,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C

Yıldız: Allah'ın laneti stokçuların üzerinedir

Yıldız: Allah'ın laneti stokçuların üzerinedir
Stokçuluğun sadece biraz daha fazla para kazanmaktan ibaret olmadığına dikkat çeken İTTİHADUL ULEMA Üyesi Muhammet Yıldız, stokçuluğun toplumu ifsada sürüklediğini söyledi.

 

Son yılarda etkisini gösteren küresel mali kriz bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi anlamda hissediliyor. Üretimin yeteri kadar olmadığı, ithalat odaklı bir ekonomiye sahip ülkemizde temel gıda maddelerine son 2 yılda ciddi anlamda zamlar yapıldı.

Yapılan zamları ve tedarikte oluşan sıkıntıları fırsata çevirmeye çalışan bazı çevreler ve zincir marketler ise gıdaları satmak yerine stoklayıp daha yüksek fiyattan satma derdine düştüler.

Maliyetinden kat kat yüksek fiyata satılan ürünleri almak zorunda kalan halk ise yetkililerin harekete geçmesini ve durumun düzelmesini ve bekliyor.

Yapılan stokçuluk ve karaborsacılık ile ilgili açıklamada bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Üyesi Muhammet Yıldız, konuşmasına ayet ve hadislerle başlayarak şu hatırlatmalarda bulundu: 

"Allah'u Teâlâ Kur'an'ı Kerimin birçok yerinde ticari ahlak ve mallarla alakalı bizlere yol gösterici ve uyarıcı ayetler indirmiştir. Nitekim Bakara suresi 282. Ayeti ile ticaret ahlakından bahseder ve yine Nisa suresi 161. Ve Araf suresi 85. Ayetlerde de ticari muamele hakkında bizleri uyarır. Hazreti Ömer Radiyallahu Anh naklettiği hadise göre Allah Resulü Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: 'İnsanlara satmak üzere mal getiren rızıklandırılır, malını stoklayıp karaborsaya düşüren ise lanetlenir.' Yine başka bir hadiste İbn-i Ömer'den Radiyallahu Anh rivayetle Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: 'Kim bir yiyecek maddesini kırk gün saklarsa o kişi Allah'tan uzaklaştığı gibi Allah da kişiden uzaklaşır."

"Toplum maddi ve manevi olarak sıkıntı içerisindedir"

Stokçuluk yapanların Allah'ın lanetiyle karşı karşıya olduklarını ve Allah'ın onlardan uzaklaşacağını belirten Yıldız, "Toplumumuz hem maddi hem manevi olarak bir sarsıntı içerisindedir. Özellikle büyük esnafların yaptığı stoklamadan dolayı halk ciddi anlamda etkilenmektedir. Merhamet edene Allah da merhamet eder, merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez. Bir insan iyilik yaparsa muhakkak Allah da o kişiye iyilikte bulunacaktır ama o kişi kötülük namına bir gayret içinde olursa muhakkak ki Allah o kimseyi yaptığı kötülükten dolayı cezalandıracaktır. Bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Her şeyin dünyadan ibaret olmadığını ve ahirete sadece amellerimizle gideceğimizi hatırlatmak isterim." dedi.

"Merhamet etmeyene merhamet edilmez"

İTTİHADUL ULEMA Üyesi Yıldız: Allah'ın laneti stokçuların üzerinedir

 

İnsanlara iyilikte bulunana Allah'ın da iyilik edeceğini hatırlatan Yıldız, stokçuluk yapanların 3-5 kuruş fazla kazanma hırsından dolayı aç kalan çocuklar, günü nasıl biteceğini düşünen anne ve babalar ve asgari ücret ile geçinmeye çalışan halkımızın ahı stokçuların üzerinedir.

Peygamber efendimizin Sallallahu Aleyhi Vesellem buyurduğu gibi 'Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.' Kendileri tok olduğu halde aç insanların da hallerini bilmeleri, onları her daim hatırlamaları ve anlamaları gerekiyor. Bizler Allah yolunda bir şeyler sarf ettikçe muhakkak Allah da bize fazlası ile verecektir. Bizler topluma huzuru ve güveni sağladığımız sürece Allah da bize o ortamı, o güzelliği ve ecrimizi verecektir. Stokçuluk yapanların bir an önce bu hırstan vazgeçip toplumun güven ve huzurunu sağlayacak helal kazançla amel etmeleri temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Allah'ın laneti stokçuların üzerinedir"

Yıldız, "Peygamber efendimizin Sallallahu Aleyhi Vesellem buyruğu üzere stokçuluk yapanlardan uzak durmalıyız, onlardan el etek çekmeliyiz çünkü Allah'ın laneti ve gazabı onların üzerinedir. Yaptıkları amel haramdır çünkü yaptıkları amel sadece kendi nefislerini ve ailelerini etkilemiyor. Yaptıkları amel bütün toplumu etkiliyor. Stokçuların, birkaç kuruş fazla kazanmaktan ziyade ailelerini ve toplumu ifsat ettiklerini, bozma gayretinde olduklarını görüyoruz. Bundan dolayı stokçulardan elimizden geldiğince uzak durmamız gerekiyor. Böylece akılları başlarına gelsin, hatırlasınlar ve bilsinler. Allah'ın lanetinin onların üzerinde olduğunu ve Allah'ın onlardan uzak duracağını bilsinler." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55