,
  • BIST 9987.45
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 29 °C

Bakan Yerlikaya: Malatyalı kardeşlerimizin yaptığı hayır duası bizleri daha da motive ediyor

Bakan Yerlikaya: Malatyalı kardeşlerimizin yaptığı hayır duası bizleri daha da motive ediyor
Hayata geçirecekleri yeni sistem ile depremzedelerin kendilerine verilen kartlar ile alışverişlerini yapacağı, yemeklerinin de kendilerinin hazırlayacağını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konteyner kentlere klimaların da takılacağını söyledi.

 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, biri dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere bugün Malatya’ya geldi. İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan geçici konteyner çarşıdaki işyerlerini ziyaret eden Bakan Yerlikaya, burada esnafları tek tek ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi. Esnaflarla sohbet eden Yerlikaya, eksikliklerin de en kısa zamanda çözüme kavuşacağını söyledi.

Daha sonra Turgut Özal Tıp Merkezi karşısında yer alan Teknokent Konteyner Kenti’ni ziyaret eden Bakan Yerlikaya, vatandaşlarla sohbet etti. Çocuklara özel ilgi gösteren Bakan Yerlikaya, depremzedelerin sorunlarını dinleyerek çözümü için yetkililere talimat verdi.

Bakan Ersoy daha sonra İtfaiye Daire Başkanlığı’nda kurulan Afet Koordinasyon Merkezi’nde kent yöneticilerle birlikte bir araya gelerek deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Yerlikaya, “Asrın felaketini yaşadık, Cenabı Allah tekrarından ülkemizi tüm insanlığı korusun. Ama bu felaketten asrın kardeşliğini hamd olsun gördük. Tüm dünyada şahit oldu. O ilk andan itibaren devletimiz milletimiz tüm kurum ve kuruluşlarımız, STK’larımız dışta yanımızda bu zor günümüzde yer alan dostlar yaralarımızı sarmak için tarihi bir duruş sergilediler. Biz her birine şükranlarımızı ifade ediyoruz.” dedi.

“Asrın felaketinin üzerinden 132 gün geçti”

Asrın felaketinin üzerinden 132 gün geçtiğini anımsatan Yerlikaya, “Cumhurbaşkanımız bu 11 ilimizde şehirlerin ihya edilmesi, yaraların sarılması, 5 Şubat öncesinden daha görkemli, daha muhteşem şehirler haline getirilmesi ile ilgili bu büyük çalışmayı an be an takip ediyor. Yeni kabinede tüm arkadaşlarımız deprem bölgesi başta olmak üzere bu şehirleri ziyaret ediyor. Kendi görev alanımız, birbirimizin görev alanları ile ilgili neler yapılıyor, bütün meseleleri arkadaşlarla değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye genelinde 330 bin Malatya’da ise 45 bin 700 hanenin kira yardımını bayramdan önce yatırmış olacağız”

Malatya’da geçici barınma da önemli bir mesafe kat ettiklerini söyleyen Bakan Yerlikaya, şu an için 75 bin 500 hanenin konteynerde yaşadığını söyledi. 45 bin hanenin kira yardımı aldığını da ifade eden Yerlikaya, “Bunların ilk 2 ay kira ödemelerini gerçekleştirdik. Türkiye genelinde 330 bin Malatya’da ise 45 bin 700 hanenin kira yardımını bayramdan önce yatırmış olacağız” dedi.

“Çadırda kalan aileleri de 2 ay içerisinde konteynerlere yerleştirmiş olacağız”

Şu an Malatya’da 4 bin hanenin çadırda kaldığını da ifade eden Yerlikaya, 2 ay içerisinde bu çadırda kalan aileleri de konteynerlere yerleştirmiş olacaklarını söyledi. Bin 500 hanenin halen şehirdeki tesislerde misafir edildiğini de hatırlatan Yerlikaya, bunlarında ya konteynere ya da kira yardımı ile başka eve taşınmasını sağlayacaklarını belirtti.

“Ağustos sonu itibariyle 6 bin konteyner ilave edeceğiz”

Malatya’da 63 konteyner kent kurulduğunu ve yaklaşık 20 binin üzerinde konteynerin faaliyete geçtiğini de ifade eden Yerlikaya, “5 bin konteyner tamamlanmak üzere, buraya da aynı şekilde başta çadırda kalan vatandaşlarımızı alacağız. Bu arada da Malatya’mıza tayin olan başta öğretmen ve diğer kamu görevlileri olmak üzere valilik koordinasyonda toplanan talepler doğrultunda bu kardeşlerimizin de barınama ihtiyacını giderme amacıyla ağustos sonu itibariyle 6 bin konteyner ilave etmiş olacağız. Böylelikle Malatya’da 37 bin konteyner Malatya’da ulaşmış olacağız.” diye kaydetti.

“Depremzedelere vereceğimiz kartla alışverişlerini kendileri yapabilecek ve yemeklerini kendileri hazırlayacak”

Konteyner kentlerde her evde mutfak ve ocağın bulunduğunu da belirten Bakan Yerlikaya, hayata geçirecekleri yeni sistem ile depremzedelerin kendilerine verilen kartlar ile alışverişlerini kendilerinin yapacağı ve yemeklerinin de kendilerinin hazırlayacağını söyledi.

“Tüm konteynerlere klima dağıtılacak””

Yerlikaya, yine Malatya’da bulunan tüm konteynerlere havaların ısınması ile birlikte klima dağıtımı yapacaklarını bunun içinde yerli firmaların üretiminin sürdüğünü söyledi.

“25 bin 595 köy evi olmak üzere toplam 91 bin 664 afet konutun planlaması yapıldı”

Kentte yapımı süren kalıcı konutlar ile ilgili de bilgiler veren Bakan Yerlikaya, merkezde 66 bin 69 çok katlı afet konutu, kırsalda ise 25 bin 595 köy evi olmak üzere toplam 91 bin 664 afet konutun planlamasının yapıldığını söyledi. Yine merkezde 14 bin 173 çok katlı afet konutu ile kırsalda 7 bin 131 köy evi olmak üzere toplam 21 bin 304 konutun ise ihalesinin yapıldığını belirten Yerlikaya, “Burada merkezdeki inşaatlarda kalıcı konutlarda yer seçimini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıyor. Kırsalda ise İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından yapıyoruz” dedi.

Bu nedenle evlerin bir an önce yapılıp teslim edilebilmesi adına köylerdeki vatandaşların el birliği ile yer gösterimi konusunda kendilerine yardım etmeleri gerektiğini de ifade eden Yerlikaya, köy evlerinin de süratle tamamlanması adına bunun gerekli olduğunu kaydetti.

Kent merkezinde yine 3 bin 803 geçici işyerinin planlanmasının de yapıldığını ve bunlardan 3 bin 226’ısının esnafa noter huzurunda yapılan çekilişle teslim edildiğini de söyleyen Yerlikaya, esnafa da çağrıda bulunarak geçici işyerlerini alanların bir an önce buralarda faaliyete geçmesini arzuladıklarını söyledi.

“Malatyalı kardeşlerimizin bize olan inancı, yapmış olduğu hayır duası bizleri daha da motive ediyor”

Yerlikaya, “Bugün 132. günde AFAD olarak İçişleri Bakanlığı olarak toplam 5 milyar 523 milyon lira ödeme yapıldığını söyleyebiliriz. Bundan sonrada durmayacağız, kıymetli hemşehrilerimizin Malatyalı kardeşlerimizin bize olan inancı, bizlere yapmış olduğu bu hayır duasının bizleri her gün daha da motive ettiğinin bilinmesini istiyoruz.  Tüm kurumların şehirde yönetsel olarak mükemmel bir uyumu var. Devlet olarak hükümet olarak biz daima böyle bir birlikteliğin her zaman yanında olacağız. Depremin yaralarını sarma da göreceksiniz verilen sözlerin yapılan çalışmalarında zamanında nasıl sizlerin yüzün ağartacak şekilde tecelli edeceğini Allah’ın izniyle göreceğiz.” diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55