,
  • BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

Çapak: “En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir”

Çapak: “En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir”
11-18 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası ile ilgili açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız nedeniyle, enerji tasarrufunun bir tercihten çok gereklilik olduğunu kaydetti.

Enerji Tasarrufu haftası kapsamında bir açıklama yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, enerjinin verimli kullanılması gerektiğini söyledi.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak 11-18 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkenin enerji ihtiyacının gün geçtikçe arttığına vurgu yapan Prof. Dr. Çapak, enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamız nedeniyle, enerji tasarrufunun bir tercihten çok gereklilik olduğunu belirtti.

Enerji tasarrufu bir tercihten çok gereklilik oduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çapak  Enerji tasarrufunun üretimde, iş gücünde ve konforda herhangi bir kısıtlamaya gitmeden enerjiyi verimli kullanarak israftan kaçınmak olduğunu ifade eden Çapak, en ucuz enerjinin, tasarruf edilen enerji olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Çapak, “Türkiye'de enerjinin yaklaşık üçte biri ısıtma ve soğutma amacıyla harcanmaktadır.  Binaların yalıtımı ile yüzde 50’ye varan yakıt tasarrufu sağlamak mümkün olduğu için yalıtım uygulamalarıyla ısı kayıpları ciddi manada azaltılabilir. Enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak için normal ampuller yerine floresan veya LED aydınlatma sistemleri kullanabilir ve duvarları açık renklere boyayarak daha çok ışık yansıması sağlayabiliriz. Üniversitemizde bu doğrultuda çeşitli faaliyetlerimiz, daha iyisini yapmak için de çalışmalarımız ve planlarımız var. Sadece enerji tasarruf haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerle insanlarımızın bilinçlendirilmesi yeterli olamaz.” dedi.

Müfredatta enerji tasarrufu dersi olmalı

İlköğretimden başlanarak Üniversiteye kadar müfredatta, enerji tasarrufu ile ilgili derslerin konulmasının çok isabetli olacağını vurgulayan Prof. Dr. Çapak, “Biz de üniversite olarak öğrencilerimizin enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesini sağlamak adına, müfredatımıza enerjinin verimli kullanılması ve enerji tasarrufu ile ilgili dersler koymaya başladık. Önümüzdeki yıl tüm programlarımızda böyle bir dersin okutulması için müfredat değişikliğine gidiyoruz.” diye konuştu.

Üniversite olarak güneş enerjisi uygulamaları planlarımız var             

“Kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 70’ini başka ülkelerden aldığımız bir ortamda, yenilenebilir enerji uygulamaları çerçevesinde enerjide dışa bağımlılığımızı ciddi oranlarda düşürülebiliriz.” diyen Prof. Dr. Çapak, konuşmasını şöyle bitirdi:

“Bingöl, Türkiye’de en çok güneş alan iller arasında yer almaktadır. Bingöl Üniversitesi olarak güneş enerjisi uygulamalarıyla ilgili planlarımız var. Üniversitemizde gerçekleştireceğimiz yenilenebilir enerji uygulamalarıyla ciddi enerji tasarrufları gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55