,
  • BIST 10006.72
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 30 °C

Zelensky: Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusunda anlaştık

Zelensky: Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusunda anlaştık
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Karadeniz Tahıl Koridoru'nun 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesine konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu.

Dünyanın en büyük tahıl ambarı olarak görülen Rusya ve Ukrayna'nın savaşı, gıda krizini tetikledi.

Yaşananların ardından Türkiye'nin devreye girmesiyle İstanbul'da 'Tahıl Koridoru anlaşması' imzalandı.

Özellikle gıdaya ulaşma anlamında sorun yaşayan ülkeleri rahatlatan anlaşmanın tarihinde ise sona gelindi.

18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru anlaşması ile ilgili Ukrayna'dan bir açıklama geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Kiev'de Guterres ile bir araya geldi.

Başkent Kiev'de Devlet Başkanlığında baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Burada konuşan Zelensky, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesi konusunu Guterres ile ele aldıklarını belirterek, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin 18 Mart'tan sonra da sürdürülmesine tüm dünya için kritik bir ihtiyaç olduğu konusunda bugün mutabık kaldık." dedi.

"Ukrayna'dan Tahıl" girişimi çerçevesinde 140 bin ton gıda ürününün ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırıldığını dile getiren Zelensky, "BM ile bu girişimimizi ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ni önemli ölçüde güçlendirebileceğimize eminim. Bu, küresel gıda güvenliği için daha da fazla garanti sağlayacak." ifadelerine yer verdi.

Zelensky, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başında Rus ordusunun kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali'nin tekrar Ukrayna'nın kontrolü altına girmesi gerektiğini söyledi.

Guteres de Rusya'yı Ukrayna'ya saldırı düzenlemekle suçlayarak BM olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'da savaş başlatmakla uluslararası hukuku ihlal ettiğine işaret eden Guterres, "BM'nin pozisyonu kesinlikle açık. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, BM Şartı'nın ve uluslararası hukukun ihlalidir. Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarına uygun olarak korunmalıdır.

Nihai hedefimiz de net; savaşın başlamasının yıl dönümünde, BM Şartı'na, uluslararası hukuka ve Genel Kurul kararına uygun adil bir barış sağlamak.

Guterres, Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliğine dikkati çekerek "Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliği ve korunması hayati önem taşıyor. Bölgeyi tamamen askerden arındırmanın ve santralin normal işleyişine dönmesini sağlamanın yollarını bulmak için olası arabuluculuğun da önemli olabileceğine inanıyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55