,
  • BIST 10006.14
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

Urumçi Katliamı’nın acısı geçen 14 yıla rağmen halen taze

Urumçi Katliamı’nın acısı geçen 14 yıla rağmen halen taze
5 Temmuz 2009’da Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da, Uygur Müslümanlarının acımasızca katledildiği Urumçi Katliamı’nın üzerinden 14 yıl geçti.

 

​5 Temmuz 2009 yılında Komünist Çin hükümetinin Uygur Müslümanlara karşı uyguladığı katliamlardan sadece birisi olan Urumçi Katliamı’nın üzerinden yıllar geçse de açısı ilk günkü gibi taze kaldı. Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de Çin güvenlik güçleri ve silahlı askerleri, aralarında kadın ve çocukların da olduğu kimi kaynaklarda 197 kişi katledildi.

Türkistan toprakları, 2 bin 200 yıllık geçmişi ile Batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları’nın güney kısmına, kuzeyde Sibirya’ya, güneyde İran, Afganistan ve Tibet’e, doğuda Çin ve Moğolistan’a sınır olan oldukça geniş bir sahaya sahip bir coğrafyanın adıdır. Bu bölgede yaklaşık 35 milyon Uygur Türkü ikamet etmektedir.

Çin Cumhuriyeti 1876’dan bu yana Uygur Müslümanlarına çeşitli asimilasyon politikaları izliyor. Bu tarihten itibaren Çin, Uygur Türklerine insanlık dışı uygulamalar yapmış, yapmaya da devam ediyor. 

Zorunlu göç ettirilme ve bölgeye Çinli nüfus ithali, kültürel ve dini yasaklar, eğitim, ekonomi ve sağlıkta kısıtlamalar, zorunlu kürtaj, nüfusa kaydetmeme suretiyle vatandaşlık hakkından mahrum etme gibi uygulamalarla Uygur Türklerini göçe zorluyor.

Ayrıca keyfi gözaltılar ile seri ve adil olmayan yargı süreçleri sonunda idamlar, nükleer denemelerin bölgede sürdürülmesi gibi uygulamaların hala sürdüğü Doğu Türkistan'da 5 Temmuz 2009'da ise acısı yıllardır dinmeyen bir katliam tarihe geçmişti.

İlk olaylar, Uygurların 26 Haziran'da Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında meydana gelen olaylarda 2 Uygur Müslümanının ölümünün protesto etmek istemesi üzerine yaşanmıştı. Çin güvenlik güçleri gösterilere sert karşılık vermişti.

Çin devleti bütün dünyanın gözünün içine bakarak Uygur Müslümanlarını katletmiş, basın ve iletişimi karartarak dünyanın bilgi almasına engel olmuş ve  kendilerini haklı çıkaracak argümanlara başvurdular.

Doğu Türkistan’da 5 Temmuz 2009’da yaşanan Urumçi katliamında binlerce kişi katledildi, vahşet dünyaya duyurulmasın diye internet kesildi. Devamında milyonlarca insan kamplara alındı.

Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kadir ise Washington'da yaptığı açıklamada, "Edindiğimiz bilgilere göre ölü sayısı 1000'in üzerinde, kimileri de 3 bin rakamını telaffuz ediyor" diyerek korkunç bilançoyu ortaya koydu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55