Ticaret Bakanlığı 45 günde 48 bin firma ve 5,6 milyon ürünü denetledi

Ticaret Bakanlığı 45 günde 48 bin firma ve 5,6 milyon ürünü denetledi
2026’nın ilk 45 gününde yaklaşık 48 bin firmayı ve 5,6 milyon ürünü denetleyen Ticaret Bakanlığı, tespit edilen aykırılıklar için toplam 506 milyon TL idari para cezası uyguladı. En yüksek ceza tüketici sözleşmeleri ve haksız ticari uygulamalarda kesildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2026 yılının ilk 45 gününe ilişkin piyasa denetim bilançosunu paylaştı. Sosyal medyada paylaşımda bulunan Bolat, yılbaşından bu yana 48 bin 122 firma ve 5 milyon 683 bin 898 ürünün denetlendiğini, tespit edilen aykırılıklar için toplam 506 milyon TL idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Bakan Bolat’ın yaptığı paylaşımda, denetimlerin özellikle Ramazan ayı öncesinde yoğunlaştırıldığı belirtilerek, vatandaşların ekonomik refahını olumsuz etkileyecek her türlü uygulamaya karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Paylaşıma göre, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda 7 bin 999 gerçek ve tüzel kişi denetlendi. Aykırı eylemleri tespit edilen 330 kişi ve kuruluşa toplam 237,7 milyon TL ceza kesildi. Ön ödemeli konut satışları, abonelik ve mesafeli satış sözleşmeleri kaynaklı ihlaller için 201 milyon TL, reklam ve haksız ticari uygulamalar kapsamında 34,4 milyon TL, ürün güvenliği denetimlerinde ise 2,4 milyon TL idari para cezası uygulandı.

İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum, fahiş fiyat ve ödeme süreleri kapsamında yapılan denetimlerde ise 10 bin 497 gerçek ve tüzel kişi incelendi. Aykırı fiillerde bulunduğu belirlenen bin 160 kişi ve firmaya toplam 188,3 milyon TL ceza verildi.

Ramazan ayı öncesinde 81 ilde gerçekleştirilen gıda denetimlerinde 29 bin 626 firma kontrol edildi. Bu kapsamda 20 bin 79 ihlal tespit edilirken, yaklaşık 80 milyon TL idari para cezası uygulandı. İstanbul’da yapılan denetimlerde aykırılık belirlenen 10 bin 847 ürün için yaklaşık 43 milyon TL ceza kesildi.

Denetimlerde Ankara’da 1 milyon 357 bin 149, İstanbul’da 885 bin 734 ve Antalya’da 995 bin 882 ürünün kontrol edildiği bildirildi.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.