,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 20 °C

TPAO Genel Müdürü Bilgin: Gabar'daki petrol keşfine benzer nitelikte yapılar ön görüyoruz

TPAO Genel Müdürü Bilgin: Gabar'daki petrol keşfine benzer nitelikte yapılar ön görüyoruz
Şırnak Gabar'da yaptıkları keşiflere benzer konseptlerin içerisinde yeni planlamalarının da olduğuna işaret eden TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, "Benzer nitelikte yapılar ön görüyoruz. Oralara da gideceğiz." dedi.

 

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Batman'a gelen TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, 2021 yılında çıkan yangında kullanılmaz hale gelen ve yeniden restore edilen TPAO Kristal Park'ın açılışına katıldı.

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, açılışın ardından Şırnak Gabar'da keşfedilen yeni petrolle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Şırnak Gabar bölgesindeki petrol sahasında 2018 yılından beri yürüttükleri çalışmaların kendilerini 'Aybüke Yalçın' kuyusunu açmaya yönlendirdiğini belirten Bilgin, 2 bin 650 metre derinlikte Mardin formasyonun ilk metrelerinde yaptıkları testlerle petrolü aldıklarını, arkasından kuyuyu 150 metre daha derinleştirip petrol kolonunun derinliğini anlamış olduklarını söyledi.

Bilgin, "Buradan çok detaylı loglar aldık. Yaptığımız korelasyonlarla 'Şehit Esma Çevik Sahası'yla ilişkilendirdik. Yapı büyüklüğü 36 kilometrekare bir büyüklüğünün bir milyar varil yerinde petrol rezerviyle ve 41 api petrol kalitesiyle üretilebilirliği en kolay, en kaliteli petrol rezervine, Türkiye'nin en büyük rezervine 'Şehit Aybüke Yalçın' rezerviyle Gabar bölgesinde ulaşmış olduk." dedi.

"Hakkari'den Antep'e, Erzurum'dan Manisa'ya kadar her tarafta arama programlarını yürütüyoruz"

Sahada çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Bilgin, "Benzer nitelikte yapılar ön görüyoruz. Oralara da gideceğiz. Arama programlarımız yoğun olarak devam edecek. Bu arama kuyuları Hakkari'den Antep'e, Erzurum'dan Manisa'ya kadar Türkiye'nin her tarafında arama programlarını yürütüyoruz." diye konuştu.

"Ham petrol üretimi 2 kat, doğal gaz üretimi ise 10 kat arttı"

Çok yoğun çalışan bir arama ekiplerinin olduğuna dikkat çeken Bilgin, "Bu arama programlarının, arama kuyularının başarıları sayesinde Türkiye'de ham petrol üretimi 2 kat artmıştır. Doğal gaz üretimi ise en son devreye alınan Sakarya Gaz Sahası ile beraber 10 kat artırılmıştır." ifadelerini kullandı.

"Şırnak'taki üretimin bir an önce gelire dönüşebilmesi için planlama içerisindeyiz"

Dün 'Şehit Aybüke Yalçın-1 Kuyusu'nun günde bin 200 varil üretimle devreye alınıp boru hattına bağlandığını ifade eden Bilgin, şöyle devam etti:

"Boru hattından alınan petrol Akçay bölgesindeki stoklara ulaştırıldıktan sonra buradan rafinerilere yönlendirilmektedir. Raman ve Batıraman'da yapılmış olan çok eski keşiflerle mukayese edildiğindeyse görülen tablo şudur; Raman'da ve Batıraman'daki ham petrolün vasfı, üretilebilirliği Şırnak'takinden farklı durumdadır. Şırnak'taki üretimimizi destekleyecek çok olumlu veriler var ama bunu süreç içerisinde daha iyi göreceğiz. Teknik olarak daha iyi değerlendireceğiz. Bu aşamadan sonra Şırnak'ta 'Şehit Aybüke Yalçın Kuyusu'nda saha geliştirme planını daha detaylı hazırlayıp buradaki üretimin bir an önce bir gelire dönüşebilmesi için, milletimize yansıyabilmesi için bir planlama içerisindeyiz. Buradaki boru hatları, yüzey tesisleri, rafineriler, petrokimya tesisleri, bunların konsept geliştirmeleri süreci başlamıştır."

Şırnak'ta bir bölge müdürlüğünün de kurulduğunu belirten Bilgin, "Şırnak bölge müdürü vekaleten görevlendirilmiştir. Yapılanmasına dün itibariyle başlamıştır." dedi.

"Şükürlü'yü de çok yakın bir süreç içerisinde devreye alacağız, günlük bin varillik üretim bekliyoruz"

2023 yılında kurumlarına sadece 450 personel daha alacaklarını aktaran Bilgin, TPİC'e alacaklarıyla beraber toplam sayısının bine ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Şırnak'ta yaptıkları keşiflere benzer konseptlerin içerisinde yeni planlamalarının da olduğuna işaret eden Bilgin, son olarak şunları söyledi:

"Diyarbakır sahasında da yeni başarılarımız var. Ama ölçek olarak bakıldığında Şırnak'la henüz mukayese edilemeyeceği için Diyarbakır sahalarını konuşmuyoruz bile. Aslında biraz Şükürlü'yü de açmak lazım. Şükürlü'yü de çok yakın bir süreç içerisinde devreye alacağız, oradan da günlük bin varillik üretim bekliyoruz. Bizim en iyi kuyularımızdan bir tanesi de Şükürlü'de olacak. Ancak rezerv büyüklüğü olarak bakıldığında Aybüke Yalçın ile mukayese edilebilir bir noktada olmadığı için henüz onu gündeme taşımıyoruz."

Açılışa; TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin'in yanı sıra, Vali Ekrem Canalp, siyasi parti temsilcileri, AK Parti milletvekili adayları, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç ve davetliler katıldı.(İLKHA)







  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55