,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 23 °C

Yalanın İslam'daki hükmü nedir?

Yalanın İslam'daki hükmü nedir?
Müslümanın hayatında yalanın yerinin olmadığını belirten Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan, şaka yoluyla bile olsa Hazreti Muhammed'in yalanı yasakladığını söyledi.

 

Ahlaki yozlaşmanın gün geçtikçe arttığı bu zaman diliminde, yalanın artık sıradanlaşması Müslümanları tedirgin ediyor.

Konu hakkında İLKHA’ya konuşan Eski Diyanet İşleri Başkanı, ilim ve siyaset adamı Dr. Lütfi Doğan, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Müslümanın hayatında yalanın yeri olmadığını belirten Doğan, şaka yoluyla bile olsa Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) yalanı yasakladığını söyledi.

Yalanın İslam'daki hükmü ve bir Müslümanın niçin yalan söylememesi gerektiğini anlatan Doğan, İslam dininin temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim'de yalan söylemenin yerildiğini ve şiddetle yasaklandığını söyledi.

Doğan, "Cenab-ı Hak bütün Müslümanlara başta Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Hazretlerine 'Emrolunduğun gibi dosdoğru ol' diye buyurmuştur. Dosdoğru'nun Türkçede tam anlamı özü doğru sözü doğru olmaktır. Müslümanlar da senin gibi dosdoğru olsunlar. Bu dost doğruluk hayatımız boyunca devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Tehlike ve zararı bertaraf etmek için kullanılan ifadeler günah kapsamına girmez

Bir tehlikeyi bertaraf etmek için yalan söylemenin günah olmadığının altını çizen Doğan, devamında şunları aktardı:

"Bazı tehlikeler vardır. Örneğin bir şahıs öfkelenmiş başka birisini yok etmek istiyor. Öfkeli adam öldüreceği şahsı sorunca, sorulan kişi bildiği halde 'bilmiyorum' diyebilir. Çünkü bunu söylemekle büyük bir yanlışlığı önlemiş oluyor. Bir zulmü veya haksızlığı engellemek için yalan söylenebilir ve günahkâr olmaz. Çünkü bir kötülüğün, bir yanlışlığın işlenmesini o davranışlarıyla engel oldu. Bir kötülüğü önledi."

"Cenab-ı Hak yalanı sevmez"

Allah'ın yalan ve yalancıyı sevmediğini belirten Doğan, "Müslümanlık şudur; Allah'a iman etmek, Allah'ın Resulü'ne iman etmek, kitaplarına iman etmek ve öldükten sonra dirilmeye iman etmek imanın 6 şartındandır. Cenab-ı Hak Müslümanlara 'Mümin ve Mümine' ismini vermiştir. Bu Allah'ın emirlerine, Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem'in beyan buyurduğu şekilde inanan bir kimse, bir zaruret olmadıkça yalan söylemez. Çünkü Cenab-ı Hak yalanı sevmez. O zaman yalan söyleyen de kendisini Allah'ın sevgisinden mahrum ediyor. Yalan söylemeden bunu düşünmesi lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55