,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 25 °C

Valide-i Atik Camii, Ramazan ayında çocuk sesleriyle şenleniyor

Valide-i Atik Camii, Ramazan ayında çocuk sesleriyle şenleniyor
Üsküdar'da bulunan tarihi Valide-i Atik Camii; Ramazan ayında çocuk sesleriyle şenleniyor. Haftanın iki günü çocuklara camiyi ve Ramazan ayını sevdiren çeşitli etkinlikler yapılıyor.

 

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan Valide-i Atik Camii'nde geleneksel haline gelen bir Osmanlı adeti ile Ramazan ayında camii çocuk sesleriyle şenleniyor.

Aileleri ile teravihe gelen çocuklara; Osmanlı macunu, patlamış mısır ve çeşitli hediyeler ikram ediliyor. Çocuklar teravih namazını kılıp, camide oyunlar oynuyor. Çocuklara, Ramazan ayı boyunca çarşamba ve cumartesi günleri cami atmosferinde güzel hatıralar bırakmak için çocuk dostu Ramazan gecesi hazırlanıyor.

Etkinliklere katılan veliler ve çocuklar, geleneksel hale gelen etkinliklerin önümüzdeki senelerde de devam etmesini istiyor.

"Geleceğin cemaati caminin avlusunda minarenin gölgesinde yetişiyor"

İstanbul İl Müftü Yardımcısı Mustafa Yavuz; yapılan hayır çalışması ile ilgili yaptığı açıklamada, Valide-i Atik Camii'de bir Ramazan geleneğinin yaşatıldığını belirterek, "Haftada iki gün çocuklarımız hocalarımızın öncülüğünde cemaatimizin desteği ile Çarşamba ve Cumartesi günleri camiye geliyor ve cemmaate karışıyorlar. Namazdan sonra kendileri ile ilgili çeşitli etkinlikler, eğlenceler ve hediyeler takdim ediliyor. Bu şekilde geleceğin cemaati, caminin avlusunda minarenin gölgesinde yetişiyor. Buradaki amaç, çocuklarımızı mescitlere ve camilere alıştırmaktır. Bu, kolay birşey değildir; çocuktur, çocuğa herşey yakışır ama büyüklere herşey yakışmaz. Çocuklarımız gelecek, biz onları bir şekilde usülünce kırmadan, dökmeden, incitmeden farklı tatlı uyarılar yapmakta bir sakınca yok ama onlara kızmak ve bağırmak, camiden kovmak gibi davranışlar gerçekten İslam geleneğine de bizim kültürümüze de uymayan şeylerdir. Öncelikle ebeveyler Ramazan konusunda örnek olmalıdır, orucu zaten inanan her mümin tutacak Ramazan'da daha mutedil daha sükunet halinde çocukları daha çok teşvik edici ama beraberinde hareket ederek geçirmelidir. Mesela bir hayır yapılacaksa çocukların eli ile yapabilmek, namaza giderken elinden tutmak, yaşlılara veya ihtiyaç sahiplerine ziyaret olacaksa ziyaret ederken bu olaya şahit olmak gerçekten önemli davranışlardır." dedi.

"Camilerimizin hepsi keşke böyle olsa"

Camide yapılan etkinkinliğe çocuğu ile birlikte gelen velilerden Derya Duygun, "Çok güzel bir duygu camilerimizin hepsi keşke böyle olsa. Çocuklarımızın böyle bir ortamı görmelerinden çok mutluyuz. Böyle aktivitelerle Ramazan ayını doldurmaya çalışıyoruz. Tabiki İstanbul'da bu bazen çok zor oluyor." şeklinde konuştu.

"Validei Atik Camii'nde huzur dolu bir ortam var"

Ramazan ayının güzel geçtiğini belirten velilerden Volkan Hepgezer, "İkramlar çocuklara Ramazanı hatırlatıyor. Çocuklara, Ramazanın coşkusunu veriyor. Çocuklarımız için çok mutluyuz. Validei Atik Camii'nde huzur dolu bir ortam var. Ramazan ayımız güzel geçiyor, herkesi bekleriz. Çocuklarla Ramazan boyunca camiye geliyoruz, teravihe geliyoruz, teravihte ikramlar oluyor."diye belirtti.

"Burayı çok eğlenceli buluyorum ve herkese tavsiye ediyorum"

Etkinliğe katılan çocuklardan Yahya Hallak, "Orucun hepsini tuttum, teravihe bazı günler geliyorum. Burada bazı etkinlikler oluyor. Bugün çiğ köfte, mısır, Osmanlı macunu gibi şeyler dağıtıldı. Az önce müftülükten geldiler. Ramazanı sevdim, burayı çok eğlenceli buluyorum ve herkese tavsiye ediyorum." şeklinde duygularını dile getirdi.  

Düzenlenen etkinliğe katılan 10 yaşındaki Aysima Elif, "Ramazan ayı iyi geçiyor, dua ediyorum. Arada oruca kalkıyorum. Anneme, babama ve bütün sevdiklerime dua ediyorum. Buradaki program çok güzel. İlk geldiğimde de beğendim." diye konuştu.

"Evi olmayan insanlara dua ediyorum, Filistindeki insanlara dua ediyorum"

10 yaşındaki Rümeysa Kılıç ise, "Ramazanda Kur'an okuyorum, gezmeye gidiyoruz. Sevdiklerime dua ediyorum. Evi olmayan insanlara dua ediyorum, Filistindeki insanlara dua ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55