,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C

Uzmanlardan sürücülere zorunlu kış lastiği uyarısı

Uzmanlardan sürücülere zorunlu kış lastiği uyarısı
Şehirlerarası karayolu yolcu ve eşya taşımacılığı yapan taşıtlar için zorunlu kış lastiği uygulamasının 1 Aralık'ta başladığına dikkat çeken uzmanlar, sürücülere kış lastiğini kış aylarında, yaz lastiğinin de yaz aylarında kullanılması uyarısında bulundu.

 

İstanbul için 25 Kasım'a çekilen ve tüm Türkiye'de 1 Aralık günü başlayan ve 1 Nisan 2024’de sona erecek olan kış lastiği uygulaması dolayısıyla oto lastikçilerde yoğunluk başladı.

Güvenli ve akıcı bir trafik için sadece zorunluluk kapsamında olan ticari araçlarda değil tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneren uzmanlar, kış lastiğinin önemine dikkat çekti.

Kış lastiğinin sadece kar yağışlarının geldiği zamanlarda değil, ısı derecesi 7'nin altındaki hava şartlarında takılması gerektiğin belirten oto lastik ana bayii temsilcisi Ömer Irmak, İLKHA mikrofonları aracılığıyla sürücülere seslendi.

"Kış lastiğinin 7 derecenin altındaki tüm havalarda takılması faydalıdır"

Ömer Irmak

Irmak, "Tüm Türkiye'de 1 Aralık itibariyle kış lastiği takma zorunluluğu başladı. İstanbul için bu tarih 25 Kasım'a çekilmişti. Bu da yaşanacak yoğun bir kış sezonu geçireceğimiz içindir. 1 Aralık itibariyle tüm ticari araç gruplarında kış lastiği takma zorunluğu var. Bu şehir içinde de geçerlidir. Türkiye'de yoğun kış şartlarının yaşandığı yerlerde ise kış lastiği tüm araçlar için zorunludur. Kış lastiği sadece kar yağışlarının geldiği zamanlarda değil, kış lastiğinin 7 derecenin altındaki tüm havalarda takılması faydalıdır." dedi.

"Kış lastiğini kış aylarında, yaz lastiği yaz aylarında kullanılmalı"

Kış lastiğinin başta sürücüye, araca, aileye konfor sağlayan ve kişilerin güvenliği için önemli bir unsur olduğunu belirten Irmak, "Kış lastiğinin hamuru, ısı derecesi 7'nin altına indiği zaman yumuşayıp yere yapışan bir lastik özelliği var. Yaz lastiklerinde ise bunun tam tersine 7 derece ve altına indiği zaman lastik serleşiyor ve bu da kaymaya neden oluyor. Bazen yarım santim ya da yarım metre kişiyi ve ailesini kurtaracak bir şeydedir. 'Batman'da zorunlu değil, yoğun bir kış geçirmiyoruz' diyen sürücüler olabilir ama en az iki ay boyunca Batman'da 7 derecenin altında hava mevsimi yaşanıyor ve bu şartlar da yolda tehlikeye neden olabiliyor. Bu yüzden ihmalkâr davranmayarak kış lastiğinin kış aylarında yaz lastiğinin de yaz aylarında kullanılmasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sürücüler bir an önce kış lastiklerini almayı ihmal etmemeli"

Yoğun bir kış sezonunun geçeceğine dikkat çeken Irmak, "Son zamlardan sonra lastik fiyatları biraz artmış olabilir ve insanların alım gücü düşmüş olabilir ama mutlaka özellikle kış lastiği takması gereken okul servisleri, yolcu taşımacılığı yapan ve ticari araçların kış lastiği takmasını ihmal etmemeleri lazım. Bu sene yoğun bir kış sezonu geçirmekteyiz ve uzmanalar bu sene kış sezonunun daha da sert geçeceğini söylemekteler. Bu yüzden sürücüler  lastiklerini almayı ihmal etmemeli. Bir an önce kışlık lastiklerini takarak kış sezonuna girmelerini tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

"Yolcuların can güvenliği bizlerden soruluyor"

Lokman Uzunbay

Aracına kış lastiklerini taktıran sürücü Lokman Uzunbay, "Buraya aracıma kış lastiklerini taktırmak için geldim. Bu sene 6 lastik zorunlu olduğu için 6 tane kış lastiği taktırdım. Bunu hem yol güveliği için hem etkili yol sürüşü için hem de can güvenliği için taktım. Kış lastiği 10 metreden fazla ani fren mesafesini kolaylaştırıyor. Araç daha güzel gidiyor. Yolcuların da can güvenliği bizlerden soruluyor. Herkesin kış lastiklerini zamanında takmalarını tavsiye ediyorum." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55