,
  • BIST 9889.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 28 °C

Bakan Kurum: Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkları hayata geçirmeyi planlıyoruz

Bakan Kurum: Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkları hayata geçirmeyi planlıyoruz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da Türkiye Kentsel Yönetim Derneği’nin (TRKTYD) düzenlediği 2. Tesis Yönetim Zirvesi ve Ödül Töreni’nde konuştu.

Bakan Murat Kurum, tesis yönetimine ilişkin vatandaşların ihtiyaçlarını giderecek bir düzenlemenin yapılması noktasında talepler olduğuna dikkati çektiği konuşmasında, “Bizim Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’müz, yine İçişleri Bakanlığı’mız bu noktada her türlü çalışmayı bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapacağız. Burada Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı bir ihtiyaçsa, bunu hemen kuracağız. Yine burada vatandaşlarımızın refahını yükseltecek gerek Kat Mülkiyeti Kanunu’nda, gerek bu noktadaki ihtiyaçları giderecek yönetmelikler, kanuni düzenlemeler noktasında da her türlü desteği bugüne kadar verdik, inşallah bundan sonraki süreçte de vereceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kurum, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmaları kapsamında binalardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını önlemek azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını, yeşil bina ve enerji verimli yapıları artırmak için de yapılan çalışmaların devam ettiğini anımsatarak “Bu artık hepimiz için bir zaruret haline gelmiştir. Bunun yanı sıra yine yeşil çatı uygulamaları, su verimliliği, enerji verimliliği, iklim dostu malzemelerin kullanımı ve sıfır atık uygulamalarını hayata geçirmek tesis yönetim süreçlerinde yer alan paydaşlarımızın, kardeşlerimizin dikkat etmesi gereken hususlardır.” dedi.

“Elektrikli araçlar için hiçbir ruhsat alınmadan şarj ünitelerini koyabiliyoruz”

TOGG başta olmak üzere elektrikli araçlara olan ihtiyacın daha da yoğunlaşacağını düşünerek kapalı mekân içermeyen şarj ünitelerinin ve yapı ünitelerinin ruhsat alınmadan tesis edilmesine imkân sağlandığını kaydeden Bakan Kurum, “Burada hiçbir ruhsatı alınmadan şarj ünitelerini koyabiliyoruz. Derneğimiz de çok kısa bir süre içerisinde önce ülkemizin ilk yerli ve milli otomobil olan TOGG’un şarj ünitelerinin sitelere kurulması için bir çalışma başlattılar ve çok kısa süre içerisinde 6 bin 800 sitenin talebini, vatandaşlarımızın yeni otomobilimize gösterdikleri hassasiyetin önemini bir kez daha yansıma olarak görmüş olduk.” dedi.

“Su savaşları çıkacak”

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında boşa akan yağmur sularının çok kıymetli olduğunun altını çizen Bakan Kurum, “Önümüzdeki süreçte göreceğiz, su savaşları çıkacak. O yüzden havamıza, suyumuza, yeşilimize, toprağımıza sahip çıkmak zorundayız. Akan yağmur sularının binaların rezervuarlarında ve yine artan suların bahçe sulamasında kullanılmasına yönelik 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak yapılar için ‘Yağmur Suyu Depolama Sistemi’ni zorunlu hale getirdik. Bu da çok önemli. Hem aidat giderlerini düşürecek, hem de bu noktada israfı önleyecek bir davranıştır, tutumdur.” diye konuştu.

“İklime duyarlı sıfır enerjili bina konseptine geçeceğiz”

Binaların 5 bin metrekareden büyük parsellerde konut parselleri de dâhil 2023 yılı itibariyle yüzde 5’inin elektrik, yüzde 5’inin de yenilenebilir enerjiden karşılama ve B sınıfı zorunluluğu olacağını belirten Bakan Kurum, “İnşallah ileride neredeyse iklime duyarlı sıfır enerjili bina konseptine geçeceğiz. Bu noktada emisyon üretmeyen bina konseptine geçeceğiz. Bunu da kademe kademe yapacağız. O yüzden sitelerimizden beklentilerimiz süreç içerisinde yenilenebilir enerji ile alakalı gerek ısı pompası, gerek yenilenebilir enerji kaynakları; bu rüzgâr olabilir, güneş olabilir, su olabilir, bütün kaynakları kullanarak hem aidat giderlerimizi düşürmek, hem de bu noktada geleceğimize, ekonomimize, istihdamımıza katkı sağlamaları noktasında çalışmalarını yapmalarıdır. Bizde bu konulara zaten Enerji Bakanlığımız, bizler her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.” dedi.

“Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkların getirilebilmesi için hazırladığımız düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz”

Şarj ünitelerinin kolaylıkla yapılabilmesi için site yönetimlerinde karar alınamaması, toplantı yeter sayısının sağlanamaması gibi aksaklıkların giderilmesi için de yeni bir çalışma içerisinde oldukları bilgisini paylaşan Bakan Kurum, “Bu kapsamda Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gerekli kolaylıkların getirilebilmesi için hazırladığımız düzenlemeleri ilgili bakanlıklarımızla müzakere ederek hayata geçirmeyi planlıyoruz. İnşallah bunu da yaptığımızda süreçle ilgili hızlı adımlarımızı atmış olacağız.” dedi.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55