunmaya devam edeceklerdir. İnanıyoruz ki insaf, vicdan, hukuk galip gelecek, iyilik ve barış kazanacaktır.” denildi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Charlie Hebdo Dergisi’ni lanetledi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da yayınladığı karikatürlerle Hazreti Peygambere ve son olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret eden Charlie Hebdo’nun yayın politikasının çok çirkin olduğunu ifade ederek, dergiyi kınadığını ve lanetlediğini söyledi.

“Mevlid Kandili Özel Programı” için bulunduğu KKTC’de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Erbaş, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tatar’ın Mevlid Kandilini de tebrik eden Erbaş, Fransız Dergisi Charlie Hebdo’nun yayınladığı çirkin karikatürlerle ilgili soruları yanıtladı.

Erbaş, “Öncelikle üzgün olduğumu, insanlık adına utanç verici olduğunu buradan ifade etmem gerekiyor. Özgürlüklerin belli bir sınırı olmalı, özgürlükler hiçbir zaman hiçbir şahsa ve hiçbir manevi değere hakaret boyutuna ulaşmamalı. Ama Fransa'da özellikle Charlie Hebdo isimli derginin öteden beri yayın politikasının ben çok çirkin olduğunu düşünüyorum, şiddetle kınıyorum. Hem Peygamber Efendimize hem de Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çok çirkin bir saldırısı yine karikatür ile ortaya konulmuş. Türkiye Cumhuriyeti'nin Diyanet İşleri Başkanı olarak tepkimi çok üst seviyeden gösteriyorum, lanetliyorum.” dedi.

İslam dininin barış dini olduğunun altını çizen Erbaş, “İslam dini her zaman insanların inancını, farklı kültürlerden, farklı dinlerden insanları asırlar boyunca bir arada yaşatmış ve herkese son derece özgür davranmış bir medeniyettir. Biz biliyoruz ki onun Medine devleti özellikle farklı inançları bir arada yaşatma noktasında dünyaya örnek olmuş bir gerçektir, bir hakikattir. Medine Sözleşmesi uluslararası tarihin en eski sözleşmelerinden antlaşmalarından birisidir. Bugün de onun 52 maddesi dünyaya esasında örnek olmalıdır. Bu kadar önemli bir zenginlik varken birlikte yaşama tecrübesi ve zenginliği varken adeta Müslümanları tahrik edercesine Fransa'daki bu derginin çok çirkin bir hareket içerisine girmiş olmasını özgürlükler, insanların inançlarına hakaret etme adına çok yanlış buluyorum. İnşallah bu yoldan en kısa zamanda vazgeçerler.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55