,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.151
  • Dolar 32.3314
  • Euro 35.1904
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

Fetih Kupası etkinliği düzenlendi

Fetih Kupası etkinliği düzenlendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Okçular Vakfı'nın İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlediği “Fetih Kupası” etkinliğine video konferans yöntemiyle katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Okçular Vakfı'nın İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlediği “Fetih Kupası” etkinliğine video konferans yöntemiyle katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasını başında İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümünün kutlu olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ildeki gençlere selamlarını iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fethin yıl dönümünde Peygamber Efendimizin müjdesine mazhar olan, siyasi dehası ile İstanbul'un kapılarını açan Fatih Sultan Mehmed Han’ı ilimi, irfanı ve hikmeti ile fethin manevi komutanı Akşemseddin Hazretlerini, son nefesini sancağı surlara dikerek veren Ulubatlı Hasan'ı, vatan semalarında ezanımızı dinmesin, bayrağımız inmesin diye toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle yâd ediyorum” diye konuştu.

“OK İLE YAY DEVLET İDARESİNDE HÂKİMİYET NİŞANESİ OLARAK SEMBOLİK DEĞERE SAHİPTİR”

Programa öncülük eden Okçular Vakfı'nın yöneticilerini, programın icrasına destek veren tüm kurumları tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetih Kupası’nın sekizincisine katılan sporculara, “Ya Hak” diyerek attıkları oklar ile fetih ruhunu bugüne taşıyan tüm okçulara da şükranlarını sunduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl dinî bayramlar ile millî günlerin alışılmışın dışında kutlandığını, koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan ayının ve bayramın da buruk geçtiğini ifade ederek bu yıl İstanbul’un fethini de daha mütevazı kutlamaya çalıştıklarını ancak yaşanan olağanüstü durumun bile fetih coşkusunu gölgelemesine müsaade etmediklerini kaydetti.

Okçuluk ve atıcılığın salgına karşı en az riskli sporlar arasında yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere seslenerek şöyle konuştu: “Sevgili gençler ve değerli sporcularımız günümüzde ok ve yay savaş ve avlanma aracı olmanın ötesinde siyasetten sosyal hayata birçok manayı uhdesinde barındırır. Siyaset geleneğimizde yay, merkezi ok ise uç beyliklerini ve akıncıları temsil eder. Ok ile yay devlet idaresinde hâkimiyet nişanesi olarak sembolik değere de sahiptir. Ayrıca ok gönderilen kişinin gönderenden emin olması anlamına gelir. Ecdat için okçuluk sadece savaşa hazırlık talimi değil, sosyal ve beşeri hayatı tanzim eden bir değerler manzumesidir. Bunun için ok meydanına abdestsiz ve sarhoş girilmesi yasaklanmıştı.”

cumhurbaskani-erdogan-fetih-kupasi.jpg

“KÜLTÜRÜNDEN HABERSİZ BİR NESLİN HAYATA TUTUNMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Çocukluk ve gençlik yılarının hemen hemen tamamının şu an etkinliğin düzenlendiği mekânda geçtiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabza sınavında okçuların yeteneklerinin yanı sıra ahlak ve şahsiyetlerine de bakılırdı. Sporcuların kin gütmesi asla hoş karşılanmazdı. Spor müsabakaları öncesinde muhakkak besmele çekilir, Peygamber Efendimize salavat gönderilirdi. Sporda rekabetle birlikte dayanışma, mücadeleyle birlikte çelebilik de teşvik edilirdi. Pehlivanların özel hayatlarında da tıpkı er meydanındaki gibi yiğit, civanmert olmaları beklenirdi” dedi.

Ata sporlarının ihyasının, Türk toplumuna özgü değerlerin yeniden ayağa kaldırılması anlamına geldiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, spor alanında hırsın, bencilliğin, maddiyatın, haksız rekabetin arttığı bir dönemde gençlerin yeni bir spor ahlakıyla ahlaklanmasını istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evlatlarımızı okçuluğa, biniciliğe, atıcılığa yönlendirirken aynı zamanda onları kendi kültürel kodlarımızla da tanıştırıyoruz. Kökleriyle bağı kopmuş bir ağaç nasıl ayakta kalamazsa kültüründen habersiz bir neslin de hayata tutunması mümkün değildir” ifadesini kullandı.

“TARİHİMİZİ HAKKIYLA ANLATAN DİZİLER, FİLMLER ATA SPORLARIMIZI TÜM DÜNYAYA TANITIYOR”

“Devlet olarak ana önceliğimiz, kendini bilen, tarihini, medeniyetini bilen, öz güveni yüksek, ahlaklı, erdemli ve sağlıklı gençler yetiştirmektir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hedefimizi gerçekleştirmede millî değerlerimizin taşıyıcısı olan ata sporlarımız bizim en büyük yardımcımızdır. Maziden atiye kurulan birer köprü olarak görmüş olduğumuz tüm ata sporlarımızı teşvik ediyor, önemli destekler veriyoruz. Okçular Vakfımız ve Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun da gayretleriyle Türk okçuluğuna ilgi günden güne artıyor. Tarihimizi hakkıyla anlatan diziler, filmler ise ata sporlarımızı tüm dünyaya tanıtıyor. Bu dizilerin etkisiyle genç kuşaklar okçuluk, atlı binicilik, cirit gibi ata sporlarımızı öğrenmeye daha fazla merak sarıyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer spor dallarında olduğu gibi, ata sporların da devletin gençlere sunduğu imkânların genişlediğini belirterek daha önce ferdi ya da hobi olarak yapılan âdeta unutulmaya yüz tutan ata sporlarını son derece modern tesislere kavuşturduklarını söyledi.

“Türkiye'nin diğer alanlarla birlikte geleneksel spor dallarında da yeni bir şahlanışın eşiğinde olduğuna inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Farabi'nin “Bedenini iyi idare eden evini, evini iyi idare eden ülkesini iyi idare eder” sözlerinin başta gençler olmak üzere herkese ilham kaynağı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fethin 567. Yıl dönümünde İstanbul'un askerî ve manevi fatihlerini yâd ettiğini belirterek şehitlere de Allah’tan rahmet diledi.

Programda geleneksel ve olimpik okçular, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Ya Hak” nidası ile atış gerçekleştirdi. Başarılı tüm sporcuları tebrik ederek bundan sonraki süreçte başarılarının artarak devamını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki bu tür müsabakalar, hele hele Dünya Etnospor olarak yapılan hazırlıklar ve müsabakalar, bizim heyecanımızı, coşkumuzu, gençliğimizin buraya olan ilgisini daha da artıracaktır” ifadesini kullandı.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55