,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

Çavuşoğlu: "Kudüs'teki adaletsizliğe dikkati çekmek için her türlü çabayı gösteriyoruz"

Çavuşoğlu: "Kudüs'teki adaletsizliğe dikkati çekmek için her türlü çabayı gösteriyoruz"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinde görevli Filistin Büyükelçileri Toplantısında "Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazası, dış politikamızın önceliklerinden bir tanesidir."dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazası, dış politikamızın önceliklerinden bir tanesidir. Kudüs'teki adaletsizliğe uluslararası toplumun dikkatini çekmek için her türlü çabayı gösteriyoruz." dedi.

İstanbul'da düzenlenen toplantıda Çavuşoğlu, 1967 sınırları temelinde başkenti "Doğu Kudüs" olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin kurulmasının bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu vurguladı.

Filistin'in zorlu sınamalardan geçtiğin ve karşı karşıya olduğumuz meselelerin sayısının azalmak yerine arttığına dikkat çeken Çavuşoğlu, siyonist yönetimin Filistin halkının tarihi ve meşru haklarını hedef almasının yanı sıra diğer bazı aktörler de tek taraflı ve yasa dışı fiilleriyle bölgenin istikrarını bozmayı amaçlamakta olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin uluslararası arenada Filistin davasının müdafaası konusunda her zaman ön planda yer almakta olduğunu ifade etti.

"Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazası, dış politikamızın önceliklerinden bir tanesidir"

Çavuşoğlu, "İsrail, yaşananlardan ders almak yerine aynı hataları tekrarlamaktadır. Gazze'deki insanlık dışı ablukayı sürdüren israil, iki devletli çözümü devre dışı bırakmaya yönelik şiddetten beslenen pervasız bir kampanya yürütmektedir. Geçen yıl israil parlamentosunda kabul edilen sözde Ulus Devlet Yasası da bu zihniyeti yansıtan yeni bir örnek olmuştur. Bu tür girişimlerin, diyalog ve diplomasi yoluyla adil ve kalıcı bir barışa ulaşma hedefimizi gölgelemesine asla izin vermeyeceğiz. İsrail, yasa dışı faaliyetlerini yoğunlaştırdıkça biz uluslararası sahada barış ve adalet için daha fazla çaba göstereceğiz.  Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazası, dış politikamızın önceliklerinden bir tanesidir. Bu, bizim için kutsal bir davadır. Kudüs'teki adaletsizliğe uluslararası toplumun dikkatini çekmek için her türlü çabayı gösteriyoruz." dedi.

"Kudüs'ün statüsünün tek taraflı fiillerle değiştirilmesi mümkün değildir, buna da asla müsaade etmeyeceğiz." diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasın bir seçenek değil, zorunluluktur. Kendi topraklarında işgal ve abluka altında değil, refah ve huzur içinde yaşamak Filistin halkının tarihi ve meşru hakkıdır. Hiçbir ülkenin bu hakkı gasbetmeye gücü yetmeyecektir. Filistinlilerin haklarını gözardı edecek hiçbir barış planı, uluslararası kamuoyu nezdinde kabul görmeyecektir."

İran'a yönelik yaptırımları doğru bulmadıklarını ve İran'ın bu şekilde köşeye sıkıştırılmasının bölge için de çok riskli ve tehlikeli olduğunu düşündüklerini belirten Çavuşoğlu, İran'a yönelik desteklerini de sürdüreceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, aynı şekilde Yemen ve Libya'daki savaşların durdurulması için bu sene çok daha fazla çaba sarf edeceklerini aktardı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55