,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Diyarbakır Cezaevi, kültür merkezi olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Diyarbakır Cezaevi, kültür merkezi olacak
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Diyarbakır Cezaevini tamamen boşalttık. Bugün itibariyle cezaevi, Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiştir. Diyarbakır Cezaevi Kültür Merkezi olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yaklaşık 12 milyar 342 milyon liraya mal olan 140 projenin açılışın töreni için düzenlenen programda konuştu.

Erdoğan, Bartın'daki maden faciası nedeniyle 15 Ekim'deki Diyarbakır programına katılamadığını hatırlatan Erdoğan, "Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Değerli kardeşlerim bütün şehitlerin aileleri bize emanettir, sonuna kadar sahip çıkacak, hiçbirinin mağduriyetine izin vermeyeceğiz. Başlatılan araştırma ve incelemelerin ardından olayda kusur olanlar tespit edilirse onlarla ilgili de her türlü işlemi yapacağız." dedi.

"Diyarbakır sembolü Diyarbakır annelerini batının şempanzelerine bırakmadık"

Çocukları PKK tarafından kaçırıldığı gerekçesiyle Diyarbakır'da evlat nöbeti tutan annelere değinen Erdoğan, "Diyarbakır sembolü Diyarbakır annelerini batının şempanzelerine bırakmadık. Nerede bu vatanın insan hakları savunucuları, bir kere gelip de evlatları Kandil'e kaçırılan Diyarbakır annelerini ziyaret ettiler mi? Gördüler mi? Onların insan hakları savunuculuğuyla alakası yok. Onlar sadece sahne artisti. Diyarbakır annesi kardeşlerim bunlara yüz vermedi, prim vermediler, eğilmediler ve peyderpey evlatları da dönüp geldi." diye konuştu.

Şehre yapılan yatırımlara değinen Erdoğan, "Şehrimize kazandırdığımız yatırım bedeli 5 milyar 125 milyon lirayı geçen 140 kalem eseri bugün buradan açıyoruz. Görüntülerle tamamlandığını biliyorum buradan tüm dünya ile tüm Türkiye ile altını çizerek paylaşmak istiyorum. Diyarbakır'ın rengi baskı, zulüm, acı değildir; bugün yenilerinin açılışlarını yaptığımız üreten fabrikalardır. Diyarbakır'ın rengi PKK'nın istismarı veya HDP'nin sapkınlığı değildir. Diyarbakır'ın rengi kökenine, inancına, kültürüne, medeniyetine sahip çıkan asil insanlardır. Mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'de isimleri zikredilen Hazreti Hasan ve Zülküf peygamberler ile nice nebilerin, sahabelerin, gönül sultanların şehri Diyarbakır'ı köklerinden koparmaya kimsenin gücü yetmeyecektir." dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"İnşallah inşası süren Kayapınar Şehir Hastanesi de ihalesini hızla yenileyerek sizlerin hizmetine sunacağız. Diyarbakır'a kazandırdığımız 20 binin üzerinde toplu konutla pek çok ilçemizin mahallemizi adeta yeni baştan inşa ettik. Şimdi son kampanyamızda Diyarbakır'a 5 bin 570 konut 450 sanayi sitesi ve 30 bin konutlu arsa daha kazandıracağız.

Eski stadın yerine millet bahçesi yapıyoruz, kentsel dönüşüm çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Ulaştırmada 44 kilometrelik bölünmüş yol uzunluğunu 456 kilometreye çıkardık. Yaptığımız terminal binasıyla havalimanımızı daha da güçlendirmenin hazırlığını yapıyoruz. Silvan Barajı yakında su tutmaya başlıyor. Silvan tünelinde ihale yenilemesi sebebiyle yavaşlayan çalışmalar birkaç hafta içinde tam gaz yeniden başlıyor. Diyarbakır topraklarının verimine verim katacak bu projeyi size söz verdiğimiz şekilde süratle bitireceğiz.
Organize Sanayi bölgelerimize kapılar sığmıyor, yenileri sırada bekliyor. Doğalgaz hattını henüz bu imkana kavuşamamış ilçelerimize doğru genişletiyoruz. Bugün burada resmi açılışını yapacağımız eser ve hizmetlerle trafiğinde çok önemli bir rahatlama sağlayacak olan Diyarbakır güneybatı çevre yolu, uzunluğu 30 kilometreye yaklaşan yatırım bedeli bir milyar lirayı aşan bu yol üzerindeki 3 köprü ve üç Şanlıurfa'dan Mardin istikametine olan trafiğin yükünü şehir içinden alacaktır. Hem sizlere hem bu yolu kullanarak transit geçiş yapacak tüm araçlara hızlı konforlu güvenli ekonomik bir ulaşım sağlayacak.

TOKİ çalışmalarında bir yandan 500 bin konutun 1 milyon arsayı 50 bin işyerini kapsayan yeni kampanyamızı başlatırken diğer yandan da mevcut projeleri hızla tamamlıyoruz.

Diğer kurumlarımız tarafından Sur bölgesinde yapılan çok sayıda düzenleme çalışmasının da resmi açılışını buradan gerçekleştiriyoruz. Tarım, sağlık ve milli eğitim bakanlıklarımız ile valiliğimizin şehrimize kazandırdığı çok sayıda eseri de resmen hizmeti açıyoruz.

Organize Sanayi bölgemizde açılışını yapacağımız 15 yeni fabrika ve Diyarbakır organize sanayi bölgesinde açılışını yapacağımız 4 yeni fabrika bu hakikate işaret ediyor. Toplamda 1 milyar 200 milyon liranın üzerinde bir yatırımla tamamlanan bu 19 fabrika üretimde ihracatta ve istihdamda sağlayacağı katkılarla şehrimizin parlayan yıldızına destek olacaktır."

"Diyarbakır Cezaevi kültür merkezi olacak"

Diyarbakır Cezaevi hakkında konuşan Erdoğan, "Son ziyaretimde Diyarbakır cezaevini boşaltma ve Kültür Merkezi yapma sözü vermiştik, sözümüzü tuttuk, tamamen boşalttık. Bugün itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız gereken projeleri hazırladı. Geçmişte acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binası artık hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecektir. İçinde müzeden, kütüphane, kültür ve sanat bilimlerine kadar pek çok bölümün yer alacağı bu eserin şimdiden Diyarbakır'ımıza hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasının ardından toplu açılışları gerçekleştirdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55