,
  • BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 28 °C

Çocuklarda Obeziteyi Engellemenin 7 Yolu

Çocuklarda Obeziteyi Engellemenin 7 Yolu
Güneşli Erdem Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya İrem Balaban, pandemi süreciyle birlikte artış gösteren çocukluk çağı obezitesini engellemenin yollarını açıkladı.

Pandemi sürecinde evlere kapanmayla birlikte çocukluk çağı obezitesi, 21. yüzyılın en ciddi halk sağlığı sorunlarından biri haline geldi. Çocukluk döneminde oluşan sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve kalıpları, obezite ve diyabet gibi beslenmeyle ilgili hastalıkları beraberinde getirmektedir. Çocuklar ve ergenler arasında özellikle bu dönem artan hareketsiz yaşam, kontrolsüz hazır gıda tüketimi; televizyon izlerken yemek yeme, süt, meyve ve sebze alımındaki azalma obezitenin artışına da sebep olabilmektedir. Peki, bunun önüne geçmek için neler yapılabilir? Uzm. Dyt. D. İrem Balaban, bu konu hakkındaki önerilerini şöyle sıraladı: “

1.Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlanmalı.

Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurta, sağlıklı yağ alternetifi polifenol zengini zeytin, kalsiyum kaynağı süt ve peynir, vitamin ihtiyaçları için taze sebzeler ve lif kaynağı tam tahıllı bir ekmek ile güne başlanabilir. Özellikle kilo kontrolü yapılan bi çocukta kahvaltıda içecek olarak meyve suyu tüketmek yerine meyvenin kendisini tercih etmek gerekir.

 

2.Günlük 5 porsiyon, mevsiminde meyve sebze tüketilmeli.

Meyve ve sebzeler lif açısında zengin kaynaklardır. Ara öğünlerde çiğ kuruyemiş veya yoğurt, ayran gibi kalsiyum kaynakları ile beraber tüketilerek iştah kontrolü sağlanabilir. Demir eksikliği çeken çocuklar için C vitamini kaynağı bol yeşil bir salatayı et içeren öğünler ile beraber tüketmek demirin emilimini arttırmaya yardımcı olarak aneminin önüne geçmek için fayda sağlayabilmektedir.

 

3.Kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli.

Karbonhidratlar, önemli bir makro besin öğesidir ve bir çocuğun günlük enerji ihtiyacının büyük oranını karşılayan yakıtlardır. Kompleks olarak adlandırılan sağlıklı karbonhidrat lif bakımından daha yüksektir ve daha yavaş sindirilirler. Bu aynı zamanda onları daha doyurucu yaparak, kilo kontrolü için iyi bir seçenek haline getirir. Kompleks karbonhidratlar uzun vadeli sağlığın anahtarıdır; tip 2 diyabet ve kardiyovasküler problemlere karşı korunmaya yardımcı olabilirler. Tam buğday makarna, tahıllı ekmek, bakliyatlar, yulaf, çavdar, lif sebzeler ve meyveler bunlara örnek verilebilir. Çocuğun beslenmesinde bu kaynaklar seçilmelidir.

4.Yeterli ve çeşitli protein alınmalı

Çocuğun beslenmesinde genel anlamda çeşitlilik tüm mineral ve vitamin gruplarından alabilmesi için önemlidir. Bununla birlikte tek protein kaynağının et ve tavuk olmadığı bilinmeli, doymamış yağ ve omega 3 zengini balık haftada en az 2 kez tüketilmeli. Bitkisel protein kaynağı nohut ve yeşil mercimek gibi kurubaklagillerde beslenmesinde yer almalıdır.

 

5.Su içme alışkanlığı geliştirilmeli

Su, çocukların vücut ağırlığının yarısından fazlasını oluşturur ve vücudun tüm bölümlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için gereklidir. Bebeklerin genellikle yaşamın ilk 6 ayında suya ihtiyacı yoktur. Anne sütü yeterlidir. Çocuğunuz suyun tadını sevmiyorsa, lezzet için biraz limon eklenebilir. Meyveler ve sebzeler de iyi su kaynaklarıdır. Çocukların hasta olmak, fiziksel aktivete yapmak gibi ter kaybı yaşadığı durumlarda daha fazla su ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

 

 

6.Posa alımı arttırılmalı

Çoğu zaman sağlıklı beslenen bir çocuk yeterli posa alımı sağlar. Çocuğun yaşına +5 ekleyerek günlük ihtiyacı olan posa değeri basitçe hesaplanabilir. Posa, tok tutmaya yardımcı olur ve sindirim sistemini destekler. İyi lif kaynakları içeren bir diyet, kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Bu yiyecekler ayrıca kalp hastalığı , belirli kanser türleri ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi besin ve vitamin kaynaklarıdır.

7.Yağ, tuz, şeker alımı sınırlanmalı

Obezitenin en büyük sebebi olan bu üç etken yerini sağlıklı alternatiflere bırakacak şekilde şekillenmelidir. Tuz yerine baharatlar, kontrollü bir şekilde sağlıklı yağlar (zeytinyağı, ceviz, badem, avokado gibi), şekerli gıdalar-içecekler yerine meyveler ve yoğurtlu-sütlü içecekler tüketilmelidir.”

 

Dyt. D. İrem Balaban, “çocuklar diyet yapmalı mı?” sorusunu ise şöyle cevaplandırdı: “6-10 yaş arasındaki çocuğun olması gereken kilosu basitçe (Yaş x 2) + 8 formülü ile hesaplanmaktadır. Fazla kilosu olan bir çocukta yetişkinlerdeki gibi kısıtlı kalorili diyetler yerine kilo alımı durdurularak ve boy kilo takibi yapılıp, ihtiyaçları doğrultusunda sağlıklı bir beslenme programı oluşturulur. Gün içinde alması gereken besin ögeleri ve bunları nerelerden alabileceği ebeveyne anlatılarak çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılır.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55