,
  • BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 23 °C

YSK, Van için gerekçeli kararını açıkladı

YSK, Van için gerekçeli kararını açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu, DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğine ilişkin mahkeme tarafından 4 Nisan 2023 tarihli ek karar ile yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verildiğini ve bu kararın da kesinleştiğini hatırlattı.

Yüksek Seçim Kurulu, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkında gerekçeli kararını açıkladı.

Kararda, Zeydan hakkında, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan 2021 yılında 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildiği, dosyanın Yargıtay'da kesinleştiği belirtildi.

Aynı mahkeme tarafından 4 Nisan 2023 tarihli ek karar ile Zeydan hakkında yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verildiği ve bu kararın da kesinleştiği hatırlatılan kararda, aynı mahkemenin seçimden 2 gün önce 29 Mart 2024 tarihinde daha önceki kararın ortadan kaldırılmasına ilişkin verdiği ikinci ek kararın hukuki değerden yoksun olduğu ve yok hükmünde olduğu kaydedildi.

Kararda, verilen karar ve kesinleştirme işleminin, bir şekilde temyizen kaldırılmadığı sürece ayakta olduğu, seçim takvimi sürecinde de ilgili seçim kurullarınca bu karar uyarınca işlem yapıldığı belirtildi.

Kararda, şunlar kaydedildi:

"Bu sebeple yok hükmünde olan ve bu nedenle de Kurulumuzca da yokluğu sabit görülen söz konusu ikinci ek kararın hukuken dikkate alınma imkanı bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle verilen yasaklanmış hakların iadesine ilişkin 4/4/2023 tarihli ilk karar halen geçerliliğini sürdürmektedir.

CMK 264’üncü maddesine göre kanun yoluna başvurma, başvuranın haklarını ortadan kaldırmaz. Bu durumda mahkemenin başvuruyu derhal ilgili mercie göndermesi gerekir. Bu durumda Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesinin yapması gereken iş, itirazı istinaf/temyiz başvurusu olarak kabul ederek dosyayı üst mahkemesine göndermek olacaktı. Ancak mahkemenin kanuna aykırı şekilde el çekmiş olduğu dosyayı tekrar ele alarak ilk kararını kaldıran yeni bir karar vermesi usul ve yasaya aykırıdır.

Van İl Seçim Kurulu, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerini kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği bulunmadığı gerekçesiyle mazbatanın ikinci sıradaki AK Parti adayına verilmesini kararlaştırmış, DEM Parti karara itiraz etmişti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55