Refik Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili davada karar bugün verilecek
Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri dahil 22 kişinin öldüğü, 226 kişinin de yaralandığı saldırının soruşturulduğu dosyada verilecek karar, Beyrut'taki liman patlaması nedeniyle bugüne (18 Ağustos) ertelenmişti. Suçlamaların merkezinde Hizbullah üyesi 4 kişi yer alıyor.
Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi
Dönemin Lübnan hükümeti, ülkedeki siyasi ve mezhepsel bölünmüşlük ve karışıklığı da dikkate alarak Hariri suikastı davasını Birleşmiş Milletlere devretmişti. BM Güvenlik Konseyi, 29 Mart 2006'da Uluslararası Lübnan Mahkemesinin kurulmasına karar verdi. Mahkeme, Mart 2009'da çalışmalarına başladı.
Mahkeme, 30 Haziran 2011'de Hizbullah örgütü üyeleri Selim Cemil Ayyaş, Mustafa Emin Bedreddin, Hüseyin Hasan Anisi ve Esed Hüseyin Sebra hakkında "Hariri suikastını planlamak ve düzenlemek" suçundan tutuklama kararı verdi. Ancak 4 Hizbullah üyesi ele geçirilemediği için 2 Şubat 2012'de zanlıların gıyabında yargılanmalarına başlandı.
Uluslararası Mahkemenin, siyonist işgal rejiminin de suikasta karışmış olabileceği tezini yok sayması, ABD ve Siyonist işgal rejiminin suikasttaki rolü hakkında önemli soru işaretlerine yol açtı.
Görevlendirilen mahkemenin, davayı 3 yılda sonuçlandırması planlanırken sürecin uzaması nedeniyle 23 Aralık 2017'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesinin görev süresini 3 yıl daha uzattı.
Eski Başbakan Saad Hariri ile aralarında istifa eden Milletvekili Marwan Hamadeh'in de bulunduğu heyet, karar oturumuna katılmak üzere Lahey'e ulaştığı bildirildi. Saad Hariri'nin de yarın bu vesileyle bir konuşma yapması bekleniyor.
Körfez ülkelerinin yanı sıra ABD ve AB'ye yakın duran Sünni milyarder iş adamı ve siyasetçi Refik Hariri, İran'ın, ülkesi ve bölge için tehdit oluşturduğunu belirterek Tahran'ın genişleyen rolüne karşı çıktığı iddia ediliyor.
Yüksek rütbeli güvenlik kaynakları, Beyrut'taki tüm güvenlik güçlerine ve ağırlıklı olarak Trablus, Akkar, Sayda ve Bekaa gibi Sünni bölgelerde Uluslararası Mahkeme'nin kararının açıklanmasının ardından çıkabilecek olumsuz durumlara karşı teyakkuzda olunması için uyarıda bulundu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.