Trump-Netanyahu hattında yeni tehdit: HAMAS'a "silahsızlanma" için iki ay süre

Trump-Netanyahu hattında yeni tehdit: HAMAS'a "silahsızlanma" için iki ay süre
İşgal basınına konuşan kaynaklara göre ABD Başkanı Donald Trump ile savaş suçlarıyla aranan Netanyahu, HAMAS'ın silahsızlandırılması için iki aylık bir takvim üzerinde uzlaştı. Aksi durumda saldırıların yeniden başlatılması gündemde.

İşgal basınında yer alan haberlere göre ABD ile siyonist rejim, Gazze'ye ilişkin yeni bir dayatma planı üzerinde mutabakata vardı. Yisrael Hayom gazetesinin aktardığına göre, ABD Başkanı Donald Trump ile soykırım suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan Binyamin Netanyahu, HAMAS'ın silahsızlandırılması için iki aylık bir süre belirledi.

Haberde, Trump ile Netanyahu'nun Florida'da gerçekleştirdiği görüşmede, HAMAS'ın "fiilen silahsızlandırılması"nın ne anlama geldiğini belirleyecek ortak kriterler oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığı ifade edildi. Bu kapsamda, direnişin savunma altyapısının ve tünellerinin hedef alınmasının da planın parçası olduğu aktarıldı.

İşgal basınına konuşan kaynaklar, belirlenen sürede HAMAS'ın silahsızlandırılmaması halinde saldırı yetkisinin yeniden işgalcilere devredileceğini öne sürdü. Bu açıklama, ateşkes sürecine rağmen Gazze üzerindeki askeri baskının devam edeceğine işaret etti.

Öte yandan The Economist dergisine konuşan ABD'li yetkililer, Gazze'nin yeniden inşasına önümüzdeki haftalarda başlanmasının planlandığını, ancak HAMAS'ın silahsızlandırılmasının çok daha uzun bir sürece yayılacağını dile getirdi. İşgalci Kanal 12 ise yeniden inşa çalışmalarının, HAMAS silahsızlandırılmadan önce Refah'ta, işgalcilerin kontrolündeki bölgelerde başlatılacağını bildirdi.

Axios'un aktardığına göre Netanyahu, Trump yönetimiyle yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen Gazze anlaşmasının ikinci aşamasına geçmeyi kabul etti. Trump ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, HAMAS'a silah bırakması için kısa bir süre tanınacağını, aksi halde "ağır bir bedel" ödeyeceğini söyledi.

İşgal basınında yer alan bir diğer iddiaya göre Trump, 15 Ocak 2026'da Gazze'nin geleceğine ilişkin yeni planını açıklayacak. Bu planın, Gazze'de HAMAS'ın yerine geçmesi öngörülen ve uluslararası denetime tabi bir sivil yönetim modelini içermesi bekleniyor.

7 Ekim 2023'ten bu yana siyonist rejimin Gazze'de sürdürdüğü saldırılarda 71 bini aşkın Filistinli şehit oldu, 171 binden fazla kişi yaralandı. Ateşkes anlaşmasına rağmen işgalcilerin ihlalleri ve Gazze'ye yönelik abluka bugün de tüm şiddetiyle sürüyor.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.