,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C

Sermaye Piyasalarına Yön Veren Kuruluşların Temsilcilerinden Önemli Mesajlar!

Sermaye Piyasalarına Yön Veren Kuruluşların Temsilcilerinden Önemli Mesajlar!
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ilk günü gerçekleştirilen “Düzenlemelerin Sermaye Piyasasındaki Yansımaları” konulu panel yapıldı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) bu sene ikincisini düzenlediği ve iki gün boyunca İstanbul Wyndham Grand Levent Oteli’nde gerçekleştirilecek olan Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ilk gününde, sektörünün ünlü isimlerinin katılımı ile birbirinden ilginç konu ve başlıklarının yer aldığı 9 ayrı panel düzenlendi.

Kongre’nin ilk gününde, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Düzenlemelerin Sermaye Piyasasındaki Yansımaları” başlıklı panele; Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Osman Dereli konuşmacı olarak katıldı.

“BES’e katılım artıyor”

Panelde, ilk sözü alan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeniden bir düzenlemenin gündemde olduğunu belirterek, "Biliyorsunuz şu anda 3 milyonun biraz üzerinde katılımcı sayısı var. Yüzde 50 ayrılma oranı. Ayrılanları da sisteme çekecek yeni bir çalışma yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Yeni çalışmayla kısa sürede 1-2 milyon yeni katılımcıyı sisteme dahil ederek daha yüksek rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. 2000'de 87 trilyon dolar olan küresel borç stoğunun halihazırda 225 trilyon dolara ulaştığını bildiren Ertaş, bu konuda şunları söyledi:

“Küresel ekonomi 225 trilyon dolarla ilerlemeye çalışıyor. En borçlu ülke Japonya. Bu ülkenin milli gelirinin 4 katı kadar borcu bulunuyor. 2002-2007 döneminde dünya büyüme ortalaması, yüzde 4,8, 2008-2017 döneminde de yüzde 3,3 oldu. Kriz öncesinin hala çok gerisinde kalındığını görüyoruz.” Sıkıntının sadece büyümede olmadığını dile getiren Ertaş, küresel ticaret artışında da hala kriz öncesi rakamların yakalanamadığını belirtti.

Ertaş, gelişmekte olan ülkelerin borç yükü açısından bir nebze de olsa daha iyi durumda olduğunu kaydederek, Türkiye'nin milli gelirine kıyasla sahip olduğu borç yükü ile bu alanda çok iyi durumda olduğunu aktardı. Türkiye'nin kamu borç stoğunun milli gelire oranının 2002 yılında yüzde 177 iken bugün itibariyle yüzde 30'un altına indiğini aktaran Ertaş, "Türkiye, hem AB hem de OECD ülkeleri arasında kamu borcu oranı en düşük ülke durumunda." diye konuştu.

"SPK izniyle Avrupa'da halka arz yapılıyor”

Ertaş, SPK'nın faaliyetlerinden bahsederek, ismi duyulmayan bazı yatırım araçlarını piyasaya kazandırdıklarını söyledi. Türk şirketlerinin SPK izniyle herhangi bir Avrupa ülkesinde hisse senedi halk arzı gerçekleştirebildiğini kaydeden Ertaş, "Bu çok önemli. Bu izni geçen yıl aldık. Türkiye'de SPK izni alan şirketimiz Avrupa'da halka arz yaparak finansman sağlayabilecek" dedi.

Ertaş, şu anda 14,5 milyon vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarının yatırımcısı olduğunu belirterek, ülke nüfusunun 3'te birinin potansiyel hedefleri olduğunu aktardı.

Ertaş, bu yıl 500 milyar liralık bir kaynağın sermaye piyasası kanalıyla sektöre, şirketlere sağlanmış olacağını ifade ederek, "Bu rakamı önemsiyoruz. Türkiye'deki bankacılık sektörünün kredi tutarı 1,6 trilyon lira. Diğer bir deyişle onun 3'te birine sermaye piyasaları yoluyla ulaşılan tutar." diye konuştu.

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeniden bir düzenlemenin gündemde olduğunu dile getiren Ertaş, "Biliyorsunuz şu anda 3 milyonun biraz üzerinde katılımcı sayısı var. Yüzde 50 ayrılma oranı. Ayrılanları da sisteme çekecek yeni bir çalışma yakın zamanda kamuoyuyla tanıtılacak. Dolayısıyla çok kısa sürede 1-2 milyon yeni katılımcı sisteme dahil edilerek daha da yüksek rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz."

Mali suçların önlenmesi konusu

Panelistlerden Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Osman Dereli, ise aklama ve terörün finansmanı önlemeye yönelik önlemlere ilişkin bilgi verdi. Aklama ve terörün finansmanı konularının iç içe geçtiğini belirten, Dereli, “Önümüzdeki süreçte (OECD Mali Eylem Görev Grubu) FATF’in dördüncü tur değerlendirmeleri olacak. Ülkemiz için de 2018 yılında başlayacak denetimler 2019 yılının FATF Genel Kurulu’nda görüşülecek” dedi.

“Borsa İstanbul'un halka arzı 2018’de”

Panelde son sözü alan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul'un halka arzına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Borsa'nın halka arzında kararlıyız ve bu stratejik hedef doğrultusunda devam edeceğiz. Tabii SPK'nın merkezinde bir kurulun halka arzı diğer kurullardan daha fazla özen gerektiriyor. Merkezde olan bir kurumun finansal anlamda mali tabloları, tüm projeksiyonları öngörülebilirliği asgari düzeyde yakalamalı. Bizim tüm projeksiyonların arkasında durabilmemiz lazım"

Karadağ, matematiksel ve teknik anlamda, finansal mühendislik anlamında arkasında durabilecekleri bir arz olması gerektiğini kaydederek, herkesin çocuklarına bırakabileceği bir hisse dizayn etmeleri gerektiğini aktardı. Türkiye ekonomisinin gelişen piyasalara göre biraz daha dalgalı olduğunu dile getiren Karadağ, öngörülebilirliğin öneminden bahsetti.

Halka arz oranının tamamen siyasi takdirde olacağını dile getiren Karadağ, "Hedefimiz 2018 yılı ikinci yarısında halka arzı tamamlayabilmek" diye konuştu.

25 ayrı panel düzenlenecek

Öte yandan “Geleceğimiz İçin Büyüme” temasıyla düzenlenen ve iki gün sürecek kongrede, 24 panel ve sektöre yönelik farklı başlıklarda 25 eğitim programı yapılacak. Kongre’nin panel başlıkları, kamu ve özel sektör kurumları, sivil toplum kuruluşları ile akademik toplulukta görev yapan kişilerden oluşan İçerik Komitesi tarafından yürütülen uzun soluklu titiz bir çalışma sonucunda belirlendi.

Kongreyle ve konuşmacılarla ilgili detaylı bilgilere www.sermayepiyasalarikongresi.org.tr

adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı25 Nisan 2024 Perşembe 14:03
  • Brent petrolün varili 88 dolar seviyesinde25 Nisan 2024 Perşembe 09:58
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?25 Nisan 2024 Perşembe 09:20
  • Döviz kurlarında son durum25 Nisan 2024 Perşembe 09:01
  • Motorine 1 lira 16 kuruş indirim25 Nisan 2024 Perşembe 00:20
  • Politika faizi yıl sonu beklentisi yüzde 4524 Nisan 2024 Çarşamba 13:26
  • Bu gece motorinde indirim bekleniyor24 Nisan 2024 Çarşamba 10:46
  • Brent petrolün varil fiyatı 88,57 dolar24 Nisan 2024 Çarşamba 10:25
  • Bakan Şimşek: Programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz23 Nisan 2024 Salı 12:33
  • Brent petrolün varil fiyatı 87,13 dolar23 Nisan 2024 Salı 10:46
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55