,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C

Uzman Psikolog Aşan: Okula başlayan çocuklar kademeli olarak teknolojik aletlerden uzaklaştırılmalı

Uzman Psikolog Aşan: Okula başlayan çocuklar kademeli olarak teknolojik aletlerden uzaklaştırılmalı
Okula başlayan çocukların uyum süreci ile ilgili konuşan Uzman Psikolog Aşan, ebeveyn ve öğretmenlerin işbirliği içerisinde hareket ederek çocuğun okula uyum sağlamasına yardımcı olması, teknolojik aletlerden kademeli olarak uzaklaştırılmasını istedi.

 

Yaklaşık 3 ay süren yaz tatilinin ardından okullar yeniden başladı. Yaz boyunca tatilde yaptıkları etkinliklere, gezilere ve teknolojik aletlere alışan çocuklar, okulların başladığı ilk haftalarda uyum sağlama problemi ile karşı karşıya kalabiliyor.

Çocukların okula uyum sağlama sürecinde ebeveynlerin yapması gerekenleri İLKHA muhabirine anlatan Uzman Psikolog Servet Aşan, "Çocukların ilk haftalarda okula adaptasyon süreci için ilk 2 hafta uyum haftası olarak adlandırılabilir. Özellikle metropol şehirlerde bulunan çocukların yaz döneminde tabletlerle, teknolojik aletlerle, telefon ve televizyon ile ilişkisinin eğitim sürecinde biraz daha aza indirgenmesi gerekir. Ancak bunu ebeveynlerin ve öğretmenlerin doğru şekilde işlemesi gerekiyor. Çünkü çocuk yaz döneminde alıştığı etkinlikleri okul döneminde sürdüremeyeceğinin bilincinde olduğu için bir tedirginlik hali bir öfke ve uyumsuz davranışlar sergileyebilir." dedi.

Yazdan kalma alışkanlıklar kademeli olarak aza indirgenmeli

Ailelerin uyum sürecinde çocuğa baskı kurmadan kaygı ve tedirginliklerini gidermek için yardımcı olması gerektiğini belirten Aşan, "Ailelerin yapması gereken, çocuğa ağır baskı kurarak değil birlikte okula giderek çocuğun kaygı ve tedirginliğini gidermelidir. Bir konuşma ve sohbet örüntüsü içerisinde okul ile ilgili olumsuz bir düşünce yansıtmaması gerekiyor. Bu bağlamda çocuk bir süre sonra okula adaptasyon sürecini tamamlayabilir. İlk 2 hafta yapılması gereken çocuğun yaz döneminde sürdürdüğü etkinlikleri biraz daha sürdürebilmelerini sağlamak ve yavaş yavaş okuldaki sorumluluk bilincini tekrardan aşılamaya başlamak gerekir. Çünkü özellikle yeni başlayan çocuklar, ebeveynlerinden ilk defa ayrılacakları için okul döneminde tedirgin olmaları ya da uyumsuz davranışlar sergilemesi oldukça normaldir. Ancak bu durum sürdürülebilir bir hal alırsa problem başlar. Bu nedenle de ebeveynlerin mutlaka çocukları desteklemeleri, gerekirse onlarla yaz döneminde sürdürülen oyunları, gezmeleri sürdürmeleri ve kademeli olarak da teknolojik aletleri hayatından çekmesi gerekecektir. Ödevlerinde ilk 2 hafta yine yardımcı olması, bir işbirliği sağlanması ve öğretmenlerle de koordineli bir şekilde ilerlemeleri çocuk için oldukça faydalı olacaktır." diye konuştu.

Ebeveyn ve öğretmenlerin koordinasyonu önemli

Okula uyum sürecinin uzaması halinde ise yapılması gerekenleri aktaran Aşan, "Çocuk ilk 2 haftadan hala uyumsuz davranışlar sergilemeye devam ediyorsa mutlaka ebeveynler öğretmenleri ile koordineli bir şekilde çocuğun davranışlarını gözlemlemeleri gerekiyor. Aynı zamanda çocuğun sosyalleşmesine izin verilmeli. Akran zorbalığına maruz kaldığını düşündüklerinde de direkt olarak müdahale edilmeli ve çocuğun bu bağlamda kaygısını, tedirginliğini ya da öfkesini anlayabilecek, destek verecek konuşmalar yapılmalı. Çocuğun kaygılarını düşürmek için gerekirse okulda alacağı herhangi bir ihtiyacında çocuğu sürece dâhil ederek seçim yapmasına izin verilmesi aynı zamanda çocuğun okula adaptasyon süreci için önemli bir davranış olacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55