,
  • BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C

İnşaat Sektöründe Üretim Düştü!

İnşaat Sektöründe Üretim Düştü!
İMKON, FETÖ'nün 15 Temmuz’da kalkıştığı darbe girişimi sonrası oluşan puslu havanın henüz dağılmamış olması ve parlamenter sistemde yaşanılan tıkanıklığın giderilmemiş olması konut satışlarını ve yeni inşaat ruhsatlarını olumsuz etkilediğini açıkladı.

15 Temmuz Darbe teşebbüsü ile siyasetteki çekişmeler nedeniyle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat ve gayrimenkul sektörünün bir türlü rayına oturamadığını söyleyen İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Söz konusu tıkanıklığı aşacak bir paketin oluşturulması artık şart oldu.

Tıkanıklığı aşamamamızın sebebin hükümetimizin bir kısım sektörlere yönelik aldığı destekleyici tedbirleri oluştururken, sektör temsilcileriyle görüş alışverişi içerisinde olmamasından kaynaklanıyor. İnşaat ve müteahhitlik sektörüne yönelik olumsuz yargıların ortadan kaldırılabilmesi için, inşaat ve gayrimenkul sektörüne kan pompalanmalıdır” dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, Merkez Bankası’nın faizi sabit tutma kararına ve konut satış rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tellioğlu, 15 Temmuz Darbe girişimi, Moody’s’in Türkiye için vermiş olduğu haksız karar ve parlamenter sistemde yaşanan tıkanıklığın önünün tam olarak açılamamasından dolayı konut satışlarının 2016 yılında oldukça olumsuz etkilendiğinin altını çizerek, “Piyasadan edindiğimiz gerçek fiili duruma bakacak olursak, inşaat sektöründeki işlerin olabildiğinden yavaş ilerlediğini hatta neredeyse durma noktasına geldiğini bile söyleyebiliriz. Bu olumsuzluklar bir yandan da yeni yatırımlara kısmen fren getirdi” diye konuştu.

Tellioğlu, “Tapu dairelerindeki alım satımlardan ziyade, belediyelerdeki ruhsat sayılarının düşüş göstermesi de sektörün yeni projeler planlamaktan uzak durduğunu göstermektedir” dedi.

Bugün açıklanan konut satış istatistiklerindeki artışın aslında ağırlıklı olarak ikinci el konut satışları için geçerli olduğunu söyleyen Tellioğlu, esas üretimin sıfırdan üretimle sağlandığını, inşaat sektöründeki üretimin düşüş gösterdiğini, belediyelerdeki ruhsat sayılarının da azaldığının altını çizdi.

-“HÜKÜMET HASTAYA HASTALIĞINI SORMADAN TEŞHİS KOYUYOR”-

Açıklamasında ekonominin genel gidişatı açısından lokomotif bir sektör konumunda olan inşaat sektörünün yavaş yavaş ivme kaybettiğini vurgulayan Tellioğlu, hükümetle sektör temsilcileri arasındaki iletişim kopukluğundan dolayı bu durumun günden güne daha vahim duruma geldiğini de söyledi.

Tellioğlu, “Söz konusu bu durum neticesinde hükümet hastaya, hastalığını sormadan kendisine göre koyduğu teşhislerle tedavi yoluna gitmek istediği için, hasta açısından yani sektör açısından maalesef iyi neticeler ortaya çıkmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

“KONUT SATIŞLARI DURDU” DENİLECEK SEVİYEDE…

Türkiye’deki “konut satışlarının durdu” denilecek seviyeye yaklaşmasının temel sebeplerinden birinin de önüne gelenin müteahhit olmaya kalkmasından kaynaklandığı söyleyen İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, aşırı imar artışlarından kaynaklı aşırı konut üretimini de eleştirdi.

Bu şekilde inşaat sektörünün sürdürülebilir bir kapasite olmaktan uzaklaştığının altını çizen Tellioğlu, inşaat ve konut sektöründeki sürdürülebilirliğin yeniden etkin hale gelebilmesi için sektör adına en azından 10 maddelik bir çözüm paketinin ivedilikle çıkartılması gerektiğini söyleyerek aşağıdaki maddelere dikkat çekti:

 “1-Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak yasal düzenlemeleri kapsayan Müteahhitlik Hizmet Yasası’nın sektörle birlikte çıkartılması.

2-Müteahhitlik Hizmet Yasası’yla çürüklerin elendiği, sağlam firmaların müşavirlik desteğiyle yurtdışına açılmasının sağlanması, bu şekilde içerdeki üretim ve istihdam gücünü de yurtdışına ihraç etme kapasitesine erişilmesi.

3-Yurtdışından ülkemize yönelik kaynakların çekilebilmesi açısından uluslararası fuar, gayrimenkul fonları ve inşaat yatırım ortaklıklarının ülkemize çekilmesi amacıyla teşvik altyapısının oluşturulması, yabancı vatandaşlara konut alımlarında kolaylık sağlanması.

4-Hükümetimizin sektörle ilgili tedavi girişimlerinde, kesinlikle sektör temsilcilerine rahatsızlıklarını ve taleplerini sorarak, sektörle birlikte hareket etmesinin yollarının sağlanması.

5-Ülkemizde gelişen başta inşaat sektörü olmak üzere, diğer iş kollarına yönelik kalifiye elemana erişime ulaşımının sağlanması, profesyonel meslek alanlarında yetiştirilmesinin desteklenmesi.

6-Tapu harçlarının düşürülmesi, harçların yüksekliğinden kaynaklı, bu vesileyle önemli vergi ve ceza problemlerin ortadan kaldırılarak satışların kayıt altına alınması.

7-İnşaat sektörde inovasyonun önünün açılarak desteklenmesi.

8-Belediyelerin sektöre yönelik acımasız ve keyfi uygulamaları kaldırarak sektöre daha adil yaklaşımlarının sağlanması.

9- Sektör üzerindeki yaklaşık yüzde 68’lere varan vergi yükünün daha makul oranlara düşürülmesi.

10-Kamu bürokrasisinin sektör üyelerini zaman zaman iş yaptığına pişman eden baskıcı bürokratik anlayışın teşvik edici ve ön açıcı anlayışa dönüştürülmesinin sağlanması.”

 

 

 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55