,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 20 °C

Vaniköy Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı

Vaniköy Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Kasım 2020'de çıkan yangında zarar görmesinin ardından restore edilen Vaniköy Camii’nin açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

Üsküdar için böylesine anlamlı bir günde burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, gönüllerini buluşturan, bu sevinci yaşamalarına vesile olan Allah'a hamdettiğini söyledi.

Tarihî Vaniköy Camii'nin Üsküdar'ın sembol mekânlarından biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Boğaz'ın incileri" arasında yer alan 358 yıllık Vaniköy Camii'nin 2,5 yıl önce çıkan yangında ağır hasar gördüğünü, ahşap çatısı ile mahfil bölümünün tamamen yandığını, hünkâr kasrının iç mekânlarının da kullanılamaz hâle geldiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir Üsküdar sakini ve aşığı olarak bizim de yüreğimizi yakan bu yangın sonrasında malum çevreler hemen istismara başladılar. Buranın komple yıkılarak ranta açılacağını ifade ettiler. Akla, vicdana ve ahlaka sığmayan bir sürü tezvirat yaydılar. Her zaman yaptıkları gibi yalanlarla çarpıtmalarla bühtanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık." ifadelerini kullandı.

Ata yadigârı bu nadide eseri "şehre vefa" misyonuyla yeniden ihya etmek için süratle harekete geçtiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü, Mehmet Vani Vakfı ve Kalyon Vakfı arasında bir restorasyon protokolü imzalandığını, kapsamlı bir hazırlık sürecinden sonra Kalyon Vakfının camiyi aslına uygun olarak tekrar şehre kazandırmak amacıyla hemen kolları sıvadığını anlattı.

"Camimiz, kütüphanesiyle birlikte İstanbul'un yeni uğrak yerlerinden biri olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, camide gerçekleştirilen restorasyona ilişkin şu bilgileri verdi: "Çam keresteleri Dursunbey'den, meşe keresteleri Yenice'den, mermerleri Marmara Adası'ndan temin edilerek camimiz tamamen özgün malzeme kullanılarak yenilendi. Ayrıca camide yer alan hünkâr kasrının zemin katı, kütüphane olarak vatandaşlarımızın istifadesine sunuldu. Titiz bir çalışmayla seçilen yaklaşık 1600 eser, başta gençlerimiz olmak üzere camimizi ziyaret eden herkesin kullanımına açık olacak."

Sadece Üsküdar'ın değil İstanbul'un da sembol mimari eserlerinden olan Vaniköy Camii'nin yangında yıkılana kadar tam 3,5 asır boyunca bu bölgenin adeta kalbi konumunda olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin 18. yüzyıldan itibaren padişahların ziyaretgâhlarından biri olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Camimizin artık kütüphanesiyle birlikte kısa sürede İstanbul'umuzun yeni uğrak yerlerinden biri hâline geleceğine inanıyorum. Restorasyon sonrası tekrar ibadete açtığımız Vaniköy Camii'nin ilçemize ve İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum. Bu muhteşem eserin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen işçisinden mimarına, mühendisine, ustasından sanatçısına kadar herkese teşekkür ediyorum. Caminin restorasyonunu gönüllü olarak üstlenen ve bu görevi en güzel şekilde yerine getiren Kalyon Vakfını canı gönülden tebrik ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızı ilk günden itibaren projeyi sahiplendiği ve güçlü biçimde desteklediği için ayrıca kutluyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin hepsinin birer ibadethane olmasının yanı sıra aynı zamanda bu toprakların ebediyen kendilerine ait olduğunu gösteren tapu senedi niteliği taşıdığını söyledi.

"Camiler bizim kimlik kartımız. Bizi binlerce yıllık şanlı mazimize bağlayan manevi köprülerimizdir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ecdat yadigârı eserleri korumayı, köklerini ve manevi bağlarını da muhafaza etmek bakımından gerekli gördüğünü belirtti.

İhya ettikleri her bir kültürel mirasla aynı zamanda geçmişten bugüne ve geleceğe sarsılmaz bir köprü kurduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayağa kaldırdığımız her eserimizle millet varlığımızı daha da güçlendirmiş oluyoruz. Aslına uygun şekilde yeniden hayata kattığımız tarihî binalarla İstanbul'la birlikte medeniyetimize de vefa borcumuzu ödüyoruz. Yurdun dört bir yanını ilmek ilmek dokurken, ruh dünyamızı besleyen iman ocaklarının tütmesine özel önem veriyoruz. Rabb'im bu hassasiyetle restore ettiğimiz camimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur'an-ı Kerim seslerini eksik etmesin diyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vesileyle camiye ismini veren Mehmet Vani Efendi'yi rahmet ve minnetle yâd ettiğini dile getirerek, "Rabb'im ruhunu şad, mekânını inşallah cennet eylesin" dedi.

"İstanbul'u içinde sürüklendiği bu fetret devrinden hep beraber çıkartacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanlarından raylı sistemlere, şehir hastanelerinden okullara, yollara, köprülere, kültür merkezlerine kadar her alanda İstanbul'u hak ettiği yatırımlarla buluşturduklarını aktardı.

Son 21 yılda İstanbul'a yaptıkları kamu yatırımlarının toplam tutarının güncel rakamlarla 812 milyar lirayı geçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizden önce on yıllar boyunca ihmal edilen İstanbul, 1994'ten itibaren mahalli idareler boyutuyla da altın yıllarını yaşamıştı. Ancak İstanbul'un birkaç senedir yerel hizmetler noktasında tekrar bir fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ay süresince hep birlikte çalışarak inşallah İstanbul'u içinde sürüklendiği bu fetret devrinden hep beraber çıkartacağız. Rabb'im yar ve yardımcımız olsun diyorum" ifadesini kullandı

Vaniköy Camii'nin ihyasında ve restorasyonunda emeği geçenleri tebrik eden, camiye sahip çıkan, namazlarıyla dualarıyla ilmi çalışmalarıyla bu eseri ihya ve imar edenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yapılacak duaların, edilecek ibadetlerin Allah katında kabul ve karin olması dileğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş dua etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55