,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C

Xi'nin özel elçisi, Kim Jong-un'la görüştü

Xi'nin özel elçisi, Kim Jong-un'la görüştü
ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Üyesi, Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Li Zhanshu dün, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) lideri Kim Jong-un ile Pyongyang'da görüştü.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in özel elçisi Li, Kim Jong-un'a Xi'nin mektubunu iletti.

Kuzey Kore'nin kuruluşunun 70. yıldönümüne büyük önem veren Xi'nin, kendisini özel elçi olarak Kuzey Kore'ye gönderdiğini dile getiren Li, ÇKP, Çin hükümeti ve halkı adına Kuzey Kore hükümetini ve halkını tebrik etti.

Bu yılın ikili ilişkiler için özel anlam taşıyan önemli bir yıl olduğunu vurgulayan Li, Xi Jinping ve Kim Jong-un'un bu yıl üç defa görüşerek ikili ilişkilerin yeni bir aşamaya geçmesine yön verdiğini hatırlattı.

Li, uluslararası ve bölgesel durumlarda hangi değişiklikler olursa olsun, ÇKP ve Çin hükümetinin Kuzey Kore'yle olan ilişkileri sağlamlaştırarak geliştirme konusundaki tutumunun, Çin'in Kuzey Kore'ye verdiği desteğin ve Çin halkının Kuzey Kore halkına yönelik dostluğunun değişmeyeceğini söyledi.

Li, bu son ziyaretinin iki ülke lideri arasında varılan önemli fikir birliklerini yerine getirmeyi, iki taraf arasındaki üst düzey stratejik iletişimi güçlendirmeyi, çeşitli alanlardaki dostane iletişim ile işbirliğini pekiştirmeyi ve ikili ilişkilerde daha güzel bir gelecek yaratmayı amaçladığını ifade etti.

Bölgesel sorunlara ve Kore Yarımadası konusuna da değinen Li Zhanshu, Kore Yarımadası'nda kalıcı barışın ve Yarımada'nın nükleer silahtan arındırılmasının sağlanmasının bütün tarafların isteği olduğunu belirtti.

Li, Çin'in ilgili taraflarla birlikte Kore Yarımadası sorununun siyasi çözümünde yapıcı rol oynamaya devam etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Xi Jinping'e selamlarını ileten Kim Jong-un ise, Li'nin Xi Jinping'in özel elçisi olarak Kuzey Kore'ye yaptığı bu ziyaretin, Xi Jinping ile ÇKP, Çin hükümeti ile halkının dostluğunu yansıttığını ve bundan çok duygulandığını dile getirdi.

Ülkesinin yeni bir stratejik politika uygulayarak, ekonomik kalkınmaya yoğunlaştığını hatırlatan Kim Jong-un, hem Çin'in zengin deneyimlerinden yararlanmaya, hem de Çin'le pek çok alandaki iletişim ve işbirliğini genişletmeye hazır olduklarını belirtti.

Kim Jong-un ayrıca, kendisinin ABD lideriyle Singapur'da gerçekleştirdikleri görüşmede varılan fikir birliklerini yerine getirmek üzere tedbirler alındığını, ABD'den de harekete geçerek Kore Yarımadası'ndaki siyasi çözüm sürecini hızlandırmasını beklediklerini kaydetti.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55