Uzmanlardan uyuşturucu uyarısı: Bağımlılık aileyi de bireyi de tüketiyor

Uzmanlardan uyuşturucu uyarısı: Bağımlılık aileyi de bireyi de tüketiyor
Halk Sağlığı ve Aile Bakanlığı yetkilileri, HÜDA PAR tarafından düzenlenen panelde madde bağımlılığının sadece bireysel değil, toplumsal ve ailevi bir yıkıma yol açtığına dikkat çekti.

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanlığı tarafından düzenlenen “Madde Bağımlılığı” panelinde konuşan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Dairesi Başkanı Faruk Çağlar ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Uyum Daire Başkanı Nevzat Özer, uyuşturucunun birey ve toplum üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti.

Çağlar, uyuşturucu kullanımının sadece sağlık değil kamu güvenliği sorunu olduğunu vurgularken; Özer, ailelerin çocuklarıyla iletişim kurma ve sevgi gösterme biçimlerinde ciddi eksiklikler olduğunu belirtti.

“Yakın bir geçmişe kadar parmakla işaret ettiklerimizi artık kendimiz görüyoruz”

Madde bağımlılığının sosyal etikleri ve sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine değinen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Dairesi Başkanı Faruk Çağlar, “Ayrıca enjeksiyon yoluyla uyuşturucu kullanımı olduğu için HIV ve hepatit gibi enfeksiyonlara da neden oluyor. Yani bulaşıcı hastalıkların da artmasına neden oluyor. Bir kişi diğerinin enjeksiyonunu kullandığı zaman HIV’e bulaşabiliyor. Ruh sağlığı bakımından çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Allah korusun intiharlara kadar gidebilen sorunlarımız var. Bunları biz istatistiki olarak görebiliyoruz. Artık ailelerimiz de görebiliyor. Yakın bir geçmişe kadar parmakla işaret ettiklerimizi artık kendimiz görüyoruz.” dedi.

“Bağımlılık aileden de etkilenen ve aileyi etkileyen bir unsurdur”

Şiddet eğilimi ve uyuşturucu bağımlılığı arasında bir bağlantı olduğuna değinen Çağlar, sözlerini şöyle noktaladı: “Ekonomik bir kaybımız var. Devlet açısından bir kayıp var. Hem de bireysel bir kayıp var. Uyuşturucunun sağlığa maliyeti çok yüksek… Uyuşturucu tedavisinin sağlığa, devlete maliyeti çok yüksek… Bu maliyetini de geçiyoruz. İnsanların sağlığını, iş gücünü ve aileyi bitiren bir durum. Sosyal çevreye ve aileye çok büyük zarar veriyor. İnsanlar artık uyuşturucudan çok mustarip durumdalar. Bir ailede bir kişinin bağımlı olması, çocuklara da çok büyük etki ediyor. Kamu güvenliği açısından çok büyük sıkıntılar oluşturuyor. Bağımlılık aileden de etkilenen ve aileyi etkileyen bir unsurdur. Tek taraflı değil hem aileyi etkiliyor hem de aileden etkileniyor. Biz hep beraber bu işi başarabiliriz.”

“Bu çağın çocuklarının herkesten daha fazla rehberliğe ihtiyacı var”

Anne ve babaların da kendilerini geliştirmesi gerektiğini ifade eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daire Başkanı Nevzat Özer, “Yirmi yıl önce öğrendiğimiz bir tekniği günümüzün çocuğuna izah etmekte zorlanıyoruz. Artık roller değişti, aktörler değişti ve yeni yöntemler ve yeni teknikler geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü artık otur dediğin zaman oturan, kalk dediğin zaman kalkan bir kuşak yok. Her ne kadar bunu çok tasvip etmesek de çocukların ve gençlerin kalbine gidecek yolları bulabilmek, onlara nasıl anne babalık yapacağımız konusunda kendimizi geliştirmek ve bu çocuklara anne babalık yapmak için öncelikle onlarla hemhal olmak, hem yar olmak hem dem olmanın çok kıymetli olduğunu savunan bir eğitimciyim. Evet, bu çağın çocuklarının herkesten daha fazla rehberliğe ihtiyacı olduğunu savunan bir eğitimciyim. Gerçekten rehberliğe çok ihtiyaçları var, o yüzden çocuklarımızı ve gençlerimizi daha çok anlama yolunda daha iyi dinleme yolunda az önce dedim ya iletişim çağında olduğumuz bir çağda daha az iletişim kurmak demek oldukça düşündürücü bir kavram olsa gerek.” dedi.

“Aile toplantıları, sorunların ele alınmasında oldukça kıymetli”

Aile toplantılarının önemine değinen Özer, şöyle devam etti: “Anne ve babalara evinizin sorun haritasını çıkartın diyoruz ilişkilerinizi bakıma ve tamire alın diyoruz. Değerli ebeveynler, çocuklarımızı da ailemizi de belli zamanlarda bakıma ve tamir almamız gerekiyor. Biz buna aylık toplantılar diyoruz. Ayda bir evlatlarınızı alın karşınıza; eşinize, oğlunuza, kızınıza hayatın nasıl gittiği üzerinde muhakkak vurgulamalar yapmamız lazım. Bunu yıllarca okullarda çocuklara ve gençlere uyguladığımda aile toplantılarına o kadar çok geri dönütler aldık ki birçok velimiz bunun ne kadar faydalı olduğunu; ya oğlumun, kızımın sorunlarını görememişim ya da evlatlar babamıza, annemize bu aile toplantılarında sorunumuzu sıkıntımızı aktardık, dediklerinde o kadar çok mutlu olmuştuk. O yüzden aile toplantıları, sorunların ele alınmasında oldukça kıymetli…”

“Çocuklarımıza sevgi dört yolla gösterilir; gözlerle, sözlerle, dokunarak ve dinleyerek”

Özer, son olarak, “Bunun yanı sıra bir de bizim en önemli sıkıntılarımızdan bir tanesi çocuklarımıza sevgiyi gösterme konusunda da biraz antrenmansız. Diyor ki hocam çocuklarımızı seveceğiz tamam yani onlara ilgi göstereceğiz ama nasıl göstereceğiz? Burada da maalesef sıkıntılarımız oluyor. Çocuklarımıza sevgi dört yolla gösterilir; gözlerle, sözlerle, dokunarak ve dinleyerek.” dedi.

İlk iki konuşmacıdan sonra panel, Bağımsız Yaşam Derneği'nden Ahmet Öteleş ile HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç konuşmalarıyla devam etti.

Uzmanlardan uyuşturucu uyarısı: Bağımlılık aileyi de bireyi de tüketiyor

Uzmanlardan uyuşturucu uyarısı: Bağımlılık aileyi de bireyi de tüketiyor

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.