,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C

Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün kazı çalışmalarında Tanrıça Hekate Figürü bulundu

Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün kazı çalışmalarında Tanrıça Hekate Figürü bulundu
Mersin'deki Kelenderis Antik Kenti'nde Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 2 bin 300 yıllık olduğu sanılan 3 başlı tanrıça Hekate figürü ile Helenistik döneme ait seramiklere ulaşıldı.

Mersin'deki Kelenderis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle yürütülen ve Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 2 bin 300 yıllık olduğu sanılan 3 başlı tanrıça Hekate figürü ile Helenistik döneme ait seramiklere ulaşıldı.
Geçmiş ve gelecek için yapılan her çalışmada desteğini sunan Batman Üniversitesi çok sayıda medeniyetten izler taşıyan bölgelerde sezon kazıları yapıyor. Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın başkanlığındaki ekiple yapılan kazılarda tarihi zenginliğimize pek çok eser katılması hedefleniyor.

Kelendiris Antik Kenti’nde Roma dönemine ait hamam, odeion (müzikal faaliyetlerin yapıldığı yer), bazilikal planlı kilise ve mozaiklerin bulunduğu bölgelerde kazı çalışmaları 36 yıldır devam ediyor.

Doç. Dr. Mahmut Aydın:  "Seramiklerin Bulunduğu Tabakadan 3 Başlı Hekate Figürü Ele Geçirildi”
Kazı alanında yaptıkları çalışma ve bulunan tarihi eserler hakkında konuşan Aydın, “Yaklaşık 20 santimetre boyunda ve 3 başı da tama yakın bir figür. Hekate kimdir ve Kelenderis'le ne alakası var diye baktığımızda, Muğla'da Lagina Antik Kenti'nde bir tapınağının olduğunu ve orada geçen bir yazıtta Hekate için 5 yılda bir düzenlenen yarışmalara katılan kentler arasında Kelenderis'in de sayıldığını biliyoruz. Ayrıca Hekate kutsal alanına saygı gösteren, oraya saldırmayacağını belirten kentler arasında Kelenderis'in de olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı Hekate figürünün bu kazı alanında ele geçirilmesi anlamlıdır. Yaklaşık 2300-2400 yıllık eser, Helenistik döneme ait olduğunu değerlendiriyoruz."
Rektör Demir: “Tarihimize Ait Bulgular Bilimsel Çalışmalarımıza Yol Gösterecektir”
Üniversitemizin yapılan kazı çalışmasında bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. İdris Demir, “Antik değerlerin ve tarihi bulguların bilim için önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle tarihimizi bilmek, yapacağımız bilimsel çalışmalarda bize yol gösterecektir. Kazı çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Yıl boyunca kazı ve koruma çalışmalarının devam ettiği antik kentte, bu sezon önemli bulgulara rastlanılması kazı ekibini heyecanlandırırken, bölgenin en geç 2 yıl içerisinde turizme açılması planlanıyor. Aydın, eserin incelenmesinin ardından Silifke Müzesine teslim edileceğini belirterek, Hekate ile ilgili makale yazacaklarını ifade etti.

helenistik-doneme-ait-seramikler.jpg

helenistik-doneme-ait-seramikler-001.jpg

tanrica-hekate-figuru.jpg

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55