,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 23 °C

Zebihullah Mücahid: İkinci Doha Toplantısı başarısızlıkla sonuçlandı

Zebihullah Mücahid: İkinci Doha Toplantısı başarısızlıkla sonuçlandı
Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, koşullarını yerine getirmeyen BM'nin tavrı nedeniyle Kabil'in toplantıya katılmadığını belirterek söz konusu toplantının başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

BM'nin, Afganistan İslam Emirliği'nin taleplerini kabul etmemesi ve göz önünde bulundurmaması nedeniyle Katar'da düzenlenen 2'nci Doha Toplantısı'na katılmadıklarını aktaran Sözcü Mücahid, Birleşmiş Milletler'in taleplerini yerine getirmesi halinde gelecek toplantılara katılacaklarını deklare etti.

Kabil hükümetinin bulunmaması nedeniyle "Afganistan" konulu Doha Toplantısının başarısızlıkla sonuçlandığını dile getiren Mücahid, "Afganistan İslam Emirliği'nin talepleri kabul edilir ve önemli görülürse, gelecekte de şüphesiz toplantılara katılacağız." mesajını verdi.

Katar'ın başkenti Doha'da 18-19 Şubat tarihlerinde düzenlenen ve BM üyesi ülkelerin Afganistan Özel Temsilcilerinin katıldığı toplantı için Afganistan İslam Emirliği'nin ikna edilememesi tepkiye neden oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de hazır bulunduğu toplantıda, Afganistan'daki durum ele alındı, ancak BM'nin davet ettiği Afganistan İslam Emirliği, şartlar ve talepler konusunda ikna edilememesi tepkilere yol açtı.

Toplantı sonrası açıklama yayımlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kabil ve bölge ülkelerinin desteği olmadan yapılacak herhangi bir toplantının veya konferansın "başarısızlık"la sonuçlanacağı değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, "İster yeni bir makam veya formatın oluşturulması olsun, herhangi bir girişim, Kabil ve bölge devletlerinin desteği olmadan başarısızlığa mahkumdur. 'Bölge dışı güçlerin' katılımının ancak ABD ve NATO'nun Afganistan'daki mevcut durum ve bu ülkenin çatışma sonrası yeniden inşası konusunda birincil sorumluluğu üstlenmesi, engellenen varlıkları Kabil'e iade etmesi ve bankacılık işlemlerindeki kısıtlamaları kaldırılmasıyla mümkün olabilir."

AB'nin Afganistan Özel Temsilcisi Tomas Niklasson, AB bölgesinde gelecekte uluslararası toplumla barış içinde bir Afganistan için çaba gösterme ve destekleme isteği bulduğunu söyledi.

Niklasson, Doha Toplantısı'nda, Afganistan'daki fiili otoritenin haşhaş ekimini radikal bir şekilde azaltma yönündeki başarılarının ve uyuşturucu bağımlısı insanları rehabilite etme çabalarının memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı da Afganistan'la iş birliği konusunda istekli olduklarını söyledi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari, BM'nin yanı sıra Afganistan ile iş birliği yapmaktan memnun olduklarını bildirdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55