,
  • BIST 10170.26
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C

Muş Ovasında lahana hasadına başlandı

Muş Ovasında lahana hasadına başlandı
Muş'ta yaklaşık 3 bin dekar alanda yetiştirilen ve Muşlu çiftçiler için önemli geçim kaynaklarından olan lahananın hasadına başlandı.

​Lahana hasadına başlayan Muşlu çiftçiler, aşırı sıcaklıkların etkisiyle ürünlerine hastalık bulaşması ve girdi maliyetinin yüksek olması dolayısıyla zarar ettiklerini söylediler.

Muş Merkeze bağlı Bağlar (Çirîş) Mahallesi’nde lahana hasadı yapan çiftçiler, gübre, mazot ve zirai ilaç fiyatlarının yükselmesi ve aşırı sıcakların etkisiyle ürünlerine hastalık bulaşması gibi nedenlerden, bu yıl yetiştirdikleri ürünlerinde zarar ettiklerini söylediler.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün lahana üreticisine sahip çıkmadığını iddia eden çiftçiler,  ​özellikle pazarlama sıkıntısı yaşadıklarını kaydederek, yetkililerden destek beklediklerini ifade ettiler.

Nisan ve mayıs ayında ekimini yaptıkları lahananın şu anda hasadına başladıklarını söyleyen çiftçilerden Recep Çiçek, "Bu yıl havanın aşırı sıcak olmasından dolayı lahanalarımızda aşırı çürüme oldu. Tarlaya alıcı geldiği zaman çürükleri görünce mallarımızı satmada sıkıntı yaşıyoruz. Muş’ta bir pazar olmadığı için satışlarda yine sıkıntı yaşıyoruz. 10 bin baş lahanamız varsa bundan 5-6 bin tane ancak satabiliyoruz. Çünkü sıcaktan dolayı çoğu bozuldu. Devletin buna, mazot ve gübre konusunda bir katkı sağlamasını bekliyoruz. Gübreyi 70-80 TL’ye alıyorduk; bu yıl 160 TL’ye çıkmış. Devletten bu konularda bir katkı bekliyoruz. En azından pazarlama konusunda bize destek çıkarlarsa memnun oluruz." ifadelerini kullandı.

"Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bize sahip çıkmıyor"

Gübre, mazot ve zirai ilaç fiyatlarının yükselmesinden yakınan çiftçilerden Adnan Kartal ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün kendilerine sahip çıkmadığını iddia ederek, "Mayıs ayında ekimini yaptığımız ürünümüzün masrafını çıkaramıyoruz. Gübre pahalı olmuş, mazot pahalı olmuş. 10 dönümde 5 bin baş çıkıyorsa yarısı bozuk çıkıyor. Bu zararla masraflarımızı karşılayamıyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bize sahip çıkmıyor. Gelip de; bu ekin böyle olacak, bu şekilde ekilecek, verimi nasıl oluyor gibi konuları bize söylemiyorlar. Bize destek olmuyorlar. Benim tarlam da yok. Başkasının tarlasını kiralayıp ekiyorum. Gübre, mazot ve kira parasını hesapladığımızda giderlerimiz gelirlerimizden daha fazla oluyor. Üç dört senedir 3-4 TL’ye satıyoruz ve bu fiyat aynıdır, değişmiyor. Lahanaya sahip çıkılmıyor. Kooperatifimiz yok, ihracat da yapamıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55