,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C

Van'da Mevlid-i Nebi programı düzenlendi

Van'da Mevlid-i Nebi programı düzenlendi
Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dünyaya gelişinin yıldönümü münasebetiyle Van'da düzenlenen Mevlid-i Nebi programı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında Van Kale Parkı'nda düzenlenen etkinlik ile Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in viladeti büyük bir coşkuyla kutlandı.

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (Van SDİ) ve Mevlid-i Nebi Platformu koordinesinde düzenlenen etkinliğe, kentteki tüm İslami STK'lar destek verdi. Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif, kaside, ilahi ve duaların okunduğu programda manevi bir ortam oluştu.

"Hazreti Muhammed önderliğinde Rabbimiz bize bir yol çizmiştir"

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda açılış konuşmasını Van İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık yaptı.

Şık, "Bütün hatalarımıza, sünnete ittiba konusundaki bütün eksikliklerimize ve Kur'an-ı Kerim'den uzaklaşmamıza rağmen, Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bugün şu meydanda siz değerli kardeşlerime bakıp nazar etseydi; öyle inanıyorum ki en çok sevdiği yönünüz, ona olan sevginiz olacaktı." dedi.

Müftü Şık, "Sizin sevginiz, muhabbetiniz devam ettiği müddetçe inşallah hatalarımızın, kusurlarımızın telafisi için Rabbimiz bize fırsat verecektir. İnandığımız, sevdiğimiz, adı geçtiği zaman kalbimizin tir tir titrediği Hazreti Muhammed önderliğinde, O'nun rehberliğinde Rabbimiz bize bir yol çizmiştir. Cennete giden bu yolun adı sırat-ı müstakimdir. Bu yolu belirleyen Allah'tır, bu yolun sağını solunu, virajlarını, yokuşlarını, inişlerini belirleyen Allah'tır. Bu yolun sonunda cennet var, bu yolun sonunda inşallah Havz-ı Kevser başında Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ile konuşmak var. Bu yolda adalet var, bu yolda merhamet var, bu yolda kardeşlik var, bu yolda hak var, hukuk var. Dolayısıyla hiçbir şeyin bizi bu yoldan alıkoymaması lazım. Allah bu yolda bizi de yolcu eylesin. Sakın ola ki birbirimize düşmeyelim, birbirimizi kıskanmayalım, birbirimizden nefret etmeyelim. Resulullah dendiği zaman her birimizin mademki kalbi çırpınıyor, gelin bu kalpleri iman duygusu ile birbirine bağlayalım. Bizi sağa sola götürmek isteyen insanlar olabilir, bu iman bağını güçlü tutarak, istikametten ayrılmadan Peygamberimizin arkasından yol alarak, Rabbimize kavuşacak yollar arayalım. İşte bugün, bu programı hep beraber yapmamızın temel amacı budur. Allah bu amacına nail olmayı, bu şuura nail olmayı sonrasında da Resulullah'a sonsuz ittiba ederek yaşamayı ve ona hakkıyla ümmet olmayı hepimize nasip eylesin" dedi.

"Ya Resulullah, işte Van, işte kardeşlerin"

Van Mevlid-i Nebi Platformu adına konuşan Araştırmacı-Yazar Levent Dalgın ise, "Ey Allah'ın Resulü, hani sen bir vakit Ebu Hureyre'ye şöyle dedin ya; 'Beni görmedikleri halde benim yolumdan giden o kardeşlerimi görmeyi ne kadar çok arzu ederdim. Ya Resulullah, işte Van, işte meydan, işte kardeşlerin. Şu meydandaki güzelliğe bakar mısınız? Kadınıyla, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla bütün İslami STK'lardan, bütün taraflardan, birçok kardeşimiz Allah Resulü'nün mesajını dinlemek için bir araya gelmişler. Şimdi kendimize bir soru soracağız değerli kardeşler. Allah Resulü Aleyhisselam'ı seviyor muyuz? O zaman bunu soralım, bugün 21'inci yüzyılda kendimize soralım. Allah Resulü Aleyhisselam bize misafir olsa, onu ağırlayabilir miyiz değerli kardeşler? Eğer biz gönül rahatlığıyla, buyur gel Ya Resulullah, işte evlerimiz, işte sokaklarımız, işte caddelerimiz diyebiliyorsak ne mutlu bize. Eğer Efendimiz Aleyhisselam, evlerimize misafir olduğunda bak Ya Resulullah, kızım da namaz kılıyor. Akademik başarı kadar ben maneviyatına da yatırım yapıyorum Ya Resulullah. İşte bak ey Allah'ın Resulü, ümmetin bugün tek yumruk olmuş." şeklinde konuştu.

"Artık tefrikaya son vermemiz gerekiyor"

Hiçbir ayrım gözetmeksizin Hazreti Muhammed'in etrafında birleşmenin gerekli olduğunu ifade eden Van SDİ Dönem Başkanı Mehmet Ali Uca, "Kıymetli Müslümanlar, sivil dayanışma inisiyatifi elliye yakın bileşeniyle oluşmuş ve kimisi eğitsel, kimisi öğretimsel, kimisi yardım faaliyetleriyle ve en önemlisi büyük çoğunluğu Rabbimizin kitabını, kitabında anlattıklarını, Peygamber Efendimizin sünnetini yaymak, gençlerimize, büyüklerimize aşılamak üzere çalışmalarını yürütmektedirler. Burada bulunan Sivil Dayanışma İnisiyatifine ait bileşenlerimiz, bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası kutlamaları çerçevesinde özellikle Vanlı vatandaşların hep birlikte bu organizasyona katılmaları için müftülükle bir araya geldi. Burada bulunan güzide topluluğu bir araya getirdi. Bundan dolayı da Allah'a hamd ediyoruz. Kıymetli Müslümanlar, insanların arasına ayrılıkların düştüğü, tefrikaların yaşandığı bu süreçte, bizlerin de artık bu tefrikaya son vermemiz gerektiğini istişare ettik. Ve bu yapacağımız programın herhangi bir kesime ait olmadan bütün Müslümanları bir araya getirecek şekilde organize edilmesini sağlamaya çalıştık. Bizler bu tefrikanın önüne geçebilecek güce ve birlikteliğe sahibiz. Yüce Rabbimiz kitabında şöyle buyuruyor; 'Allah'a ve Resulüne itaat edin. Birbirinizle çekişmeyin. Sonra korkuyla zaafa düşersiniz ve kuvvetiniz elden gider.' Yine Peygamber Efendimiz, 'Bir mümin diğer mümin için birbirine kenetlenen tuğlalar gibidir, birbirine kuvvet verir' diye buyurmuştur. O zaman kıymetli Müslümanlar, bugünden sonra burada bulunan herkes burada bulunmayan herkese iletmek üzere tefrikaya düşmememiz gerektiğini Allah rızası için ifade etsin. Bundan sonraki yaşantımızın her merhalesinde; eğitimde, ailemizde, toplumsal hayatta, sosyal hayatta nerede olursa olsun Peygamber Efendimizin hayatını kendimize düstur etmek için hepimiz çalışmalıyız. Bunun için gayret göstermeliyiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Van İl Müftülüğü Korosu tarafından Mevlid-i Şerif, kaside ve ilahiler okundu.

Sivil STK'ların vatandaşlara çeşitli ikramda bulunduğu program, Van Ulu Camii İmam Hatibi Salih Tanrıant'ın yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55