,
  • BIST 10276.88
  • Altın 2389.553
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.8304
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 23 °C

Türkiye pandemi sürecinde sağladığı mali desteklerle G-20 ülkeleri arasında 5'inci sırada

Türkiye pandemi sürecinde sağladığı mali desteklerle G-20 ülkeleri arasında 5'inci sırada
Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, mart ayı itibariyle Türkiye'yi etkisi altına alan Covid-19 salgınının olumsuz etkilerini azaltmada Türkiye'nin sağladığı mali desteklerin ekim ayı itibariyle %12,8'e ulaştığını söyledi.

 

Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, Coronavirus salgınının 2020 yılının başından itibaren tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sağlık sektörüyle birlikte ekonomik kırılganlıkları de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Salgının tüm dünya ekonomilerini ciddi şekilde etkilediğini belirten Hatipağaoğlu, "Türkiye de bu olumsuz etkilerden nasibini aldı. Ekonominin olumsuz etkilerinin bir nebze giderilebilmesi adına harcanan mali destekler, ekim ayı itibarıyla Türkiye genelinde %12,8'e ulaşmış durumda. G20 ülkeleri arasında Türkiye 5'inci sırada geliyor. Bu veriye göre ülkemizin destekler hususunda bir şeyler yapma gayreti içinde olduğu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomik anlamdaki çabalarının yetersizliğine işaret eden Hatipağaoğlu, kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan birçok çalışanın, önceden aldıkları ücretlerin neredeyse yarısı kadar ücret almalarının geçim için yeterli olmadığını dile getirdi.

Türkiye pandemi sürecinde sağladığı mali desteklerle G-20 ülkeleri arasında 5'inci sırada

Ekonomi Politikaları Uzmanı Doktor Aziz Murat Hatipağaoğlu

"Kısa çalışma ödeneğiyle bir ailenin geçinmesi mümkün değil"

Ekonomik hayatın ana damarı olan işletmelerin ayakta kalmasına yönelik olarak kullanılan desteklerin, çalışanlara yansıyan kısmının istenen sonucu vermediğini söyleyen Hatipağaoğlu, "İşten çıkarma yasağının devamının, salgının çalışanlar üzerindeki etkisini azaltma bağlamında ilk bakışta önemli olduğu görülüyor ancak bu yasakla bağlantılı olarak uygulanan zorunlu izin ve kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalar çalışanların haklarının kaybedilmesine de yol açıyor. Çalışandan onay almaya gerek olmayan zorunlu izin kapsamında çalışanlar aylık net olarak bin 168 TL bir ücret alıyorlar ki, bu ücret asgari ücretten az olduğu gibi herhangi bir çalışanın bu ücretle ailesini geçindirmesi mümkün değil. Ayrıca bazı işletmeler çalışanların daha az ücret almalarına rıza göstermeleri yolunda baskı da yapıyorlar."

"Türkiye'de çalışanların üçte birinden fazlası kayıt dışı çalışıyor"

Hatipağaoğlu, Türkiye'de en önemli ekonomik sorunlardan birinin de kayıt dışı çalışanların fazlalığı olduğuna dikkat çekti.

Hatipoğlu, "Benzer tüm ekonomilerde olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir kayıt dışılık mevcut ve bu kayıt dışılık özellikle istihdamda kendini gösteriyor. Bu kayıt dışılık işletmeler açısından haksız bir kazanca ve haksız rekabete neden olduğu gibi, çalışmak ve maalesef emeğiyle geçinmek zorunda olanların haklarının da tamamen gasp edilmesine yol açıyor. Verilere baktığımızda, kayıt dışı istihdamın tarımda %83, inşaatta %35,8, sanayide %20 ve hizmetlerde de %21 düzeyinde olduğu görülüyor. Genel olarak baktığımızda ise ülkemizdeki kayıt dışı istihdam oranı %34 düzeyinde, yani çalışanların 1/3'ünden fazlası kayıt dışı çalışıyor ve salgın döneminde alınan önemlerden yararlanamıyor. Kayıt dışı istihdamla mücadele önemli bir konu olmakla birlikte salgın döneminde hemen çözüme kavuşturulabilecekmiş gibi görünmüyor. Bu nedenle kayıt dışı istihdam kapsamında olan çalışanların da salgının ekonomik sonuçlarından en az düzeyde etkilenmesini sağlayacak önlemlerin alınması gerekiyor. Devletin daha proaktif bir yaklaşımla ve sosyal devlet olmanın bir gereği olarak hiçbir ön şart ve koşul öngörmeden, tüm hane halkları için doğrudan gelir desteği vermesi çok önemli." dedi.

"Kayıtlı çalışanlara verilen destek hak kaybına uğramadan verilmelidir"

Hatipağaoğlu, kayıtlı olan çalışanlara sağlanan desteğin herhangi bir hak kaybı olmadan doğrudan verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hatipağaoğlu, "Böylece toplumda nesiller arası dayanışma duygusu güçlendirilmiş, sosyal devletin imkânlarının sonuna kadar kullanılabildiği, devletin şefkatini ve gücünü yanında hisseden bir toplum kurulmuş olacaktır. Bugüne kadar devam eden desteklerin aynı anlayışla uygulanması, salgın sonrasında çalışanlar arasında önemli hak kayıplarına yol açacağı da unutulmamalıdır." dedi. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?03 Mayıs 2024 Cuma 09:15
  • Döviz kurlarında son durum03 Mayıs 2024 Cuma 08:56
  • Ticaret Bakanlığı: Türkiye, israil ile olan tüm ticaretini durdurdu02 Mayıs 2024 Perşembe 23:59
  • OECD, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti02 Mayıs 2024 Perşembe 12:04
  • Otogaza indirim bekleniyor02 Mayıs 2024 Perşembe 11:51
  • Brent petrolün varil fiyatı 84,05 dolar02 Mayıs 2024 Perşembe 10:48
  • Döviz kurlarında son durum02 Mayıs 2024 Perşembe 09:16
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?02 Mayıs 2024 Perşembe 08:36
  • Fed faizi sabit tuttu01 Mayıs 2024 Çarşamba 21:38
  • Petrol fiyatları düşüşünü sürdürüyor01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:40
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55