,
  • BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 23 °C

Trablus'taki çatışmalarda ölü sayısı 55'e yükseldi

Trablus'taki çatışmalarda ölü sayısı 55'e yükseldi
Libya’nın başkenti Trablus'ta silahlı milis gruplar arasında ateşkes öncesi yaşanan çatışmalarda 55 kişi hayatını kaybetti.

Libya İlk Yardım ve Destek Merkezinden yapılan açıklamada Trablus'un güney bölgelerinde önceki gün silahlı gruplar arasında meydana gelen çatışmada hayatını kaybedenlerin sayısının 55'e, yaralı sayısının ise 146'ya yükseldiği belirtildi. Daha önce ölü sayısı 27, yaralı sayısı ise 100 olarak açıklanmıştı.

Yerel medyaya göre başkentin savaştan zarar gören bölgeleri normal hayata dönüyor, dükkanlar ve kafeler açılıyor. 

Yol kavşaklarında ve bölgenin ana girişlerinde Libya Ulusal Birlik Hükümeti (GNU) Savunma Bakanlığına bağlı güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Şehrin güneyinde yer alan Trablus Üniversitesi halen kapalıyken, eğitim kurumunun 19 Ağustos'ta yeniden açılmasına karar verildi.

GNU'nun Salı akşamı 444. Tugay komutanı Mahmud Hamza'nın tarafsız tarafa nakledilmesi konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından başkentteki durum normale döndü.

Hamza'nın alıkonulması, Trablus'ta 14 Ağustos'ta Ayn Zara ve Selahaddin bölgelerinde 444. Tugay savaşçıları ile Özel Caydırıcılık Güçleri arasında başlayan silahlı çatışmalara neden oldu.

Mahmud Hamza'nın tugayı, Libya'nın batısındaki büyük stratejik bölgeleri kontrol ediyor ve Trablus'un çeşitli bölgelerinin güvenliğini sağlıyor. 

Hamza, Libya'nın doğusundaki hükümetin başbakanı Fethi Başağa, GNU başkanı Abdülhamid Dibeybe'yi devirmek için Trablus'a girmeye çalıştığında büyük bir çatışmanın önlenmesinde rol oynayarak yerel prestij ve uluslararası ün kazandı. Hamza, savaşan tarafları destekleyen silahlı gruplar arasındaki çatışmaların bastırılmasında yer aldı.

Şu anda Libya'da ülkenin doğusunda parlamento tarafından oluşturulan kabine ve merkezi Trablus'ta bulunan Dibeybe liderliğindeki GNU olmak üzere 2 hükümet bulunuyor. Geçen yıl 22 Haziran'da, Cenevre anlaşmalarının ardından BM tarafından belirlenen geçiş dönemi sona erdi ve sonunda Libya'da seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve parlamento oluşacaktı. Ancak Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimler, gerekli anayasal çerçevenin bulunmaması nedeniyle iptal edildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55