,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 27 °C

Yaz lastiği uygulaması başladı

Yaz lastiği uygulaması başladı
Türkiye genelinde şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari ve özel araçlarda kış lastiği uygulaması, 1 Nisan günü itibarıyla sona erdi.

Türkiye genelinde şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari ve özel araçlarda kış lastiği uygulamasının sona ermesi ile ilgili konuşan Bursa'da oto lastik tamircisi Murat Özger, yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın hem yakıt tüketimini artırdığını hem de aracı yorduğunu belirtti.

Türkiye genelinde yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için gereken kış lastiği uygulaması, 1 Aralık 2022'de başlamıştı.

Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan tarihi itibarıyla sona erdi.

Yaz lastiklerinin her yıl yasal olarak 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başlanması gerekiyor.

Kış lastiklerinin ise 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunluluğu var.

lastik tamircileri, hava sıcaklıklarının 7 derecenin üzerine çıktığı zaman yaz lastiklerine geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye'nin farklı yerlerinde ortalama hava sıcaklıkları farklı seyrettiği için 1 Nisan tarihinden sonra dahi araç sahiplerinin kış lastiği kullanıldığı görülüyor.

Bursa Otosansit Sanayi Sitesi'nde oto lastik tamircisi Murat Özger, zorunlu kış lastiği uygulamasının bittiğini, yaz lastiği uygulaması başlamasıyla birlikte müşterilerinin lastiklerini değiştirmeye başladığını belirterek, sürücülere bazı uyarılarda bulundu.

"Yaz lastiği fren tutuş kolaylığı ve yakıt düşüklüğünü sağlar"

Lastik değiştirme uygulamasının önemli olduğunu belirten oto lastik tamircisi Murat Özger, "Yaz lastiği fren tutuş kolaylığı ve yakıt düşüklüğünü sağlar. Arabada rahat kullanım olur. Yakıt kullanımında çok fark ediyor. Yakıt fiyatları zaten artış gösteriyor bu nedenle yaz lastiği tasarruf sağlar. Arabanın frenine bastığınız zaman rahat bir duruş sergiler. Aynı zamanda yürüyen aksam konusunda uzun ömür sağlar." dedi.

"Kış lastiği aracı yorar, yakıtı artırır"

Yaz lastiği ile kış lastiği arasında mutlaka fark olduğunu belirten Özger, "Kış lastiği aracı yorar. Yakıtı artırır. Aracı rahat bir kullanım sağlayamazsınız. Aynı zamanda frene bastığınız zaman araç tutunmaz kayar gider. Çünkü yazın çizme giymeye benzer. Yazın yaz lastiği kışın kış lastiği kullanmasını tavsiye ediyorum. Kış lastiği yazın uğultu yapar. Lastik çizme giydiği zaman ses yapıyorsa aynı şekilde kış lastiği yazın uğultu yapar." diye konuştu.

Özger, "Kış lastiği yazın kullandığı zaman yakıttı artırır. Aynı şekilde rahat bir kullanım sağlayamazsınız. Kış mevsimi uzun sürüyorsa kış bitene kadar lastiklerinizi çıkartmayın. Havanın durumuna göre değişir. Havanın durumunu takip edip ona göre yaz-kış lastiklerini değişimini yapmanızda fayda vardır." diye belirtti.. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55