,
  • BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C

Uzmanlar uyarıyor: Köpek saldırılarına karşı nasıl bir yol izlenmeli?

Uzmanlar uyarıyor: Köpek saldırılarına karşı nasıl bir yol izlenmeli?
Veterinerlerin yaşadıkları sorun ve sıkıntılar, iş prensipleri, pet shoplarda hayvanların uzun süre tutulmasına yönelik tepkiler hakkında konuşan Veteriner Hekim Bağışkan, yaşanan sorun ve mağduriyetler karşısında yetkililerin çözüm bulmasını istedi.

 

Özellikle sokak köpeklerinin neden olduğu ölümlü ve yaralanmalı olayların vatandaşı mağdur etmeye devam ettiğinin altını çizen Bağışkan, yırtıcı ve saldırgan hayvanlara karşı ilk anda yapılması gerekenler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına veteriner hekimlerin yaşadığı sorunları anlatarak başlayan Bağışkan, özellikle yeni mezun olan veterinerlerin atanmasıyla ilgili büyük bir problemin olduğunu söyledi.

Devlet kurumlarına veteriner alımlarında çok ciddi veteriner eksikliği olduğunu ifade eden Bağışkan, kimi yetkililerin verdiği sözlerin yerine getirilmediğini savundu.

Özel sektörde çalışan veteriner hekimlerin en çok yaşadığı problemlerin başında giderlerinin arttığını vurgulayan Bağışkan, bunu hasta sahiplerine anlatmada ciddi problemler yaşadıklarını kaydetti.

Pet shoplarda satılan hayvanlar hakkında yaşanan sorunlara da değinen Bağışkan, "Pet shoplar maalesef hayvanların alınıp satıldığı yerlerdir. İnsanlarımızda maalesef buna rağbet ettiği için böyle bir sektör oluştu. Tabi hayvanların uzun bir süre yalnız bir yerlerde tutulması hayvanlarda ciddi manada stres faktörü olabiliyor. Bu konuda vatandaşlara tavsiyemiz; 'satın alma sahiplen' demek istiyoruz." dedi.

"Köpek saldırısı gerçekleşirse sakinliklerini korusunlar"

Mehmet Bağışkan

Köpek saldırılarına karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini aktaran Bağışkan, "Sokak köpeklerinin saldırganlığı ilgili de şunları söylemek isterim: saldırgan bir köpek hiçbir zaman gördüğü kişiye hemen saldırmaz muhakkak bir uyarıcı veya bir sataşma olduğu zaman saldırır. Bu konuda vatandaşlara tavsiyemiz köpeklerin önünden geçtiklerinde ve özellikle çocuklarıyla beraberlerse mümkün olduğu kadar direkt temasa geçmemeleri veya sert bir diyaloğa girmemeleridir. Özellikle çocuklarının ellerini tutarak dikkat etsinler. Buna rağmen olursa köpek saldırısı gerçekleşirse sakinliklerini korusunlar ve oradan çıkacakları en yakın bir yerden çıksınlar. Eğer çıkamıyorlarsa saldırıya karşı ilk başta boyun bölgesini muhafaza etmeleri lazım ve çömelerek yuvarlama hareketine girilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Köpek saldırıları her geçen gün artmakta"

Yetkililerin alması gereken tedbir ve çalışmaları hatırlatan Bağışkan, son olarak şunları söyledi:

"Özellikle sokak köpeklerinin ciddi manada artması ve her geçen gün saldırı sayısını da artmış bulunmaktadır. Bu konuda bakanlıklarında ciddi bir fizibilite raporu hazırlayıp buna göre tedbir ve önlemler alınıp harekete geçmesi lazım. Bu oranda kısırlaştırma çalışmalarının dengeli bir şekilde artırılması lazım. Bu şekilde alınacak önlemlerle hem sokak köpekleri hem de kendimizi de muhafaza etmiş oluruz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55