,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 23 °C

TESK Genel Başkanı Palandöken: Muayene ve sigorta ücretleri aşağı çekilmeli

TESK Genel Başkanı Palandöken: Muayene ve sigorta ücretleri aşağı çekilmeli
Trafikteki araçların 5’te 1’inin sigortasız dolaştığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kapıda yatan aracın yıllık maliyetinin ortalama 15 bin lirayı bulduğunu söyledi.

Trafikteki 27 milyon 334 bin araçtan 5 milyon 600 bin aracın sigortasız dolaştığına ve sigorta ücretleri ile muayene ücretlerinin yüksekliğine dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, muayenesini geciktiren araca aylık yüzde 5 faiz uygulandığını bu yüzden muayene ve sigorta ücretlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, “Muayene, vergi ve sigorta ücretlerindeki artışlar, ülkemizde trafiğe kayıtlı her 5 araçtan 1’inin trafikte usulsüz dolaşmasına yol açıyor. Yetkili kuruluşun muayene ücretlerinden aldığı tutarlar esnaf ve vatandaşlarımız için oldukça yüksek. Bunun içerisinde çoğu vergi borcunu veya sigortasını dahi ödeyemiyor. Bir aracın vergi borcu ödenmeden muayenesinin yapılmasına da izin verilmiyor. Trafikte muayenesiz ve sigortasız araç dolaşmaması için bu ücretler düşürülmeli. Fenni muayene süresi geçen araçlara uygulanan her ay yüzde 5’lik gecikme bedeli zammı da uzun dönem yaptırmayan için uygulanmalı.” dedi.

“Vatandaş aracını hiç kullanmasa yıllık 15 bin lira gideri var”

Kapının önünde duran, kullanılmayan aracın bile yıllık ortalama giderinin 15 bin lirayı bulduğunu belirten Palandöken, “Günümüzde araç sahibi olmak çok maliyetli bir duruma geldi. Hiç binilmeyen bir aracın sadece kapının önünde yatma maliyeti yılda 15 bin lirayı buluyor. Bunun yanında vatandaş kasko da yaptırmak istese bu rakam doğrudan 25 bin liranın üzerine çıkıyor. Durumun böyle olması sokakta muayenesiz, sigortasız araçların sayısını arttırdı. Trafikte sigortasız araçların bulunması büyük tehlike arz ediyor. Bu sorunun giderilmesi için muayene ve yüksek vergi ücretleri düşürülmeli.” diye belirtti.

“Muayene süresini geçiren şoför esnafının k belgesi düşüyor”

Ekmek teknesi araçları olan şoför esnafının, muayenesini geçirdiğinde K belgesinin düştüğünü vurgulayan Palandöken, “Ticari araçlar her yıl, özel araçlar 2 yılda bir muayene girmek zorunda. Fakat 575 lira motosiklet, bin 130 lira otomobil ve bin 528 lira kamyon, çekici gibi araçlardan alınan muayene ücretleri çok yüksek. İstasyonlarda yarım saat içerisinde bakılan araçlardan alınan bu tutarların makul bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Öte yandan K belgesine sahip araçlar, muayene sürelerini 1 aydan fazla geciktirdiğinde belgelerin düşmesi ve cezai işlemle karşılaşma riskleri de söz konusu. Mağduriyetin önlenmesi için bu dönemde devletimiz elini taşın altına koyarak araç sahiplerinin giderlerini hafifletmeli. Ülke ekonomisinin barometresi olan esnafımızın yanında olmalı.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55