Türkiye, son 52 yılın en kurak dönemini yaşıyor

Türkiye, son 52 yılın en kurak dönemini yaşıyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 2025 ‘su yılı’ raporuna göre, Türkiye son yarım asrın en ciddi kuraklık dönemlerinden birini geçiriyor.

1 Ekim 2024 – 30 Eylül 2025 tarihleri arasındaki 12 aylık verilere göre, ülke geneline düşen yağış miktarı son 52 yılın en düşük seviyesinde kaydedildi.

Yağışlar normallerin çok altında kaldı

Su yılı boyunca Türkiye genelinde toplam 422,5 mm yağış ölçüldü. Bu değer, uzun yıllar ortalamasının yüzde 26, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 29 altında gerçekleşerek, ciddi bir yağış azlığına işaret etti.

İllere Göre yağış dağılımı

En fazla yağış alan il, 1812,1 mm ile Rize oldu.

En az yağış alan il, 182,8 mm ile Şanlıurfa oldu.

Normaline göre en fazla artış, yüzde 30 ile Giresun'da gerçekleşti.

Normaline göre en şiddetli azalma ise yüzde 66 ile Hatay'da kaydedildi.

Mardin ise eylül ayı boyunca hiç yağış almadı.

Tarihi kuraklık yaşayan iller

Raporda, 18 il için "65 yılın en düşük yağış seviyesi" ifadesi kullanılırken, 7 il için de "52 yılın en düşük yağış seviyesi" kaydedildiği açıklandı.

65 Yılın En Düşük Seviyesini Gören İller: Bilecik, Çorum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Mardin, Nevşehir, Şanlıurfa, Van, Batman, Edirne, Tekirdağ, Siirt, Şırnak ve Çanakkale.

52 Yılın En Düşük Seviyesini Gören İller: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Bursa, Kahramanmaraş, Karaman ve Osmaniye.

Eylül ayında sıcaklık rekoru

2025 Eylül ayı sıcaklık verileri de mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Ülkenin en düşük sıcaklığı -2,4°C ile Erzurum'da ölçülürken, en yüksek sıcaklık ise 44,6°C ile Cizre'de kaydedildi.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.