,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

Uzun bir aradan sonra yine göründüler! Görünmez olaydılar!

Uzun bir aradan sonra yine göründüler! Görünmez olaydılar!
​ABD'nin Adana Başkonsolosluğu yetkilileri uzun bir aradan sonra yine Kürd illerinde boy göstermeye başladı. Her bölgeye geliş-gidişlerinde provokatif olayların yaşanması bu ziyaretlerin masumane olmadığı konusunda kamuoyunu kaygılandırıyor.

İslam coğrafyasında fiili işgallerini sürdüren ABD, Filistin'in bütün olarak işgaline yönelik "Yüzyılın Anlaşması" projesi ve İran'a karşı tırmandığı gerilim ve savaş söylemleri ile gündemin ilk sırasında yer alıyor.

Emperyalist amaçlara odaklanmış ABD dış politikasının hedefinde elbette sadece Filistin, Afganistan, Yemen, Suriye gibi İslam ülkeleri yer almıyor. İşgalci ABD'nin en önemli hedeflerinden biri de hiç şüphesiz Kürdistan coğrafyası ve geleceği…

Bu anlamda ABD'nin, Kürd halkının mazlumiyeti üzerinden emperyal hedeflerini gerçekleştirmek için güçlü bir zemin oluşturma çabası göze çarpıyor. Gerek Irak gerekse de Suriye Kürdistanı'ndaki ABD'nin işgal faaliyetleri de bu plana işaret ediyor. Tabi ABD'nin faaliyetleri bu iki bölgede dışındaki Kürd illerinde de sürüyor. Bu kapsamda ABD'nin Adana Konsolosluğu yoğun faaliyetler yürütüyor.

Uzun bir süredir başta Diyarbakır olmak üzere bölge illerinde görünmeyen ABD'nin Adana Başkonsolosluğu yetkilileri, 31 Mart yerel seçilerinin ardından HDP'nin kimi belediyelerin yönetimine geçmesi ile yine objektiflere takılmaları dikkat çekti. Tabi bu ziyaretler geçmiş yıllardaki tecrübelere dayanarak ister istemez kamuoyunu da endişelendirmeye başladı.

ABD'nin Adana Konsoloslarının "bölge valisi" gibi hareket ederek, başta Diyarbakır olmak üzere bölge illerine yaptıkları ziyaretlerin, kendi ifadeleri ile gerçekleştirdikleri "kayıt dışı" toplantıların ardından provokatif olayların yaşanması zihinlerde çok sayıda soru işaretinin belirmesine neden oluyor.

Hatırlanacağı üzere daha önceki yıllarda ABD'nin eski Adana Konsolosu John L. Espinoza da yoğun olarak bölgeye gelmiş ve onun gidişinin ardından provokatif olaylar geçekleşmişti…

Diyarbakır'da 2013 yılının Ramazan ayında İslami Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik saldırılar, tarihe "6-7 Ekim Katliamı" olarak geçen ve Yasin Börü ile arkadaşlarının hunharca katledildiği saldırılar, Şırnak'ın Cizre ilçesinde HÜDA PAR üyelerinin yoğunlukta olduğu mahallelere örgüt tarafından düzenlenen saldırılar, 7 Haziran seçimleri öncesi yine Şırnak'ın İdil ilçesinde HÜDA PAR üyeleri Abdulcelil Talayhan, M. Şerif Şimşek'in katledilmesi gibi olaylar, Espinoza'nın bölgeye gerçekleştirdiği "ziyaretler" esnasında ya da sonrasında yaşanmıştı.

Espinoza, üç yıl görev yaptıktan sonra 24 Ağustos 2014'te yerini Linda Specht'e bırakmış, Specht, görevi devraldıktan sonra Espinoza'nın faaliyetlerine paralel olarak bölgedeki temaslarını sürdürmüştü. Konsolos değişse de Diyarbakır başta olmak üzere Kürd illerine gelen ABD’li yetkililer, "kayıt dışı" toplantılara devam etmişti.

Ancak son 3 yıldır bölgedeki belediyelerin kayyumlar tarafından yönetilmesi dolayısıyla bölge ziyaretlerini eskisi sık yapamayan ABD'nin Adana Konsolosluğu yetkilileri, son günlerde bu temaslarına kaldıkları yerden devam etmeye başladılar.

ABD'nin Adana Konsolosluğu yetkilileri uzun bir aradan sonra yeniden geldikleri bölgede, Türkiye’de ilk defa Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan "Kadın Meclisi"nin planladığı "Toplumsal cinsiyet eğilimi" çalışmaları için 40 bin dolar hibe desteği verdi. Toplumsal cinsiyet eğilimi, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi toplumu yozlaştıracak, öz benliğinden koparacak bu tür Batı kaynaklı projeler önceki aylarda Türkiye'nin gündemine gelmiş ve yoğun eleştiri almıştı. Halkın inancı ve kültürünü hedef alan söz konusu projeler, birçok Avrupa ülkesinde de eleştirilerin hedefi olmuş uygulanan kimi ülkeler bu projeleri sonlandırmıştı. Fiili işgallerden önce zihinleri işgal ederek toplumsal değişim ve dönüşümü amaçlayan Emperyalist ABD'nin ise bu projeleri destekleyen en büyük güç olması dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde de bölgedeki kimi belediyeleri ziyaret eden ABD’nin yeni Adana Konsolosu Alejandro Baez, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile görüştükten sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk ve Batman Belediyesi başkanı Mehmet Demir ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Baez’in; Diyarbakır, Batman ve Mardin gibi bölgedeki önemli illeri kapsayan ziyaretleri, geçmiş yaşanmışlıklara dayanarak "ABD yine neyin peşinde?" sorusunu akıllara getirdi. (İLKHA)

Diyarbakırlılardan ABD iftarına tepki

HDP'liler ABD'yi protesto eden halka saldırdı

Espinoza, Diyarbakırlılara hakaret etti

Diyarbakır'da gerginlik sürüyor

Diyarbakır Valiliğinden eylem açıklaması

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55