,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C

Ticaret Bakanı Bolat: 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100'den fazla artırılacak

Ticaret Bakanı Bolat: 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100'den fazla artırılacak
İzmir'de iş dünyası temsilcileriyle buluşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılında iş dünyasına 20 milyar liranın üzerinde bir ihracat desteğini sunacaklarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen "İzmir İş Dünyası Toplantısı"na katılarak, ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2019 yılının sonlarında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle ekonomilerin olumsuz etkilendiğini belirten Bakan Bolat, insanların bu süreçte satın alma gücünün düştüğüne işaret etti.

Bolat, Türkiye ekonomisi için önemli iki aktör olan Rusya ve Ukrayna arasında 1,5 yıldır devam eden savaş nedeniyle enerji ve gıda piyasalarında dalgalanmaların yaşandığını ifade etti.

6 Şubat'ta yaşanan ve 11 ili etkileyen 2 büyük depremin de Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Bolat, buna rağmen Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, istihdam, sanayi üretimi ve ihracatta artışların sürdüğünü kaydetti.

Bakan Bolat, "Bizim ihracatımızın yaklaşık yarısı AB'ye gidiyor. Talep daralmasına rağmen ihracatımızda temmuz ve ağustos aylarında son 100 yılın en yüksek rakamlarını elde ettik. Ocak-ağustos dönemlerinde 165 milyar dolarlık ihracata ulaştık. Bu rakam aşağı yukarı geçen yılla aynı rakamlar. Burada diyebilirsiniz ki 'artış yok', ama şunu görelim dünyada ihracatta yüzde 2'ye varan gerileme var. İş dünyasında emtia fiyatlarındaki düşmeyi görüyorsunuz, dünya ihracatındaki daralmayı hissediyorsunuz. Biz buna rağmen aynı seviyeyi koruduk." şeklinde konuştu.

Geçen hafta ekonomide açıklanan Orta Vadeli Program'a ilişkin konuşan Bakan Bolat, "Bu yol haritasında her kesim için durum tespiti, hedefler ve reformlar yer almaktadır. Bu programın birinci hedefi enflasyonla mücadele ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamak. Bunun için de para, döviz ve maliye politikalarında finansal istikrarı sağlamak, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen, halkımız için refahı ve sosyal adaleti artırmayı hedefleyen hedefler yer almaktadır."

Orta Vadeli Program'da 2023 yılında 255 milyar dolar, 2026 yılında ise 302 milyar dolarlık ihracat hedefi konulduğuna işaret eden Bolat, burada finansman imkanlarını genişletmek için azami gayret sarf ettiklerini söyledi.

İhracatçılara 2022 yılında 45 milyar dolar, 2023 yılının 7 ayında toplam 22,6 milyar dolar destek sağlandığını anlatan Bolat, "İnşallah 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100'den daha fazla artırılacak. Bu şu anlama geliyor, inşallah 20 milyar liranın üzerinde bir ihracat desteğini ihracatımızı artırmak için sizlerin istifadesine sunacağız. Bu dönem sloganımız, 'Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak.' diyoruz." ifadesini kullandı.

İthalatta üreticiler ve sanayiciler için uygun şartları oluşturacaklarını ve Türkiye'nin bir ithalat cenneti haline gelmesini engelleyeceklerini belirten Bakan Bolat, dünya konjonktüründe kurallar neyi gerektiriyorsa hayata geçirdiklerini söyledi.

Bakan Bolat, "Şu anda 65 ürün grubunda damping ve sübvansiyonlu ithalatlara karşı tedbirlerimiz var. 9 ürün grubunda korunma tedbirleri, 148 ürün grubunda gözetim uygulamalarımız var. Güvensiz ürünlerin ithalatına karşı da TAREX sistemi ile yapay zekâ desteğiyle gümrüklerde koruma yapıyoruz." diye konuştu.

Bakan Bolat, şunları söyledi:

"Covid-19 pandemisi geldiğinden bu yana çeşitli sektörlerde piyasa bozucu ya da haksız ticaret uygulamalarını maalesef görüyoruz. Bu da enflasyonun artmasında önemli bir olumsuzluk meydana getirdi. Bu noktada da biz bakanlık olarak haksız piyasa düzenleme kurulu marifetiyle vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için gayret ediyoruz. Özellikle otomotiv sektöründeki 2,5 yıldır devam eden piyasa bozucu işlemleri kararlı bir şekilde aldığımız tedbirlerle yüzde 90'dan fazla düzelttik, toparladık. Stoklar ortaya çıkmaya başladı ve bu noktada ikinci el piyasasında yapılan çeşitli spekülatif satışlar da son buldu. Bugün mart ayının rakamlarıyla ikinci el piyasasında araç satışı mümkün hale geldi. Yüzde 10'dan fazla piyasada araç satışlarında düşme başarıldı. Emlakta da köpüğü büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Son çıkardığımız yönetmelik değişikliğiyle ilan sitelerinde spekülatif amaçlı fiyat şişirme amacıyla verilen sahte ilanların da müeyyideyle engelleneceğini ilan ettik. Bu noktada da çok ciddi bir gerileme sağlanmış oldu. Diğer taraftan gıda ve marketler sektöründe de yoğun denetimler yapıyoruz."

Bolat, yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracat içindeki payını yüzde 36'ya kadar getirdiklerini, bunu 2028'e kadar yüzde 50'ye çıkarmayı, KOBİ'lerin ihracattaki payını da yüzde 26'dan yüzde 40'a yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55