,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C

Bakan Kurum: Kentsel dönüşümde kira yardımı artırılacak

Bakan Kurum: Kentsel dönüşümde kira yardımı artırılacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşümde kira yardımı miktarımızı bin 150 TL'den bin 500 TL'ye, 2 bin TL'den 2 bin 600 TL’ye çıkarıyoruz" dedi.

Bakan Kurum, 17 Ağustos 1999 Depremi’nin yıl dönümünde İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Ağustos Cuma günü Türkiye’nin en büyük dönüşüm örneği olan 60 bin konutluk ‘Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında tamamlanan 1’inci etap teslim töreni hakkında da ön bilgi verdi.  Bakan Kurum, Marmara depreminin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen acıların hala taze olduğunu belirterek hayatını kaybeden tüm vatandaşlara rahmet diledi.

Herkesin hayatının bu depremlerle birlikte değiştiğini vurgulan Bakan Kurum, "Son bir asra baktığımızda ülkemizde yaşanan depremlerde 80 bin canımızı yitirdik. Hakkari'de, Bartın'da Van'da, Erzincan'da, en son yaşadığımız Elazığ, Malatya, İzmir depremlerinde. Bu hikayeler vatandaşlarımızın depremde yaşadığı hikayeler. Onlarla birlikte o acıları yaşıyorsunuz. Bu acıları paylaşıyorsunuz. Çok zor bir durum. Hele hele üstünüze bir sorumluluk varsa hele hele bu işe ilişkin sizin yapmanız gereken, takip etmeniz gereken bir sorununuz varsa çok daha zor oluyor. Çünkü biz hep söylüyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi. Ve bir asırda 80 bin canını yitirmiş depremde.. Deprem değil maalesef küçük binalar öldürüyor. Dolayısıyla buradaki dönüşümü hep birlikte yapmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Bakan Kurum, tüm ekibiyle birlikte vatandaşlara söz verdiği gibi konutlarını teslim ettiklerini söyleyerek "İki yıl önce Elazığ, Malatya'da büyük bir deprem yaşandı. Hemen olay olur olmaz iki saat sonra oradaydık. Elazığ' ve Malatya'da yaklaşık iki ay, sokak sokak tüm alanları gezdik.  Elazığ ve Malatya'da yaklaşık 30 bin 700 konutun,  yine beş bin köy eviyle hepsinin mahalle mahalle zemin artı beş katı geçmeyecek şekliyle bir kentsel tasarım anlayışıyla çizdik. TOKİ başkanlığımız eliyle de bir yılda teslim edeceğiz dedik ve bir yıldan daha önce teslimlerimizi başlattık ve bugün hamdolsun Elazığ Malatya'da yaklaşık 36 bin 500'e yakın bağımsız bölümü teslimini yaptık. Bayraklı'da hızlı bir kentsel dönüşüm çalışmasına başladık. Burada da 5 bin 61 konutla İzmir'in tarihinde böyle bir dönüşüm projesi yok. Hızlı bir şekilde konutlarımızı bir yıl sürecinde tamamlayarak teslim etmeye başladık. Bu yılsonuna kadar İzmir'de evine girmemiş hiçbir depremzede kalmayacak" diye konuştu.

Kurum, Esenler’de örnek gösterilecek bir kentsel dönüşüm sürecinin yürütüldüğünü ifade ederek ‘’Projenin hiçbir tarafında rant yok. Hiçbir tarafında vatandaşa rağmen bir iş yok. Tamamen İstanbul'a Esenler'e değer katacak ve örnek şehircilik modelini ortaya koyacak bir anlayışla tasarlandı. Ve 60 bin konutluk bu projenin ilk etabında 4 bin 941 konutun ihalesini yaptık. Konutların 2 bin 30'unu tamamladık. Teslim etmeye hazır hale getirdik. Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle vatandaşlarımıza konukları teslim edeceğiz. 2 bin 833 konutu da etaplar halinde vatandaşlarımıza teslim etmek suretiyle bu dönüşümü hızlı bir şekilde yapıp Esenler'deki riskli yapı sorunu bertaraf edeceğiz. Bugün İstanbul'un en büyük sorun. bir tanesi depremdir, riskli binalardır. Bundan sonra da yine büyük sorun olarak karşımıza şu geliyor; yeşil alan, toplanma alanı eksikliğidir. Bu proje bu ihtiyaçlarımızı karşılayacak anlayışla tasarlanmıştır. Ülkemizin şu an yüzde 66 deprem riski altındadır.  Nüfusumuzun yüzde 71'i bu alanlarda yaşıyor. Ve her depremde de şunu gördük. Yani sağlıksız gerçekten içinde oturmamamız gerek binaların camlarımızı aldığını gördük, şahit olduk. Ve bu çerçevede de Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde önemli bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattık. İstanbul'umuz da 1,3 milyon riskli konutumuz var. Ve bunların da 230 bininin acilen dönüşmesi gerekiyor. Bakanlık olarak İstanbul'umuzda bugüne kadar 300 bin konutun dönüşümünü tamamladık ve toplam büyüklüğü 412 milyon metrekare olan 188 farklı alanda çalışmamızı yürütüyoruz.  İstanbul'un 39 ilçesinin tamamında projelerimiz var. Her geçen gün bunlara yenisini ekliyoruz. Örnek projeler olsun istiyoruz. İstanbul'un ölçeğine baktığımızda Fikirtepe kangren olmuş bir sorundur, problemdir. Ve bu çerçevede 15 bin konutluk bir kentsel dönüşüm projesini Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz eliyle yürütüyoruz. Yarım kalmışlık vatandaşımızın mağduriyeti söz konusuydu. Emin olun vatandaşımız bu noktada bize tam anlamıyla güveniyor'' dedi.

"İstanbul’un riskli bölgelerinde irade oluşturduk"

İstanbul’da yürütülen çalışmaları sıralayan Bakan Kurum, ‘’Çamlıca Camimizin o sürecini koruyacak, İstanbul'a değer katacak bir proje olarak hayata geçirdik.  Sütlüce, Kara Mahallelerinde toplam 5 bin konutluk bir dönüşüm içerisindeyiz. 2 bin konutun ihalesi yapıldı. 800'ü tamamlandı, teslim edildi. Tekirtepe'de bin 100 konutu teslim ettik. Kartal’da Yunus apartmanı çökmüştü. 6 ay geçmeden konuklarımızı bitirdik, teslim ettik. Ve vatandaşımız bizim bu duruşumuz karşısında şua n orada el birliği içerisinde 1500 konutun dönüşümünü yapıyoruz.  Kağıthane'de, bütün bölgede kapsamlı bir dönüşüm sürecini başlattık ve yaklaşık 800 konut yine bu yıl içerisinde tamamlanıp vatandaşlarımıza teslim edilecek. Gaziosmanpaşa'da 6 bin konutluk projemiz kapsamında yine konutlarımız tamamlandı. Bu saydığım ilçelerin hepsinde 140 bin kentsel dönüşüm projesini yürütüyoruz. İstanbul'daki riskli bölgelerimizde kullanmak üzere bir irade ortaya koymuştuk. Bu irade çerçevesinde de hızlı bir şekilde TOKİ başkanlığımız konutlarımızın ihalesini yaptı. Kentsel dönüşüm genel müdürlüğümüz, belediyemizle birlikte vatandaşımızın taşınma sürecini görüştüler. 2 bin 30 konutu teslimi 17 Ağustos'un yıl dönümünde olması, bizim için çok önemli’’ ifadelerini kullandı.

"Kentsel dönüşümde kira desteği 1150’den 1500 liraya çıkarılacak"

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm bölgelerindeki kira desteğinin bin 150 TL'den bin 500’e çıkarılmasına ilişkin güncelleme yapılacağını belirterek "Kira desteğinin hemen güncelleyeceğimizi müjdeleyebiliriz, İstanbul’daki konut kira yardımını bugün itibariyle bin 150’den bin 500 liraya çıkarıyoruz." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55