,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 23 °C

Uzmanından gizli buzlanmaya karşı hayati önem taşıyan öneriler!

Uzmanından gizli buzlanmaya karşı hayati önem taşıyan öneriler!
Kış aylarında sürücüler için en büyük tehlike sis ve gizli buzlanmadır. Özellikle sürücülerin fark edemediği gizli buzlanma nedeniyle her yıl pek çok kaza yaşanıyor. Peki, gizli buzlanma olan yolda nelere dikkat edilmeli?

Yollarda büyük tehlikelere neden olan gizli buzlanmaya dikkat çeken İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halim Kartal, İLKHA muhabirine, sürüş teknikleri hakkında bilgiler verdi.

Sıcaklığın eksi derecelere düştüğü yerlerde gizli buzlanmanın meydana geldiğini, bu durumun kazalara davetiye çıkardığını belirten Kartal, gizli buzlanmaya yakalanan sürücülerin ani fren ve manevralardan kaçınması gerektiğini anlattı.

Sürücülerin kış öncesi araçları için mutlaka bir takım hazırlıklar yapması gerektiğini dile getiren Kartal, bunların başında da kış lastiği, far bakımı ve antifriz geldiğine işaret etti.

"Kış lastiği büyük katkı sağlıyor"

Kış aylarında lastiklerin hayati önem taşıdığını vurgulayan Kartal, "Kış ayları geldiği zaman sürücüleri olumsuz etkileyen bazı faktörler oluyor. Bunların başında gizli buzlanma ve sis geliyor. Bu nedenle kış öncesi araca hazırlık yapmamız lazım. Kış lastiğimiz, farlarımız, antifrizimiz ve araçla ilgili tüm gerekli muayeneleri kışa hazırlıklı bir şekilde yapmamız gerekiyor. Buzlanmaya karşı da kış lastiği kullanmamız gerekiyor. Çünkü yaz lastiği havalar soğuyunca genleşmesi olmuyor. Kış lastiği genleştiği için virajlarda ve ani frenlerde çok büyük bir katkı sağlıyor." dedi.

"Frene basmamalı, mesafe korunmalı"

Gizli buzlanma olan yollara giren sürücülerin dikkat etmesi gerekenleri anlatan Kartal, şunları söyledi:

"Sürücüler gizli buzlanmaya girdikleri zaman manüel araçlarda hiç frene basmadan normal seyirle, yarım debriyajla ve direksiyonu sabit tutarak oradan kurtulmaya çalışmalıdır. Virajlara girdiği zaman da hızını hafifçe düşürmeye çalışıp oradan bir şekilde ayrılmaya çalışmalıdır. Sisli havalarda ise mutlaka sis farlarını kontrol edip yola çıkmalıdırlar. Sürücüler sisli havalarda mesafesini mutlaka korumaları gerekiyor. En önemli unsurlardan bir tanesi de odur."

"Viyadüklerde, rüzgârın çok olduğu ve güneşin görmediği yerlerde gizli buzlanma oluyor"

"Gizli buzlamalar genelde viyadüklerde, rüzgârın çok olduğu ve güneşin görmediği yerlerde, tünellerin giriş ve çıkışında oluşuyor" diyen Kartal, "Aniden hiç kimsenin tahmin edemeyeceği yerlerde bir anda önünüze çıkıyor. O esnada hiç heyecan yapmadan gizli buzlanmaya girildiği zaman frene basmadan yarım debriyajla sürücülerin oradan kurtulmaya çalışmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Sürücüler ileri sürüş teknikleri eğitimini almalı"

Kazaların en fazla kış aylarında meydana geldiğine dikkat çeken Kartal, "Bu da ya gizli buzlanmadan ya da sisten oluyor. O yüzden mutlaka tüm sürücülerimizin kış aylarında araç bakımlarını yapıp, sürüşlerini de dikkatli bir şekilde yapmaları gerekiyor. Tüm sürücülere tavsiyemiz 'İleri Sürüş Teknikleri' eğitimini almalarıdır. Bu da çok önemli bir eğitimdir. Çünkü aldıkları eğitimle sürüşler ustalaşmış hale gelecek. Bu sistem kazaları engelleyecek bir sistemdir." dedi.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55