,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

İçişleri Bakanı Soylu, Malatya'da AFAD toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu

İçişleri Bakanı Soylu, Malatya'da AFAD toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya'da Afet Koordinasyon Toplantısı sonrasında kurulan konteyner kentlerin durumu, çadır dağıtımları ve devam eden çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Şu ana kadar deprem bölgesinde toplam 209 konteyner kentin kurulumuna başlandığını belirten Soylu, "Bununla beraber şu ana kadar deprem bölgelerinde toplam 42 konteyner kentin altyapısı tamamlanmış oldu ve 108 bin konteyner yerleştirilecek. Şu ana kadar 15 bin 809 konteyner kuruldu ve bu kentlerde ve hala kurulmaya devam ediyor. Malatya'da ise şu ana kadar 3 bin 207 konteyner kuruldu ve bunun önemli bir bölümü de ailelerle yerleştirildi. Buradan vatandaşımıza bir bilgi vermek istiyorum! Bu yerleştirmeler öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarından artı hemen akabinde şehit aileleri ve gazi yakınları, aynı zamanda hasta, yaşlı, yatarak, engelli, sosyal yardımlaşma dayanışma vakıflarından yararlananlardan başlayarak ev sahibi ve kiracılar yerleştirilmeye devam ediliyor." dedi.

"Şu ana kadar AFAD tarafından toplam 411 bin çadır dağıtıldı"

Depremzedelerin konteyner başvurusu için müracaat merkezleri ve e-devlet üzerinden başvuru yapmaya devam ettiklerini hatırlatan Soylu, "Arkadaşlarımız yapılan başvuruları süzerek konteyner kentlere yerleştirmeye devam edecekler. Altyapısı tamamlanan bölgelere konteynerler geldikçe vatandaşlarımız yerleştirilmeye devam edilecek. Şu ana kadar AFAD tarafından toplam 411 bin çadır dağıtıldı ve çadır dağıtımı devam ediyor. Bu ayın sonuna kadar da toplam 700 bin çadır dağıtmış olacağız. Hem ülkemizde üretilenler var hem yurt dışından satın aldıklarımız var. Gerek Türk Hava Yolları olsun gerekse diğer kargo şirketleri olsun onlarla beraber sürekli olarak getirdiğimiz çadırlar var. Çin'den Pakistan'a kadar birçok ülkeden bu nakliyatı sürekli olarak gerçekleştiriyoruz. Dış İşleri Bakanlığımızın koordinasyonuyla bunların tamamını sağlıyoruz." diye konuştu.

Vefat eden 47 bin 932 kişiden 6 bin 275'i yabancı uyruklu

Dış İşleri Bakanlığı koordinasyonunda satın alınmaya devam edilen çadırların THY üzerinden nakliyatının gerçekleştirilmeye devam edildiğini vurgulayan Soylu, "Malatya'da kurulan ve vatandaşlarımıza teslim edilen çadır sayısının toplamı 52 bin 892. Kimi vatandaşımız çadır kentlerde, kimisi köylerde, kimisi mahalle aralarında bireysel olarak çadırlarda kalıyorlar. Rahmet eden vatandaşlarımızın önce bunları adalet bakanlığımızda ve başsavcılığımızda vermiş olduğunuz rakamlarla kamuoyuna duyurduk. Şimdi büyük bir bölümü vatandaşlarımızın rahmeti rahmana kavuşanların birçoğunun tescili gerçekleştirildi. Bir sağlık Bakanlığı'nın verdiği veriler 2 kırsalda hayatını kaybedip jandarma ve kaymakamlık tarafından bildirilenler başsavcılıklar tarafından ölüm muayenesi ile bildirilenlerle birlikte 3 adet kanal daha var. Oda şu yabancı uyruklu vatandaşlar yani başka ülkelere mensup olan vatandaşlar. Bütün bunların tamamı göçte tescil ediliyor. 4 ayrı kanalda Türkiye Cumhuriyeti nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne geliyor. Şu anda 47 bin 932 kişinin nüfusta ölüm tescil işlemleri gerçekleştirildi. Bunların 6 bin 275'i yabancı uyruklu. Vefat eden bin 649 kişinin kimliğinin tespit edilmeye çalışılıyor. 264 kişinin ise yakınları tespit edilemedi." şeklinde konuştu.

"Esnaf için 10 bin geçici dükkân yapıyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Soylu, "Tespitler mekânsal adrese dayalı ve coğrafi bilgi sistemine eşleştirerek e-devletten yayınlanıyor. Tabi kaçak olup da kaydı olmayanlarında hasar tespitleri yapılıyor. Bunun için sistemde hasar tespitini bulamayanlar deprem bölgelerinde bulunan afet koordinasyon mereklerine ellerindeki adres ve bilgilerle başvurabilirler. Taşınma yardımları da hem AFAD tarafından hem de bankalar tarafından ödenmeye başlandı. Esnaflarımıza ilgilide 10 bin geçici dükkân yapıyoruz. Değerlendirmeler neticesinde Malatya'ya 2 bine yaklaşmaktadır. Elbirliğiyle daha güçlü bir şekilde yarınlara adım atacağımıza inanıyoruz." İfadelerini kullandı. (İLKHA)



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55